Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szorító nadrágszíjak a megyei kistelepüléseken

A települési önkormányzatok egy része már túl van a költségvetés tárgyalásán, mások még előtte állnak az emberpróbáló feladatnak. A falvak egy részének kasszájába kevesebb pénz kerül, mint tavaly. Több település kormányzati támogatásra pályázik.
A deszki sportcsarnok működését nem fenyegeti a forráshiány. Fotó: Karnok Csaba
Deszken hétfőn tárgyalta az idei költségvetést a képviselő-testület. Ebben az esztendőben 651 millió 774 ezer forintból gazdálkodhatnak. – Idén 100 millió forint lesz a település működési hiánya, ez 30 millió forinttal több, mint tavaly – összegezte Simicz József polgármester. Ezt a hiányt azonban kezelhetőnek tartja, s a központi költségvetéshez – az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő, úgynevezett önhikis települések sorába belépve – Deszk is pályázik kormányzati támogatásra. Remélik, a hiány 50-60 százalékát biztosítják nekik az alapból, s akkor Deszknek nem kell működési hitelt felvennie. A polgármester szerint a kezelhető hiánnyal együtt a település és intézményei a tavalyi színvonalon biztosan tudnak működni. Sőt azokat a pluszszolgáltatásokat is megtartják, amely az önkormányzati törvény szerint nem kötelező, mint például a logopédus, illetve a gyógytestnevelés biztosítása.

Tízszázalékos megszorítás

Újszentivánon idén a működéssel kapcsolatos, az intézmények fenntartására fordítható összeg 332 millió forint – 68 millióval kevesebb, mint tavaly. A forráshiány is nőtt: a tavaly tervezett 35 millió forinthoz képest idén 39 millióval kell számolniuk, ezt az összeget a forráshiányos települések alapjából pótolnák, pályázattal.

– 2005-höz viszonyítva megszorító intézkedéseket kell hoznunk, 10 százalékot kell megtakarítanunk – mondta Talpai János polgármester. – Az intézmények működése 30-40 százalékos többletráfordítást igényel, amit nem tudunk egészében finanszírozni. Ennek az alacsony gyereklétszám is oka – a faluban élő gyerekek fele Szegedre jár iskolába.

A telekosztás később térül meg

Dóc község önkormányzata idén 13 százalékkal kevesebb a normatív állami támogatáshoz jut, mint tavaly. A falu saját bevételei nem növekednek, sőt, inkább szűkülnek: az iparűzési adóból van csak bevételük. A működésre többet kell költeniük a tavalyihoz képest: a bérnövekedésre nincs fedezet, a forráshiány meghaladja a 40 millió forintot. Önhikis támogatásra pályáznak. A nettó egyforintos négyzetméter áron kiosztott telkek 2008-ban hozhatnak pénzt: akkorra kell a nyertes pályázóknak belakniuk a felépített házakat.
Ezen az arányon mindenképpen javítani szeretnének. Újszentivánon a vékonyabb önkormányzati pénztárca ellenére bizonyos feladatokat továbbra is ellátnak: a gyógytornászt, a belső ellenőrt nem kell nélkülöznie a falunak – a szegedi kistérséggel együtt 11 önkormányzat biztosítja ily módon ezeket a feladatokat. A falu első embere reméli, minimális hitelt kell csak felvenniük. Fejlesztésre idén is lesz pénz: befejezik a csatornaépítést, fejlesztik az úthálózatot. Telkek kialakításával és eladásával további bevételeket remél a testület, hiszen erre van is igény. Egyelőre 70 telket terveznek, az ott épülő házak fűtését geotermikus energiával oldanák meg.

Domaszék jegyzője, Gulácsiné Somogyi Ilona elmondta: tavaly 856 millió forintból gazdálkodhattak, idén 736 millió forint kerül a település kasszájába. Ez 120 millióval kevesebb, mint 2005-ben: akkor egy Sapard pályázattal és banki hitellel jutottak a nagy összeghez. Tavaly Domaszék pályázott az önhikis alaphoz, 36 millió forintot kértek, 12 milliót kaptak. Idén azonban már nem tartoznak a forráshiányos települések közé.

Az autópálya hozadéka

– Pénzügyi szempontból használt a településnek az autópálya-építés, az építőktől annyi pénzt kaptunk iparűzési adóként, hogy nem vagyunk forráshiányosak – mutatott rá a jegyző. – Ráadásul van 100 millió forint lekötött pénzünk, ami kamatokat hoz az önkormányzatnak. Ezt pedig manapság nem sok település mondhatja el magáról. Hozzátette: idén a pályázati alapba 50 millió forintot különítettek el.

Csődbe visz a fejlesztés

A pályázatokkal a jegyző szerint az a probléma, hogy utófinanszírozásosak. A kifizetett számlák után csak fél, háromnegyed évvel később jutnak a megnyert pályázati összeghez a települések. Erre az időszakra sok kistelepülés hitelt kénytelen felvenni. Mivel a kamatok súlyosak, elviszik a fejlesztési kiadások egy részét. Ezért egy-egy megnyert pályázat képes az önkormányzatokat csődhelyzetbe vinni.

Egyébként ahogyan a többi település, Domaszék is fejleszt idén: felújítják a községháza nagytermét, a 10 éve épített sportcsarnokot, lesz közösségi háza a falunak, rendbe teszik a buszmegállókat, bővítik az iskolát, a bölcsődét, és vállalkozók fogadására teszik alkalmassá a települést. Telkeket közművesítenek. Mivel most is nagy probléma a belvíz elvezetése, elkészíttetik a kül- és belterület teljes vízrendezésére a terveket, erre 30 millió forintot nyertek. A beruházás egyébként félmilliárd forintba kerül majd, ezt valószínűleg a 2007-es uniós alapok egyikéből tudják megpályázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom