Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szőreg újraélte az 1849-es csatát

Szeged-Szőreg - A hét végén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozót Szegeden és Szőregen. A 1849-ben vívott szőregi csatát 250 hagyományőrző elevenítette fel lovakkal, ágyúkkal és korhű öltözettel.
Nyalka legények, tüzes paripák, kardok, puskák, ágyúropogás és autóriasztó – múlt és jelen sajátos találkozása. Minden adott volt ahhoz, hogy remekül szórakozzanak azok, akik a szőregi csata 158. évfordulója alkalmából körbeülték az egykori homokbánya helyén kialakított csatateret. A látványos bevonulások, a dobpergés kísérte menetelések, s a sokszereplős csatajelenetek többször tapsra ragadtatták a közönséget. Ágyúzáskor jó néhányan a fülükre tapasztották a kezüket és azon füstölögtek, hogy még a gépkocsik riasztója is bekapcsol a detonációtól.

A nagy forgatagban egy ló is megbokrosodott, le is vetette a hátáról a nyalka huszárt. – A csatában is előfordult az ilyen – nyugtatott meg mindenkit a műsorközlő. Igaza lehet, de az másfél századdal korábban nem fordulhatott elő, hogy a zabos állatra visszakapaszkodó lovast tapsvihar fogadja.

Az egyéb pirotechnikai látványelemek is osztatlan sikert arattak, különösen hatásos volt az a kép, amikor azt mutatták be, hogyan égtek le Szőreg zsindelyes háztetői. Az öt országból érkezett 250 hagyományőrző – közülük harmincöt lovas – komolyan vette a játékot. A vesztes szőregi ütközet kimenetelét azonban ők sem változtathatták meg.

Olvasóink írták

  • 1. Lajos Laura 2007. november 12. 19:56
    „Tudom, nem igazán tűnik fontosnak kérésem, de ha van rá mód szeretnék megtalálni egy képet , ezzel a cikkel kapcsolatban. Sajnos nem találtam meg a fotocentrumban, sem a cikkben.
    A képen egy huszárruhába öltözött 40 év körüli férfi van egy kisfiúval, akinek a fején van a huszár sisakja. Emlékszem, az újság belső oldalán volt, mikor megjelent a 2007.08.05. napi számban. Kb. az újság közepe felé lehetett és az újságban a belső cikkek közt ez volt az egyetlen kép(a cikkhez), a bal oldal aljánál, ha jól emlékszem. Fontos lenne megtalálnom , ezt a képet, segítségüket előre is köszönöm.

    Lajos Laura”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi… Tovább olvasom