Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szőregen kezdte az új tanévet a 88 kübekházi kisdiák

Kübekháza - Néma a csengő a kübekházi általános iskolában: az intézményt be kellett zárni, mert a település önállóan képtelen finanszírozni működtetését. A 88 diák már Szőregre jár, minden reggel és délután iskolabusz szállítja őket. Ők már megszokták, sőt – tegnap úgy láttuk – élvezik is az új helyzetet. Szüleik azonban nem nyugszanak bele a döntésbe.
Táskával a hátukon, zsivajban, cseverészve sorakoztak a kisdiákok kedd reggel a kübekházi iskolában. A csengő azonban néma maradt, és az üresen álló portásfülke is jelezte: itt nem kezdődik tanítás a gyerekeknek. Mint megírtuk, július végén, rendkívüli szülői értekezleten jelentették be, hogy szeptembertől megszűnik az általános iskola a településen, mert önállóan nem képesek finanszírozni annak működését: 42 millió forintra lett volna szükség hozzá. A gyerekek így az új tanévet már a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásának intézményében, a szőregi Kossuth Lajos iskolában kezdték.

Szorosan ölelte magához édesapját az elsős Kisagócsi Vivien a kübeki iskola folyosóján. – Olyan fáradt! Reggel hétkor megy el otthonról, ötkor ér haza! Ez még egy felnőttnek is megterhelő, nemhogy egy elsősnek! – panaszolta az apa, Kisagócsi Gábor, hozzátéve: ha Vivien helyben tanulna, délre már otthon lehetne. És a napközit, ebédet sem kellene befizetni.

Indulnak a kübeki alsósok a szőregi iskolába. Mintha minden reggel osztálykirándulásra mennének Fotó: Schmidt Andrea
Indulnak a kübeki alsósok a szőregi iskolába. Mintha minden reggel osztálykirándulásra mennének
Fotó: Schmidt Andrea

– Belerázódtunk az új helyzetbe, nagyjából alkalmazkodtak a gyerekek, bár a szülők szerint fáradtabbak, mint eddig – mesélte Konkolyné Bárkányi Ibolya, a korábbi iskolaigazgató, most szőregi igazgatóhelyettes. Ő is minden reggel kíséri a 88 gyereket.

– Kicsit korábban kell kelnünk – mondta egyikük már felszállás közben: 7 óra 20 percre ugyanis begördült értük az iskolabusz. Az alsósok kézen fogva, kettes oszlopban sorakoztak a felszálláshoz. – Apa, gyere te is! – kiabálta még útközben is Vivien. Édesapja azonban – a többi integető szülővel egyetemben – maradt.

Egy másik szülővel, Hoffmann Máriával egyetértésben kijelentik: a szülők még nem nyugodtak bele a döntésbe. – Több levelet is írtunk az illetékeseknek, ragaszkodnánk az iskolához – magyarázta Hoffmann Mária, egy utolsó pillantást vetve a felsősöket szállító, másik buszra, amely a 11 kilométert Szőregig tegnap 12 perc alatt tette meg. – Szívás, hogy kivettek alólunk egy iskolát, pont, mikor mi lettünk volna a rangidősek – vallotta be egy nevét titkoló nyolcadikos, míg társa hozzátette: most olyan, „mintha minden reggel osztálykirándulásra indulnánk".

Kübekházi kisdiákok az iskolabuszon
Szőregen, a „Malomiskola" bejáratánál Edit tanító néni már várta a kicsiket: mindenkit a terméhez kísért. A 25 fős 1. b-be például hét kübekit: Vivien és padtársa, Ocskó Zsófia pillanatok alatt előkészítette számtanfelszerelését.

– Egyáltalán nem lógnak ki a kübekházi gyerekek, Hegyes Zolika például a legjobbak közé tartozik – magyarázta Házy Zsoltné tanítónő, hozzátéve: könnyen megy a beilleszkedés, hiszen „vegyes az osztály": tiszaszigeti, újszentiváni, deszki, újszegedi gyermek is ül ezekben a padokban.

Hazafelé

A kübeki tanulókkal mindennap 14 és 16 órakor indul haza a busz, de a tanórán kívüli korrepetálásokkal, szakkörökkel eltelik az idő. Az alsósok többsége – az elsősök mindegyike – napközis, ők a későbbi busszal mennek. Egyetlen olyan gyermekről tud Konkolyné Bárkányi Ibolya, akit a szülei visznek az iskolába.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. törpilla 2008. szeptember 30. 14:14
  „z eltelt hónap tapasztalatai azt mutatják, nem túl vidámak a gyerekek Szőregen. Már a buszozás sem "kirándulás". Van olyan osztály, ahol nincs testnevelés óra, s tábla is alig!A kicsik délben busszal járnak a távolabbi nagy iskolába ebédelni! Az sem igaz, hogy a kübeki szülők semmit sem tettek az iskola megmentéséért, de folyamatosan falakba ütköztek. Az egyik "fal" éppen az álszent polgármester volt,aki állandóan az iskola megmentéséről "papolt".Nem mellesleg 4 pedagógus és 3 technikai dolgozó is áldozatává vált a társulásnak, illetve a megszűnésnek. Csak egy karbantartó állása maradt meg, aki véletlenül a polgármester édesapja!!!!
  Jelenleg pedig az iskolabuszt olyan tanulók is használják, akik már régen Szőregre járnak, de így így most kényelmesebb. Pedig ők valóban nem tettek semmit az iskola fennmaradásáért.”
 • 22. tapsi 2008. szeptember 11. 18:51
  „Kedves Katóka, vagy Zita, vagy Isten tudja kicsoda, azért bátor dolog bárkit korrupcióval fenyegetni. Hála Istennek nem vagyok olyan körökben, hogy bármit "eltapsolhassak". De feltételezem Te minden bizonnyal - tudod: mindenki magából indul ki! :)”
 • 21. ....... 2008. szeptember 10. 22:23
  „ha az a fekete törpekrampusz beülne a gyerekek közé,meg sem lehetne különböztetni tőlük ... a viselkedésével sem tűnik ki közölük ...”
 • 20. sestavy 2008. szeptember 10. 21:50
  „És Ti mit tettetek azért, hogy megmaradjon az iskolátok???”
 • 19. Sajna 2008. szeptember 10. 17:53
  „Mindenesetre: Legyen az Ő Istene a Mi gyerekeinkkel is ... (Ha már a Polgármester úr nincs)”
 • 18. madártej 2008. szeptember 10. 14:34
  „Vagy nincs vele az Isten megelégedve és nem áll vele szóba!”
 • 17. bodzaszörp 2008. szeptember 10. 14:25
  „A polgármester úr vagy nem eleget, vagy nem jól imádkozott kis falujáért:)”
 • 16. madártej 2008. szeptember 10. 14:20
  „Ful, vannak ilyen helyek a világon, de mi Kübek sorsáról írunk és a többi hasonlóéról. Ahol nincs iskola, minek oda a fiatalság? Elmennek, elfogy a lakosság, csak a nyugdíjasok maradnak nosztalgiázni, hogy volt egyszer egy falu, ahol iskola is volt, posta is, munka is, most meg csak az ÖNO.”
 • 15. Ful 2008. szeptember 10. 14:04
  „Van néhány nálunk gazdaságilag(és persze politikailag is) fejlettebb ország, ahol Kübeknél sokkal nagyobb helyiségekben sincs külön iskola. Húznak egy 30-50 km-es kört és az abba tartozó településekről a középsőbe járnak a gyerekek. Persze ezekben a buta országokban minden így működik:egészségügy, hivatal, stb.
  Persze polgármester, alpolgármester, jegyző, ilyen-olyan osztályvezetők, irodisták és a slepp sincs minden bokorban...”
 • 14. tora 2008. szeptember 10. 13:48
  „KK! Emlékezz csak rá, mikor a M.R. látványosan átadott Újhelyinek egy maréknyi ajánló cédulát az utolsó választás előtt! Ott, amikor avatták az új ravatalozót. Hogy feküdjön bele mielőbb ez a Jehova tanújává alakult simlis szemforgató kisgazda.”
 • 13. KK: A mostani kormánynak és törpepárt szekértolójának pontosan az adót nem fizető rétegek kellenek! 2008. szeptember 10. 13:12
  „Az ő voksaikat vehetik meg 2 zacskó lejárt szavatosságú tésztával.”
 • 12. K.K. 2008. szeptember 10. 12:33
  „Kedves Hozzászólók!

  Érthetetlen számomra valami! A Fidesz miért nem tiltakozik az iskola-bezárások miatt! Ebben az évben közel 100 ált. iskolát zárt be a kormány! Azért nem tiltakozik, mert az iskola-bezárások az ő idejük alatt kezdődtek. Pokorni volt azt első!

  A mi szeretett Bodó Imrénk, ahelyett, hogy Kübekre járna lázítani a szülőket, miért volt első az iskolabezárásban? Ha Újszentiván nem lett volna tőle 2 km-re, akkor ő már tavaly kénytelen lett volna meglépni ezt a lépést, így csak félig zárta be a suliját?

  Ő is Újhelyinek a szekértolója akkor szerintetek?

  Nézétek már meg könyörgöm, hogy mi van eben az országban?

  Csőd az egész! Akkor mibőúl gondoljátok, hogy Kübeknek olyan jól kéne, hogy menjen?

  Mielőtt sok butaságot leírnátok, gondolkodjatok!

  Egy kis falu miből tudna évente 40-50 milliót az iskolára fordítani, mikor a működésre sem kap elég forrást.

  Molnár polgármestert láttam a Hir Tv-ben és az ECHo tv-ben is nyilatkozni. Hát bármit mondhattok rá, csak azt nem, hogy Ujhelyinek tolná a szekerét! De az az érzésem, hogy a Fidesznek sem.

  Talán neki van igaza. Nekem tökéletesen elegem van mindkettőből. Ahol Bodó Imre és Ujhelyi képviselő lehet, én aból a pártból nem kérek. De aból sem amelynek Gyurcsány és Orbán a vezetője!

  Miről szól a mai politika?

  Nem rólunk emberekről! Igaza volt Molnár Robinak, hogy mi csak akkor kellünk, ha adót kell fizetnünk! Ha pénzbe kerülnk akkor nem kellünk egy kormánynak sem, amikor iskolára kell költeniük akkor sem kellünk, meg ha műtétre kell költeni akkor sem.

  Javaslom nézzetek körül Kübeken. Ott élnek a szüleim. Az elmúlt 5-6 évben többet fejlődött mint az elmúlt 30-ban. De többet mint Tiszasziget, Újszentiván és Deszk is. Szerintem azért, mert ebben a faluban (eddig) nem volt NAGYPOLITIKA. Csak azóta van, amióta Bodó Imre hergeli a Babilainé Mraznicza Béla-féle gazdakört meg egy pár szerény képességű (kocsmakörnyéki anyukát).

  Bodó jobb lenne, ha a házatáján söpörne és mesélne a tiszaszigeti telekügyekről....”
 • 11. katóka 2008. szeptember 10. 12:19
  „Kedves Tapsi!

  Attól, hogy te korrupt vagy, nem valószínű, hogy Molnár Robi az! Jobb lenne, ha nem fröcsögnél rá ismeretlenül is!

  Mindenki magából indul ki! Te is Tapsi! Mit tapsoltál el eddig. Talán nem véletlen a neved!

  Ne ítélj! Kérlek! Inkább legyél okosabb és bölcsebb egy kicsit!

  Zita”
 • 10. tora 2008. szeptember 10. 12:08
  „Több gyerek van Kübeken is, mint 88. Eddig is vittek el máshova 30-at is onnan. Azaz, a szülők egy része nagyon nem volt elégedett a helyi tanárokkal. Ez is egy kérdés, az önkormi mit tett azért, hogy ez ne így legyen? Nem, ők egyből feltartották a kezüket és befeküdtek a szőregi verziónak, az egész falu kárára.”
 • 9. bodzaszörp 2008. szeptember 10. 11:40
  „Egy iskola fenntartását nem szabadna financiális okoknak alárendelni.
  Kübekháza nagy megtartó ereje pont a helyi iskola volt. Érdekes, hogy ezelőtt sok évvel, amikor ez a falu totálisan le volt gatyásodva, nem volt közmű, nem volt út, csatorna, stb, de iskola akkor is működött. Persze nagyon jó, hogy mindez már a múlté, viszont az iskola mindenképpen elsődleges szempont kellene hogy legyen egy falu költségvetésében.
  A politikai csatározásoknak a gyerekek és a lakosság isza meg a levét.”
 • 8. bodzaszörp 2008. szeptember 10. 11:40
  „Egy iskola fenntartását nem szabadna financiális okoknak alárendelni.
  Kübekháza nagy megtartó ereje pont a helyi iskola volt. Érdekes, hogy ezelőtt sok évvel, amikor ez a falu totálisan le volt gatyásodva, nem volt közmű, nem volt út, csatorna, stb, de iskola akkor is működött. Persze nagyon jó, hogy mindez már a múlté, viszont az iskola mindenképpen elsődleges szempont kellene hogy legyen egy falu költségvetésében.
  A politikai csatározásoknak a gyerekek és a lakosság isza meg a levét.”
 • 7. CSJ 2008. szeptember 10. 11:30
  „Kedves hozzászólók!
  Lehet szidni a Polgármestert, és Ujhelyit, de tudomásul kell venni, hogy 88 gyerekért nem lehet egy iskolát fenntartani. Szegeden is zártak be iskolákat, mert a tanuló létszám csökkent. Az 50-es években, és a 70-es években sok gyerek született, voltak is nagy létszámú iskolák, de azok a gyerekek már felnőttek, sőt az unokák is kikerülnek az iskola padból. Ha végig gondolnák a szülők, hogy egy iskola fenntartása, a tanánok bére, és annak közterhe mibe kerül éves szinten, akkor nem szidnák a Polgármestert. Ja, és hányan hordják, vagy járatják Szegedi iskolába a gyereket?, mert megtehetik?”
 • 6. szőregi 2008. szeptember 10. 11:19
  „Talán hagyni kellett volna értő kezekben a szőregi iskolát, Dobos János nagyon méltatlanul lett elküldve. A színvonal romlása nem csak az gyerekek és a szülők hozzáállásán, de a mostani tisztogatós vezetésen is múlik!”
 • 5. tapsi 2008. szeptember 10. 10:51
  „Maximálisan egyetértek bodzaszörppel. Szőregen az iskola színvonala egyenlő a nullával. Tapasztalatból mondom, van odajáró rokonom. Szó szerint igaz, amit az előttem szóló írt - nincs elég hely a tantermekben, stb stb.
  Talán most megbánja Molnár Robi, hogy 2006-ban beállt Ujhelyi mögé? A frászt. Biztos kap kis pofabepénzt (persze tisztességesen), azt kuss MR.”
 • 4. tora 2008. szeptember 10. 10:50
  „Nem a gépek sorsa az izgalmas, hanem a gyerekeké. Most jó idő van, de mi lesz télen, hóban-fagyban, amire pont annyi az esély, mint a jóidőre ma. A kübeki iskola épülete le fog robbanni, óriási kár az is, de a 160 esztendős iskoláztatás felszámolása M.R. és Ujhelyi sara, meg a testületé, akik nem tudtak a sarkukra állni e két ámokfutó szélkakas politikus ötleteivel szemben. Igaza volt a Madártejnek ebben, meg bodzaszörpnek is.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,5 milliárd forint a Reök-palota falain

Szeged - A kakasszéki származású fővárosi mecénás üzletember, Kovács Gábor – a Nemzeti Galéria… Tovább olvasom