Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szonda Éva alakítja a Kékszakállú Juditját

A Kékszakállú Juditját, a Hegedűs a háztetőnben pedig Fruma Sára holt szellemét játssza nagy sikerrel a szegedi operatagozat népszerű mezzója, Szonda Éva, akit kollégáival együtt hamarosan Artisjus-díjjal tüntetnek ki Huszár Lajos A csend című operájának bemutatásáért.
Szonda Éva ma és holnap este újra magára ölti Judit jelmezét. DM/DV-fotó
Szonda Évának régi álma volt, hogy A kékszakállú herceg vára Juditját színpadon is eljátszhassa. Koncerten már sikerrel énekelte Gregor Józseffel és mostani partnerével, Altorjay Tamással is.
– A szerepet tökéletesen kibontani csak színpadon, a színészi alakítással együtt lehet. Öröm volt létrehozni ezt a produkciót, mert a rendező, Juronics Tamás elképzelése tökéletesen találkozott azzal, amit én is gondolok a szerepről. Ráadásul a szövegből és a zenéből kiindulva sok segítséget kaptam Tamástól a színpadi játékhoz, a szituációk megoldásához. Ez talán látszik is a végeredményen – mondja az énekesnő.

Szerint mindenkinek megvan a maga Juditja vagy Kékszakállúja. – Ez egy átélhető opera, mert a szerelmet, a boldogságkeresést mindannyian megéljük. Csak sokszor nem tudjuk, hogy tetteink, szavaink, milyen veszélyeket rejtenek. Mindig hihetetlen borzongással és gyönyörűséggel tölt el Bartók zenéje. Emlékszem, amikor fiatalon először hallottam az operát, idegesített, hogy miért nem adja már oda Kékszakállú a kulcsokat Juditnak. Később, amikor megfelelő lélektani pillanatban újra leültem meghallgatni a lemezt, hirtelen megéreztem a darab fantasztikus mélységét, megszerettem Bartók csodálatos harmóniáit. Juditként a mindent odaadni akaró, kitárulkozó nőt próbálom megmutatni, akinek végül rá kell döbbennie, hogy az ő sorsa is megváltoztathatatlanul azonos lesz a többi asszonyéval. Az ilyen előadásokat szeretem: nem kell rejtvénykalauzt mellékelnünk a nézőknek, hogy kitalálják, vajon a rendező mit szeretett volna mondani.

Szonda Éva és kollégái örömmel hallják a reakciókat: a közönség elementáris színházi élménynek tartja Juronics Tamás Bartók-produkcióját. A népszerű mezzo egy tőle szokatlan szerepben is feltűnik mostanában: a Hegedűs a háztetőn Fruma Sárájaként. Néhány percbe sűrítve kell megjelenítenie a kiszemelt vő, Lázár Wolf elhunyt feleségének őrjöngő szellemét – látható élvezettel játssza a különös figurát. Következő feladata Vántus István Aranykoporsójában Priszka szerepe lesz, az olasz operagálán többek közt Eboli hercegnő áriáját énekli, a Filharmónia gyermekeknek készülő Háry János-koncertsorozatában pedig Örzsét szólaltatja meg.

Kedves kolléganőjével, Vajda Júliával együtt tyúkanyóként próbálnak őrködni az operatársulat felett, időnként finom süteményekkel lepik meg a csapatot. – Jó lenne, ha ugyanúgy, mint régen, egy nagy család lehetnénk, amiben az emberek boldogok, és kicsit odafigyelnek egymásra. Ez a mentalitás a mai színházakból kihalóban van, persze lehet, hogy egy munkahellyel kapcsolatban ma már ez anakronisztikus elvárás. Mindenesetre már készülünk a közös karácsonyra, hiszen december 25-ét is a színházban töltjük: két ünnepi Hegedűs a háztetőn-előadásra várjuk a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom