Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szöveget bányásznak, sikerrel

Szövegbányászati módszerével az USA-ban rendezett versenyen jól szerepelt az MTA szegedi Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport és az SZTE Informatikai Tanszékcsoport csapata.
Az I2B2 National Center for Biomedical Computing amerikai egyesült államokbeli kutatóintézet rendezte meg az első, az orvosi zárójelentések automatikus feldolgozását célul tűző nyílt, nemzetközi szövegbányászati versenyt. A Magyar Tudományos Akadémia szegedi Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Informatikai Tanszékcsoport doktoránsaiból és hallgatóiból álló csapat a versenyen kiemelkedő eredményeket ért el. A két kitűzött feladatra épített rendszerüket mutatták be a Washingtonban rendezett éves szimpóziumon. Az egyik feladatra, az orvosi rekordok anonimizálására benyújtott modell a második helyen végzett (az eltérés a győztes rendszerhez képest ezredszázalékos volt). A szegedi csoport másik pályázata, a beteg dohányzási státusának megállapítására beadott rendszer is az élmezőnyben végzett.

A szövegbányászokról tudni kell, hogy elektronikus formában rendelkezésre álló, de feldolgozatlan dokumentumállományokat vizsgálnak. Ilyen nagy mennyiségű, hasznos tudást rejtenek a kórházakban felhalmozódó vizsgálati dokumentumokk. Ezekből szövegbányászati technikákkal statisztikák gyűjthetők. A számsorokból pedig következtetések adódnak: például az is, hogy a szívinfarktussal kórházba szállított betegek 67 százaléka dohányzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom