Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Szórakozóhelyek: belépés csak 18 felett!

Szeged - Újra előzetes engedélyekhez kötik a szórakozóhelyek megnyitását, 14 év alattiak nem vehetnek részt 300 főnél nagyobb belső rendezvényeken, a 14 és 18 év közöttiektől a biztonságiak elkérhetik a személyi igazolványukat, és megkülönböztető karszalagot kapnak a bejáratnál – döntött a kormány a szórakozóhelyek biztonságának szigorításáról.
Elfogadta a kormány a szórakozóhelyek biztonságának szigorításáról szóló előterjesztést. Várhatóan májustól léphetnek életbe azok a törvénymódosítások, amelyek újra előzetes engedélyekhez kötik a szórakozóhelyek megnyitását: a jövőben a 300 főnél nagyobb belső és 1000 főnél több személyt mozgósító szabadtéri rendezvényeket előre engedélyeztetni kell a rendőrség a tűzoltóság és az egészségügyi hatóságok szakembereivel. Az engedélyeket továbbra is a területileg illetékes jegyző adja ki.

14 éven aluliak egyáltalán nem vehetnek részt ilyen rendezvényeken, a 14 és 18 év közöttieket pedig nem engedhetik be részegen a diszkókba, ahol a biztonságiak elkérhetik a személyi igazolványukat is. A fiatalkorúak megkülönböztető karszalagot kapnak a bejáratnál, így a pultnál nem szolgálják majd ki őket alkohollal.

Szeged egyik legnagyobb szórakozóhelye, a Sing-Sing Music Hall már most a következőket tette közzé honlapján: „A Sing-Sing területén alkoholt és dohányterméket árusítunk. Mivel a fiatalkorúak kiszolgálása törvénybe ütközik és büntetendő, a diszkó egész területén 18. életévüket betöltött fiatalok szórakozhatnak. Azokat a fiatalokat, akik személyiségi jogaikra vagy egyéb okokra hivatkozva nem mutatják fel a személyi igazolványukat, nem tudjuk a diszkó területére beengedni".

Ezután csak személyi igazolvánnyal lehet majd bulizni. Fotó: Segesvári Csaba
Ezután csak személyi igazolvánnyal lehet majd bulizni.
Fotó: Segesvári Csaba

A H2O Music clubban már eddig is létezett biztonsági szűrő az ajtónál; a bulik nagy részét csak nagykorúak látogatták. – Egyelőre nem döntöttük el, hogy csak 18 éven felüliek léphetnek-e be majd a rendezvényeinkre, vagy inkább a karszalagos megoldást választjuk. Utóbbit néhányszor már korábban is sikerrel próbáltuk ki – mondta Erdélyi Anikó üzemeltető.

– Ez a szigorítás számunkra nem szigorítás. Amióta a SZOTE-klubot vezetem, nem engedünk be 18 év alattiakat. Nem vállaltuk és nem is vállaljuk a karszalagos megoldást, ugyanis mi a garancia arra, hogy egy 18 év alatti vendégnek nagykorú ismerőse nem vesz alkoholt? A biztonsági őr eddig nem igazoltathatott, csak megkérhette a fiatalkorúnak tűnőket: bizonyítsák valahogyan a nagykorúságukat. Ha ezentúl joguk lesz elkérni a személyit, annak csak örülünk – mondta Benke Csaba üzletvezető.

Tinibulik

A SZOTE-klub vezetőjétől kérdeztük: hol szórakozzanak a szigorítások után a 14–18 év közöttiek? – Régen az iskolákban rendszeresek voltak a zenés-táncos összejövetelek. Ha ez nem működik, akadhat egy vállalkozó, aki fantáziát lát majd a csak tiniknek szóló bulik szervezésében – vélekedett.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. vári 2011. február 06. 19:40
  „"Ha mondjuk egy színházi előadáson razziáznának a rendőrök, 14 éven alattiakat keresve, akkor is mindenki megfelelőnek találná ezt a szabályt?"

  Emlékszem, mi is részt vettünk nem egy színielőadáson (iskolai bérlettel), amely eltartott este tízig.”
 • 34. vári 2011. február 06. 19:38
  „JABBA

  "Tinidoscot a gyökereknek kizárolag 21-ig. "

  Miért lenne egy tinédzser ..... attól, hogy igénye van arra, hogy a társaival együtt szórakozzon?
  Itt mindenki harmincévesen, öltönyben-nyakkendőben jött a világra?

  Naca

  "Egy 18 év alatti ne éjszakázzon, ne bulizzon, ahol csak iszik, kábítózik, meg teherbe esik. A szombati buli után vasárnap estig alszanak, otthon nem csinálnak semmit, a háztartáshoz nem értenek, a tanulás smafu nekik."

  Ezt durva sarkításnak tartom. Mi is buliztunk hétvégenként tizenévesen, mégsem drogoztunk, nem ittuk szét a májunkat és nem dugtunk a bokorban fűvel-fával. Jah, és nem bukdácsoltunk a gimnáziumban, sőt... nem egy OKTV-helyezett és egyéb tanulmányi verseny-nyertes is akadt köztünk.
  De persze egyszerűbb a fekete-fehér világ, amelyben csak illedelmes, otthonülő, nemzetmentő fiatalok meg drogos c****k*rvák vannak, és a két véglet között semmi...”
 • 33. JABBA 2011. február 06. 19:01
  „A 18 év alatti 22 után legyen otthon. Aki ezt nem tartja be, azt a zsaruk vigyék be éjszakára az előzetesbe. Tinidoscot <moderálva> kizárolag 21-ig. A lebukott gyerek szüleit meg átképzésre vinni.”
 • 32. Naca 2011. február 06. 16:01
  „Egy 18 év alatti ne éjszakázzon, ne bulizzon, ahol csak iszik, kábítózik, meg teherbe esik. A szombati buli után vasárnap estig alszanak, otthon nem csinálnak semmit, a háztartáshoz nem értenek, a tanulás smafu nekik. Csodálkozunk, ha mindezek után később sem veszik komolyan a családi életet? Még nem is olyan régen jól működött az ifjúságvédelem, ami rendszeresen figyelte a szórakozóhelyeket. És ha kiskorút találtak, bizony a szülőt is előkapták. Ha nem is abban a formában, de korszerűbb feltételekkel életre lehetne megint hívni és következetesen betartatni a szabályokat!”
 • 31. ttttt 2011. február 06. 13:03
  „NA VÉGRE EGY NORMÁLIS TÖRVÉNY!

  Csak be kellene tartani.
  Már elegem van a 18 éves alattiakkal akik el lepik a szórakozó helyeket. Menjenek tini bulikba és ne felnőtt buliba.
  26 évesen, sincs sok kedvem azzal tölteni a buli idejét, hogy kiszűrjem a gyerekeket és a felnőtteket.
  Kinek van kedve sorra leszólítani csajokat, amelyeknél több mint 75%-a 15-16 éves. Nem gyerekekkel akarok ismerkedni.
  Szegeden első sorban a SING ami lezüllőt, ott már a tömeg 80% csak 18 éves alatti. És a poén hogy azért kiírják, hogy csak 18 éven felülieknek szól. És ez csak üres duma, mert a szombat este egy tini buli lett, ahol csak gyerekek vannak. Szóval nagyon jól jön ez a törvény, havi razzia kell minden szórakozó helyen majd, hogy tényleg betartják-e a törvényt és ha nem, akkor szép büntetést kiszabni.

  És az hogy merre szórakozzanak a tinik, hát erre egy válasz van, kit érdekel, lényeg hogy ott nem ahol felnőtt buli van. Nyújtsanak be kérvényt hogy nyíljon tini buli valahol ami 23-kor vége, és utána mehetnek haza.”
 • 30. Pimpa42 2011. február 06. 09:08
  „Mintha megint sikerült volna mellé lőni.
  Egyrészt talán elsősorban a meglévő szabályok betartatására kellene törekedni. Ha pedig azok hibásak, hiányosak, akkor végiggondolva, szakemberekkel és az érintettekkel együtt módosítani, kiegészíteni azokat.
  De nem, szokás szerint izomból hoznak szabályokat.

  Ha az új szabályozás tényleg úgy szól, mint a cikk írja, akkor nem lehet nagyobb iskolai rendezvényeket tartani (csak 14 éven felülieknek, de előre engedélyeztetni kell azt is), nem lehet éjszakai számháborút rendezni nekik.
  De jelentősen megnehezíti vagy lehetetlenné teszi minden olyan rendezvény megtartását, ahol sok iskolás venne részt. Legyen az színház, nagyobb moziterem, nagyobb nyári táborok rendezvényei, találkozók (teszem azt fel, katolikus ifjúsági találkozón nem vehetnek részt).
  Ha mondjuk egy színházi előadáson razziáznának a rendőrök, 14 éven alattiakat keresve, akkor is mindenki megfelelőnek találná ezt a szabályt?

  Nem kellene előbb gondolkozni?”
 • 29. precision2000 2011. február 06. 08:46
  „3. vimvirepellere, pont erre gondoltam...

  Mindenféle indokkal jól bezáratják a szórakozóhelyek nagy részét, aztán majd előkerül egy szuperbiztonságos, erkölcsös és szerény intézmény, amelyik véletlenül valamelyik narancssárga kakatolikus vezérünk tulajdona lesz. Hónapok kérdése.

  Amúgy természetesen és tagadhatatlanul tenni kellene a tizenévesek szórakozási (?) szokásaival kapcsolatban több mindent, csak nem pont így.”
 • 28. Wacky 2011. február 06. 05:44
  „25. történész 2011.02.05. 19:18
  "Mikor lesz már megint az,hogy 18 év alatti csak szülői felügyelettel lehessen az utcán"

  tejóóég van vizuális képzelőerőd?? az még nagyobb vicc lenne... aki eddig be jutott most is be fog jutni és kész... a tiltások meg sosem vezettek jóra... ergo szülő-gyerek kapcsolat még mélyebb stádiumba jut... megéri?? sztem nem!! ennyi!!”
 • 27. PipiczGabor 2011. február 06. 01:14
  „Az egesz nevetseges es kesz.”
 • 26. zeuszka 2011. február 05. 20:54
  „Azt sokan nem tudják,hogy kötelező ezek után az érintésvédelmi és tűzvédelmi vizsgálatok is !!”
 • 25. történész 2011. február 05. 19:18
  „Az emberek a tv-töl féltik a fiatalokat, közben vallásos anyukák büszke dagadó keblekkel dicsekszenek,hogy 15 éves leánykájánál alszik éjszaka 16 éves barátja. Sok ilyen anyuka szerintem az önmagában elfojtott vágyak kielégítését látja kölyöklányának szexuális futtatásában. Szégyen,hogy 19 éves lány nem megy diszkóba mert a 14-15 éves..kifestett bekábult kis majmok ... kinézik őket.
  Ennek az országnak hiányzik a rend..mindenki csak gazdagodási szabályokat hajszol,a fiatalok a bandák közzé vannak vetve. Mikor lesz már megint az,hogy 18 év alatti csak szülői felügyelettel lehessen az utcán ,nem pláne a kába diszkóban. ??”
 • 24. bertife 2011. február 05. 19:08
  „Loki:

  Az igaz,hogy nem köteles senki bemutatni az igazolványát, DE bemenni sem kötelező!!!
  Arra viszont van joga a biztonságiaknak,hogy NEM engedik be.... aztán ugathat kivülről..”
 • 23. trillarom 2011. február 05. 18:46
  „Szerintem sok régóta működő tini vagy sulibuli azért szűnt meg, mert az alkohol bejött a képbe már az általános iskolákban is. Nem merik vállalni a felelősséget az intézmények egy botrányért, persze érthetően. Én kb. 10 éve jártam ált.suliba és igazán jó bulijaink voltak, és nem hiányzott az alkohol, mert eszünkbe se jutott akkor még 12-13 évesen inni. Nagyon boldog voltam, ha a kiszemeltem legalább egy számra felkért. (Huszonévesen ma már persze nem itt tartok:)) Ma gondolom attól boldog egy 13 éves, ha a suli wc-ben bezárkózhatnak és ... Nem tudom mi lenne a megoldás, de ha ez így halad tovább lassan már az ovisokat kell időben felvilágosítani.”
 • 22. macs 2011. február 05. 17:55
  „Aki azt hiszi, hogy ezzel a problémát megoldotta és ad acta teheti, hát az nem ismeri az embereket. Erre is meg lesz a megoldás.
  Ez is olyan mint az ismerősöm logikája, nem engedi el a lányát este otthonról, mert az szerinte bajjal jár. Pia, drog, fiúk.... Szóval mondjuk délután 2-4 között nem történhet "baj", pia, drog, fiúk?”
 • 21. queenmargareth 2011. február 05. 17:03
  „Tényleg? hol szórakozzanak a tinik? Mert nem korfüggő, hogy kit taposnak el.
  Az meg hogy iszonyúan isznak, drogoznak már szülői hiba tini korban. felnőttként hibáztassa magát
  Tényleg igaz, hogy fölösleges törvény lesz a korfüggőséget tekintve. A többinek meg már rég adottnak kellene lennie:(”
 • 20. piccola 2011. február 05. 15:11
  „haha pont a sing volt eddig az óvoda, tele (ránézésre) 13-14 évesekkel...”
 • 19. Miracala 2011. február 05. 13:36
  „Inkább a zsúfoltság megszüntetésére kéne koncentrálni, ezzel a 18 éves dologgal nem fog szünni a tömeg, a Szote és Jate-ba eddig se se engedtek be fiatalabb tagokat. Ez a törvény is a semmiről szól.”
 • 18. Loki 2011. február 05. 12:20
  „megnyugtatok mindenkit: egy agyontaposott halott 14éves pont ugyanannyira halott mint egy 18év feletti. A személyi nem tartalmazza, mennyire tud meghalni, vagy mennyire bírja a külsősérüléseket. Szellemileg egy 14 és egy 18 éves nem kell hogy feltétlen különbözzön, vagyis ez oltári blődség.”
 • 17. Loki 2011. február 05. 12:18
  „,,a biztonságiak elkérhetik a személyi igazolványukat is."
  Nem kérhetik el. Bemutatásra szólíthatják fel. Óriási a különbség. Nem mindegy hogy a pénzed elkérem vagy kérem hogy mutasd meg. Érzed a különbséget? Mivel nem hivatalos személy, nem vagy köteles bemutatni.”
 • 16. papsajt 2011. február 05. 11:52
  „Mondjuk mert 3 üveg vörösbor után nem tudja a lányka épp ki mássza.

  & az abortuszok 55%-át 14 évnél fiatalabbakon végzik.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szegedről hiányzik egy undergroundot összefogó hely˝

Suhov és Wowbagger a zene szabadságharcosainak tartják magukat – a mondat többféle értelmében. Tovább olvasom