Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Szomszédjuk a biomassza-erőmű

Szolnok - Szolnokon jártunk, ahol megnéztünk egy három éve működő biomassza-erőművet: megtudtuk, hány kamion érkezik naponta, füstöl-e a kémény, és kikérdeztük az erőmű szomszédjait is.
Ellátogattunk egy Szolnokon 2010 óta működő biomassza-erőműbe, mivel Szegeden óriási vihart kavart a Szegedi Hőszolgáltató Kft. és a kisebbségi tulajdonosa által alapított projektcég, a Szenergott Kft. fahulladékot is hasznosító fűtőműterve. A Tisza és a Zagyva találkozásánál épült városban lemértük, milyen messze található az erőmű a lakóépületektől, kikérdeztük az igazgatót, mennyivel növekedett a kamionforgalom a fűtőanyag-beszállítás miatt. A szolnokiak pedig elmondták, mit szólnak a lakótelep közelében épült és hamarosan bővülő erőműhöz.

A szolnoki Széchenyi lakótelepen található 5000 lakás fűtésigényének 30 százalékát fedezi a fahulladék-hasznosító kazán. A szerző felvételei
A szolnoki Széchenyi lakótelepen található 5000 lakás fűtésigényének 30 százalékát fedezi a fahulladék-hasznosító kazán.
A szerző felvételei

Szolnokon alig 100 méterre található az első lakóháztól az Alfa-Nova Kft. Széchenyi István körúton épült biomassza-erőműve. A szomszédos Kisgyep utca 250 méterre, míg a tízemeletesekből álló Széchenyi lakótelep 430-ra van a fűtőműtől. Kívülről nem lehet észrevenni, hogy az Alfa-Nova telepén biomasszából állítják elő a meleget. A fahulladékot elégető kazánt a régi távfűtőmű meglévő épületébe telepítették. A 20 méteres kéményből kiáramló halovány fehér gőz jelzi: folyamatosan üzemel a erőmű. – A 3,3 megawattos biomasszakazánhoz naponta egykamionnyi fűtőanyag szükséges. Egyeztettünk a lakókkal, hogy ne zavarjuk őket: mindig napközben érkezik a szállítmány – mondta Horváth István, az Alfa-Nova Kft. területi igazgatója. Elárulta, a biomasszaerőmű-beruházás előtt hónapokon keresztül tájékoztatták a lakókat, több fórumot is tartottak az építkezésről. Az igazgató hozzátette, a Széchenyi lakótelepen található 5000 lakás fűtésigényének 30 százalékát fedezi a fahulladék-hasznosító kazán, valamint a melegvíz-előállításba is besegít a megújulóenergia-forrású fűtőmű.

Aláírásgyűjtés

Szegeden 15 megawattos erőművet terveznek, így várhatóan napi 5 kamionforduló szükséges a működéséhez. Megírtuk: április 26-án a Fidesz–Jobbik-többségű közgyűlés másodjára is jóváhagyta a biomassza-erőmű megépítését. Az újrókusi városrész szocialista önkormányzati képviselője, Ménesi Imre aláírásokat gyűjt, hogy a közgyűlés tárgyalja újra az erőműépítést.

A szolnoki távfűtőmű udvarán felhalmozott két-három méter magas faaprítékból naponta egyszer feltöltik az automata tüzelőanyag-adagolót. A kazánt számítógép vezérli, a korszerű technológiának köszönhetően a faaprítékot a gázzal közel azonos hatásfokon égetik el. – Ha fenyőt hoznak, az egész környéken fenyőillat terjed – mondta Horváth István. A fahulladék-égetéssel 90 százalékkal csökkent a környezetet terhelő szén-monoxid mennyisége a gázüzemmel összehasonlítva, a kén-dioxid pedig 99 százalékkal. Az építkezéssel a porterhelés is egynyolcadára csökkent a korábbi értéknek. – Ősszel újabb 6 megawattos kazán épül. Az elmúlt három fűtési szezonban csökkent a fűtésre használt hő előállítási ára. A kormány távhőár-befagyasztása miatt viszont nem változott a fűtési számla – magyarázta Horváth István. Számításai szerint a biomassza-erőművel 8-10 százalékos díjcsökkenés realizálható.– Se por, se több zaj – mondta Hajdú Beatrix. A gyermekét sétáltató anyuka szerint megfelelő tájékoztatást kaptak a biomassza-erőmű építéséről, nem kísérte botrány a beruházást. Több szolnokit is megkérdezzük, változott-e az életük az erőmű megépítése óta: a legtöbben észre sem vették a váltást.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. kontrapista 2013. június 14. 09:00
  „Érthetetlen a biomassza-erőmű ráerőltetése a szegedi panel-lakókra, amikor senki sem kívánja. Kár előre azon gondolkozni, hogy mi lesz akkor, ha a gáz világpiaci ára az egekbe szökik , amikor egyenlőre csökkenési tendenciát mutat.
  u.i.
  kár, hogy a jogászok beleütik az orrukat a technikai problémák megoldására”
 • 55. Együgyű 2013. június 14. 06:31
  „,,7700-an a biomassza-erőmű ellen"
  Úgy vélem a szeretett és mélyen kedvelt szegedi Fidesz-KDNP pártszövetség és a szeretett, imádott ,,egy" erkölcsös jobbikos városatyánk a saját városatyai sorsukat eldöntötték. A szegedi polgárok többségének (2/3) a majdani 2014-es országos választások béli voksát szintén evvel befolyásolták! A népet szolgáló, szent emberek ezt a nép érdekében történő beruházást elhalaszthatták volna a legközelebbi önkormányzati választásokat követő időszakra! Vélhetően a kapzsiság azonban nagyobb úr! Most már a kizárólag szegedi szeretett és szolgált polgárokért dolgozó szentszövetségnek és a jogi diplomával rendelkező erkölcsös jobbikosunknak marad a szegedi kaszálásuk felgyorsítása. Azonban lenne még remény, ha újszegedre épülne meg a biomassza erőmű! Javasolnám az ottani egyetemi koleszek mellé telepíteni ezt a fenomenális beruházási tervet! (A ottani közintézmények is nagyon várják már!) Csak pár ottani kis vityillót (villa negra) kellene rekvirálni (kisajátítani) kizárólag a nép érdekében! A magánházaknál is besegíthetne a fűtésben és meleg vízellátásban ez az erőmű! Megvalósulás esetén a dübörgő, zajtalan kamionok is elindulhatnának rendszeres útjaikra! Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc urunk Básthy Gábor elvtárssal egyetemben bizonyára oda települnek a biomassza erőmű mellé, hogy annak az előnyeit kiaknázzák! Akik ezt a tervet támogatják, ilyen szakmai magyarázatok alapján bizonyára oda szeretnének mellé települni és élvezni áldásos hatását!”
 • 54. TUTI 2013. június 14. 06:26
  „Jó cikk! GRATULA! Ez kellet volna kb 3 hónapja is! :)
  Köszi érte...”
 • 53. knana 2013. június 13. 18:59
  „Egy apróság még nem tünt fel senkinek.
  Érthető módon nem tünt fel a kedves ottlakoknak hiszen a meglévő épületbe telepítették a rendszert és a húszméteres kémény pont a telep másik oldalán van a lakótelephez képest. A kéményből pedig nem gőz vagy pára áramlik, hanem füst, de mivel egy hőcserélőn keresztül engedik lehűl így a relatív páratartalma megnő és úgy tűnik mintha "vízgőz" lenne.

  Szegeden egy új egység épülne, ami teljesítményben ötször ekkora. Tehát minden része hozzávetőlegesen 2,5 -3 szor nagyobb. (akkor mekkora lesz a kémény? azt leszámítva, hogy ez nyomot rendszerű)
  A szolnoki rendszer a régi távfűtőmű csőhállózatát használja (mindenki látott már Szegeden is távfűtött téli tájat, amikor a hó egyenes csíkokban olvad az épületek között), nem kellett egy méter plusz csövet telepíteni, itt Szegeden a környékbeli fűtőművekben hogyan szeretnék eljutattni? Feladják postán? Mekkora új távvezeték rendszert kell majd ehhez kiépíteni, vagy áramot terelnek és azzal segítenek a meglévő fűtőművek kazánjaira, esetleg termo olaj? Ezt még sehol sem láttam túlzottan leírva elmondva. Egy ekkora kazánrendszernek igen szép vízigénye is van .....
  A fluid ágyas kazánt szeretnének ide is telepíteni? Hol lehet ezeknek utánna olvasni konrétan, mert érdekelne és eddig csak mellé beszélést találtam minden médiában.”
 • 52. dimari 2013. június 13. 18:57
  „Az Alfa-Nova ellen is végrehajtás van folyamatban tavaly ősz óta. Ezek a "sikeres" cégek vajon tényleg a lakóknak akarnak jót (amit azért adatokkal nem tudnak alátámasztani), vagy inkább magukat akarják pályázati pénzek elnyerésével megmenteni? ... "Gondolkodni próbáltál?" (Fejes Endre)”
 • 51. majus76 2013. június 13. 17:54
  „Milyen emberek is akik ezt az erőművet erőltetik, szavazataikkal támogatják? Szegények, itt laknak a környéken.Nem!
  Sőt veszélyesek, mivel minden erővel a saját" hasznukat" akarják növelni. A képet nézve is látható, hogy az erőmű
  nagy részén a fűtésre váró szemét szabadon a földön van. Mennyi lesz itt tárolva, ha télen az utak járhatatlanok?
  Az uralkodó széljárás legtöbbször nyugati, így a szennyet a város -elsősorban a panelházak felé - fújná. Az igaz, hogy
  Szőreg messze van. Ezen körtöltés által határolt területen nem elég a nagy feszültségű vezetékek, SZKT telep,vasút, sokszor nagy zajjal porral járó útépítő telep...
  "Népet szolgáló képviselők", ha még van emberi mivoltuk önökben az erőmű megvalósításától álljanak el,azaz vonják vissza!”
 • 50. zorba5 2013. június 13. 16:10
  „jól megvezették a szegedi népet
  gratulálok
  elég sokan felültek, a politikai kampánynak”
 • 49. dühös 2013. június 13. 15:52
  „Ugye nem titok, hogy a szolnoki Hőszolgáltatót is az ALFA NOVA privatizálta....
  Ahogy a Szegeden is és az országban még több városban is. Ezeknek semmi nem elég.
  Mutyicég.”
 • 48. eljensokaszeged 2013. június 13. 15:04
  „ezért költözzek el újszegedről. ne má´”
 • 47. macs 2013. június 13. 14:46
  „OFF leszek, de annyira aranyos:
  http://hvg.hu/itthon/20130613_Milliokat_nyert_kozpenzbol_Gipsz_Jakabek”
 • 46. mazsom 2013. június 13. 14:11
  „És kit érdekel, hogy mekkora a támogatás a távhőn?
  Számolgassad sokáig. Aztán költözz a mondjuk a Nyírfa utcába Boháccsal együtt és szagolhatjátok poloval együtt.
  Gyökerek.”
 • 45. eljensokaszeged 2013. június 13. 13:39
  „43

  http://www.mekh.hu/hatosagi-arak-2/tavho/tavho-tamogatas-igenylese.html

  mi a kérdés? a szolgáltató igényli, nem te...”
 • 44. kormoska 2013. június 13. 13:20
  „11 polo

  Nem nem,rossz felé kapizsgálsz!
  Ami az embereknek kell és jár az a tiszta levegőhöz való jog.
  Amúgy csak Újrókuson kb 3000-en élnek.És nagyobb részük nem szeretne biomassza erőművet,a lakossági fórum ellenére sem.
  Ennyit a 10 emberről.........!”
 • 43. kormoska 2013. június 13. 13:15
  „Ez a tervezett Szegedihez képest egy makett!
  Ha ekkora épülne itt,nálunk sem lenne ilyen tiltakozás.
  De a Szegedi 3-szor ekkora lesz legalább!Méretben és teljesítményben is.
  Jó hogy felhozta ezt fenyőillat dolgot.....,Makkosházán és Rókuson gyakran trágyaszag van,most jön hozzá a fenyő(karácsonykor hangulatos),a bükk,az éger+az igen büdösen égő nyírfa.
  Légfrissitő üzem telepühetne mellé:-),miközben a Rókusiak küzdenek az oxigénért.

  2.eljendokaszeged
  Már RÉGÓTA semmiféle támogatás nincs a távhőre!
  Ami megmaradt az szociális alapú és már csak minimális réteget érinthet,olyan szigorú a szabályozás.
  Továbbra sem tudom,hogy a nemrég korszerűsített Szegedi rendszert miért kell megbolygatni?
  Csak az a rohadt politika!”
 • 42. macs 2013. június 13. 13:06
  „Sajnálom, hogy a cikk írói nem kérdeztek rá az árakra. Szívesen olvastam volna róla, hogy az erőmű beindítása előtt és után hogyan változtak a tarifák, sőt az se lenne rossz információ, hogyan alakult a cég eredménye az értékcsökkenés és pénzügyi eredmény figyelembevétele előtt és után az erőmű beindítását megelőzően és követően.
  Sőt azt se lenne rossz tudni, hogy alakult a felhasznált faapríték ára és szállítási költsége.
  37. almostevil,
  bocs, ha rosszul tudom, de a kintlévőségnek csak az a része van az eredményben, amire adott évben értékvesztést számoltak el illetve amit az adott évben behajthatatlannak minősítettek.
  A tartozásokat lehet peresíteni, de az esetek többségében képtelenség behajtani őket, ezért inkább megpróbálják behajtócégeknek eladni a tényleges összeg töredékéért a követeléseiket.”
 • 41. Tapasztalt 2013. június 13. 12:26
  „És amiről nem szól a cikk: Szolnokhoz képest Szegeden tovább mérgesiti a helyzetet a kapcsolt terv, a termálkutakból ingyen jövő melegviz használati melegvizkénti újboli bevezetése. Volt már ilyen kb12-13éve....Akkor is tiltakozott a lakosság a csapokból folyó sárga és büdös lé miatt....Hát nem rossz üzlet tudjátok kiknek: Ingyen jön a földből melegen, és nekünk eladják drága használati melegviz áron! Utána a csatornákon át a Tiszát büdösíti.....”
 • 40. csonakos 2013. június 13. 11:43
  „39. GondaIstván 2013.06.13. 11:39
  Szerinted a többiek esküdtek csak a FIDESZ szolgálatára?
  István, nem hinném, hogy te nem tudod mire, melyik zsebre megy ki a játék! Ezt a városban már lehet az ovisok is tudják!”
 • 39. GondaIstván 2013. június 13. 11:39
  „38. Logaritmus: "Jobbikoskent inkabb maradnal csendben ebben a kerdesben!"
  Bocs, de én a szegedi polgárok szolgálatára esküdtem fel a közgyűlés előtt, és ehhez is tartom magamat.
  A kérdésem egyébként nem politikai volt, hanem szakmai. Valaki mondja meg, miért is kell kapacitásbővítés?”
 • 38. Logaritmus 2013. június 13. 10:46
  „35: kerdezd meg a jobbikos cimboradat, Kereszturit aki nem ellenzi ezt a mutyit! Jobbikoskent inkabb maradnal csendben ebben a kerdesben!”
 • 37. almostevil 2013. június 13. 10:00
  „32. eljensokaszeged 2013.06.13. 09:27
  Ebbe már benne van a 655 milliós kintlévőség is (forrás: 2012-es nyilvános beszámoló)? Mert ha azt sikerül behajtani, márpedig úgy tudom folyamatban van (részletfizetés, peres út stb), akkor mégis csak nyereséges.
  Aki nagyon matekozni akar, biztos ki tudja számítani jó közelítéssel a bevételt és a kiadásokat, minden adat megvan hozzá a neten. Ha nem a kikozmetikázott beszámolót nézzük hanem a valóságot, még akármi is kijöhet belőle. Mindezzel együtt nem hiszem hogy nagyon nagy nyeresége lenne a hőszolgáltatónak, különben nem lenne ilyen mértékű a létszámleépítés.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarzan-hinta a Tisza felett

A fiatalokban és a Tarzan-hintában hisz az új IH-igazgató, Vajda Árpád, aki a jövő héten áll… Tovább olvasom