Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szörényi és Bródy is szereti az új Istvánt

Szeged - Bródy János krónikásként, Szörényi Levente a Te kit választanál? című dallal szerepelt az István, a király augusztus 20-i ünnepi előadásán a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A 25 éves rockopera alkotóival az előadás előtt, a Novotel Hotel halljában beszélgettünk.
– A szegediek fejében úgy él, hogy a királydombi bemutató után is, és ezúttal is Szegeden van igazán otthon, méltó helyén az István, a király. Ez önámítás?
Bródy János: – Némi joggal gondolhatják ezt a szegediek, hiszen ez egy nagyszabású, szabadtéri előadás. Kevés olyan helyszín van Magyarországon, mint a Dóm tér, amely megadja a szabadtéri színház tágasságát, de színház tud maradni. Kedden láttam az előadást, és úgy éreztem, hogy a darab színházi vonásai jelentős mértékben érvényesülni tudnak.
Szörényi Levente: – A hagyományos operajátszásra tervezett szabadtéri színpadok esetében az akusztika a klasszikus opera énekhangjaira találódott ki, nem a mostani hatalmas erősítésre. Ennek köszönhető, hogy a néző közel van a színpadhoz.

Felemelő pillanat: Géza temetése

– Talán meg lehetne próbálni erősítés nélkül előadni a darabot...
Sz. L.: – Ez a műfaj erre nem alkalmas.
B. J.: – Bár a jelenlegi Társulatban van jó néhány olyan orgánummal rendelkező előadó, aki szerintem be tudná tölteni erősítés nélkül is a teret.
Sz. L.: – Tegnap Feke Palit frusztráltam azzal, hogy torzít a mikrofonja, ezért este mikrofon nélkül énekel.

Bródy Jánosnak és Szörényi Leventének egyaránt Géza fejedelem temetése volt a kedvenc jelenete a darabban. Fotó: Karnok Csaba
Bródy Jánosnak és Szörényi Leventének egyaránt Géza fejedelem temetése
volt a kedvenc jelenete a darabban. Fotó: Karnok Csaba

– Van kedvenc élményük a darabbal, annak bármelyik előadásával kapcsolatban?
B. J.: – Nekem a szívem csücske Géza fejedelem temetése. Szikora János egészen pontosan értelmezte azt a fantasztikus zenei összhatást, amit Levente létrehozott. Számomra ez az előadás egyik legfelemelőbb, legizgalmasabb pillanata.
Sz. L: – Géza fejeledelem temetésének indító motívuma egy mezőségi halottsirató, még a hangneme is ugyanaz. Ugyanerre a harmóniamenetre épül rá a gregorián második rész. Ugyanarra a harmóniamenetre történik a kyrie eleison, mint ahogy a töröksípos halottkísérő szól. Erre azért vagyok büszke, mert sikerült érzékeltetni azt a történelmi szituációt, amikor a kereszténység átveszi a szerepet az ősi kultúrától, de úgy, hogy közben gyökereiben ott marad a régi. A másik ami tetszik – nem az én ötletem volt –, hogy a végén elhangozzék a Himnusz. Amikor elkezdtem rajta dolgozni, visszafelé építkeztem. Ha a végén felcsendül, akkor előtte még kétszer föl kell vezetni, hogy az emberek érezzék, hogy mi lesz a végkifejlet.

Megfelelő emberek a megfelelő szerepekben

– A Társulat gondolatát hogy fogadták?
B. J.: – A műsorban mi nem vettünk komolyan részt, de éreztük a felelősségét annak, hogy 25 éves folyamatos jelenlét után olyan előadásban szeretnék színpadra állítani a darabot, amely méltó és hiteles az összes eddigi előadáshoz képest is. A szakmai zsűri és a közönség együttesen választotta ki azokat a szereplőket, akiket a legalkalmasabbnak talált.
Sz. L.: – Ebből következik, hogy minden eddiginél kiegyenlítettebb a szereposztás. A teljesítményekről beszélek, de talán még alkatilag is. Keresve sem találhattunk volna például jobb, gyönyörűbb hangú Gizellát, aki ráadásul egy szőke, nagyon szép lány, Simon Boglárka. Az egyik legnagyobb lelemény a Táltosasszony, Fejes Szandra. Egy 18 éves lányból így dől a hang! Nem is tiltakoztam sokáig, hogy kettéválasszuk Torda szerepét.
B. J: – Asztrik szerepe is telitalálat. Arra tulajdonképpen nem is volt verseny, de a szereplők között kialakult, hogy van egy srác, Derzsi György, aki erre az ellentmondásos szerepre kitűnő.

Szörényi Levente: Ha én Varga Miki lennék, dicsérném Feke Pált. Fotó: Karnok Csaba
Szörényi Levente: "Ha én Varga Miki lennék, dicsérném Feke Pált."
Fotó: Karnok Csaba

„A szekér megy tovább"

– Várható volt, hogy a régi szereplők, vagy legalábbis egy részük megsértődik?
B. J: – Érzelmileg érthető. Ők azt látják, hogy azokat a szerepeket, amelyek hozzájuk nőttek, most mások játsszák, és sikerrel játsszák. Egyetlen előadó sem örül, ha a dalait mások jobban éneklik.
Sz. L.: – Ez emberi gyengeség. Nagy butaságnak tartom főleg Varga Mikitől, hogy nem képes nem megszólalni, vagy ha már megszólal, nem tudja azt mondani, hogy gratulálok. Lejáratják magukat. Ha én Varga Miki lennék, nem győzném mondani, hogy Feke istenien énekel. Ugyanis a szekér megy tovább. Lehet egy darabig nyafogni, csak nincs értelme, mert ezzel tönkreteszik a nimbuszt, a múltat. A közönség szemében lerombolják azt, ami még mindig tart. Ők úgy gondolják, hogy van egy verseny, és a közönség végül őket hozza ki kilóra. Nem fog ez történni.

– Van értelme összehasonlítgatni a régi és az új Istvánt?
B. J.: – Nincs. Ők maradnak továbbra is az eredeti előadás hősei.
Sz. L: – Lehet, csak ezt kár lenne tönkretenni buta nyilatkozatokkal.

Olvasóink írták

 • 10. Lakos 2008. augusztus 26. 21:24
  „" A szakmai zsűri és a közönség együttesen választotta ki azokat a szereplőket, akiket a legalkalmasabbnak talált. ".. Nos igen, láttuk Szikora vétóját. (Mindenki egyöntetű szavazata után közölte, hogy a másik szereplőt választja)
  " Egyetlen előadó sem örül, ha a dalait mások jobban éneklik." .. Ez a cinizmus inkább Szörényi szakmai hitelességét ássa alá. Feke profi unisex éneklése kivételével, a többi max tehetséges amatőr. Az eredeti énekesekkel még egy napon sem lehet említeni őket.”
 • 9. pit 2008. augusztus 21. 21:01
  „Én szombaton láttam, valóban nagyon jó volt, igaz a régit szerettem volna, és azt kerestük benne. Nagyon lenyügöző volt igy is. Amit negativumként érzékeltem, szerintem nem voltak a dalok közt un. taps szünetek az előadás kicsit össze volt húzva, olyan érzésem volt, mint ha egy kicsit meg lenne csonkítva. Elismerésem a müvészeknek a társulatnak, összeségében csodálatos és jó volt. Élmény volt látni ahogy átvették az aranylemezt. Gratulálok.”
 • 8. ramsar 2008. augusztus 21. 19:09
  „helyesebben: nem csak néhány képet látni - mert azt találtam...”
 • 7. ramsar 2008. augusztus 21. 19:07
  „Csak én nem találom, vagy tényleg nincs semmi a honlapon az aug. 20-ai előadásról? Beharangozták, hogy Szikora nagy meglepetést ígér a végére, és mivel legnagyobb sajnálatomra nem tudtunk jegyet szerezni az előadásra, szeretném legalább az újságból megtudni, mi volt az, ill. mekkora sikere volt a darabnak (bár ezzel kapcsolatban azért sejtem a választ az m1-en tegnap este látott produkció alapján :-))), esetleg néhány képet látni. Ha van ilyen cikk, akkor valaki legyen oly kedves adja meg a linket, mert én hiába ütöttem be a keresőbe az "István király" kulcsszavakat, nem találtam semmi ilyesmit - bezzeg István nevű buszsofőkről szóló cikk, az van...”
 • 6. kukuri 2008. augusztus 21. 12:04
  „Nekem nagyon tetszik a rendezés! Sokkal kifejezőbb, mint az eredeti. Persze nem ütött akkora nagyot, mint az annó, de nem is várható el tőle.
  De nagyon nagyon tetszett, isszonyatosan örülök, hogy láthattam!”
 • 5. death ´n roll 2008. augusztus 21. 10:31
  „dulakh: a keddi előadáson is? Valami baj lehet a szememmel, mondták már... De én is "mentem volna még egy kört", és megnéztem volna szerdán is, tényleg tetszett az előadás, no.”
 • 4. dulakh 2008. augusztus 21. 09:20
  „Zseniális volt tegnap az előadás. köszönet érte mindenkinek: a társulat minden tagjának, a rendezőnek, díszlettervezőnek, táncosoknak, egyszóval mindenkinek! Tegnapi jeggyel esetleg nem lehet megnézni még egyszer? ;)

  @Death: Bródy ott volt, mint krónikás, a fa tövében énekelt, miközben 3 gyerek hallgatta.”
 • 3. tyukanyo 2008. augusztus 21. 08:31
  „Death!
  A tegnap esti előadásban a krónikás szerepében Bródy-t láthattuk! Nagyon nagy élmény volt!!!!”
 • 2. death ´n roll 2008. augusztus 21. 07:22
  „Kedden láttam az előadást, és vártam Bródy krónikásként feltűnését - ehelyett a közelemben láttam felbukkanni, a nézőtéren. Sebaj, így is kíváló előadás volt, gratulálok az alkotóknak és a szereplőknek, no meg a rendezőnek!”
 • 1. libero 2008. augusztus 21. 06:38
  „Nem látom a stáblistán Olter Wandáék nevét, pedig megérdemelték volna!Fejes Szandra remekül énekelt, mégsem tudtam ráfigyelni, mert Wanda táncáról nem tudtam levenni a szemem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög teknősökkel bukott le egy dán férfi Röszkénél

Röszke - A pénzügyőrök az első ülés előtt elhelyezett dobozban 4 példány élő görög teknőst találtak,… Tovább olvasom