Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szondát fújtak a húsvéti locsolkodók

Csongrád megyében minden megállított autóst megszondáztatnak a rendőrök szombat óta. Az akció szerdáig tart. A fokozott ellenőrzés oka, hogy húsvétkor nagyobb arányban ülnek ittasan a volán mögé.
– Autóvezetőket, motorosokat, kerékpárosokat sőt távolságibusz-sofőröket is megállítanak kollégáink. Az általános adatokon túl a szervezet vér alkoholszintjét is ellenőrzik – mondja Bagi Pál százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa. A fokozott ellenőrzést az indokolja, hogy húsvétkor többen ülnek ittasan a volán mögé.

– Megkínáltak alkohollal, de mivel autóval jöttem locsolkodni, visszautasítottam. Számítottam is rá, hogy ellenőrzések lesznek, hiszen hallottam az ötnapos akcióról. Ezért nem lepődtem meg, amikor megállítottak. Egy kortyot sem iszom, amikor vezetek, mindenkinek így kellene tennie – mondja Tóth János, akit a Felső Tisza-parton ellenőriztek a rendőrök. A személyigazolvány, jogosítvány és az autó papírjainak bemutatása után Jánossal megfújatják a szondát is. A Lion típusú elektromos szerkezet kijelzője nulla ezrelék alkoholszintet mutat. Ez a viszonylag új szonda pontosan megmutatja a szervezetben lévő légalkohol szintet, amely ha 0,51 milliliter/liter ezrelék, szabálysértést állapítanak meg. Sokan úgy gondolják, a régi típusú szondát be lehet csapni azzal, hogy nem fújják, hanem szívják. Ez azonban rögtön kiderül, hiszen az illető az üvegcsében lévő sav miatt elkezd köhögni. Az elektromos szondát azonban nem lehet becsapni. Az ünnepek alatt néhányan mégis megkockáztatták, ittasan ültek a volán mögé.

– Szombaton és vasárnap 1046 főt vontunk ellenőrzés alá, ezek közül 17 vezető volt ittas – ismerteti az akció részadatait Bagi Pál. – 3 személy ellen tettünk büntető feljelentést. 14 fő ellen pedig szabálysértési eljárást indítottunk ittas járművezetés miatt. 152 fővel szemben szabtunk ki helyszíni bírságot. Ennek oka legnagyobb részt az volt, hogy nem kötötték be a biztonsági övet vagy a motorosok nem vettek fel sisakot. 164 főt részesítettünk figyelmeztetésben, mert például világítás nélkül vezettek vagy nem volt elakadásjelző háromszögük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahozták az apja által Törökországba vitt Karcsit

Megérkezett Budapestre Mehmet Karcsi, akit török édesapja két és fél éve vitt el Magyarországról. A… Tovább olvasom