Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sztárok a dómszínpadon

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén ünnepli 75. születésnapját. A fesztivál megszervezését kezdettől pártfogolta a Délmagyarország. A július 7-i nyitó előadásig hét részből álló sorozatban elevenítjük fel a Játékok történetét lapunk korabeli beszámolóit is felhasználva.
Latinovits Zoltán a Trójai nők 1970-es előadásán Talthybiosz szerepében a Dóm téren. Fotó: DM/DV
Az 1970-es fesztivál az árvízi izgalmak után nem volt szerencsés: két előadást is elmosott az eső. Az előző évi 81-ről 57 ezerre esett a nézőszám. A felújított Háry János, a novoszibirszki balett Csipkerózsika-vendégjátéka, valamint a Parasztbecsület és a Bajazzók mellett egy klasszikus görög dráma, Euripidész Trójai nők című tragédiája keltett figyelmet Sulyok Mária, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán főszereplésével, Vámos László rendezésében. Latinovits egyenesen a San Sebastian-i filmfesztiválról érkezett, ahol a zsűri az Utazás a koponyám körül című Karinthy-regény filmváltozatának főszerepéért a legjobb alakítás díjával jutalmazta. A Dóm téren Talthybiosz, a hírnök szerepét játszotta, és azt elárulta lapunknak, hogy újabb kihívásra készül: a Szindbádot forgatja Huszárik Zoltánnal. Építészmérnökként Szegedet nagyra értékelte: „Valami errefelé szokatlan pannon nyugalom árad az utcák simogató arányaiból. Történelmiek és kedvesek ezek a szemnek oly szép arányok..."

A hetvenes években is sok kiemelkedő produkció született a Dóm téren. A néptáncgálák szinte minden évben fergeteges sikert arattak. 1971-ben maga a szerző, Farkas Ferenc vezényelte a Csínom Palkó című daljátékot, amire Bessenyei Ferenc, Gyimesi Kálmán, Gregor József és Berdál Valéria főszereplésével majd 26 ezer néző volt kíváncsi. Kevésbé érdekelte a közönséget a Borisz Godunov, pedig Nikolai Ghiuselev énekelte a főszerepet. A következő nyáron Erkel Hunyadija mellett a bolognai Teatro Communale vendégjátékaként egy másik operát, Verdi Otellóját is láthatta a közönség. A később világhírűvé lett Maria Chiara énekelte Desdemonát. A nyár slágere azonban A cigánybáró volt Házy Erzsébet és Palcsó Sándor főszereplésével. Az örökzöld Strauss-operettre több mint 26 ezer néző váltott jegyet. Máig emlegetik Vámos László Rómeó és Júlia-produkcióját a két tehetséges főiskolai hallgatóval, Kútvölgyi Erzsébettel és Kalocsay Miklóssal a címszerepben.

Az 1973-as fesztivál Sinkovits Imrével a címszerepben Madách Mózesével indult, és három operát is láthatott a közönség ezen nyáron: a Porgy és Besst Begányi Ferenc és Házy Erzsébet főszereplésével, valamint a Belgrádi Opera társulatának vendégjátékaként az Igor herceget és a Normát. Kiugró siker volt a János vitéz Gobbi Hildával, Turpinszky Bélával, Házy Erzsébettel, Gyimesi Kálmánnal és Király Leventével. A produkciót nem lankadó érdeklődés mellett a következő nyáron is játszották. A '74-es szezon érdekessége a Turandot volt Szinetár Miklós rendezésében, Vaszy Viktor vezényletével, két olasz vendégénekessel. 1975 slágere a Bánk bán Simándyval, Moldován Stefániával és Komlóssy Erzsébettel, a Háry János Bessenyei Ferenccel és Házy Erzsébettel.

Szinetár rendezésében először került színre a Dóm téren a Fidelio ugyancsak Simándyval. Huszti Péter Peer Gynt, Psota Irén Aase szerepében nyújtott emlékezetes alakítást. A következő nyáron 14. alkalommal tűzték műsorra Az ember tragédiáját. A nevezetes, nagy vitát gerjesztő „farmernadrágos" Tragédiát Szinetár és Félix László rendezte Hegedűs D. Géza, Bánsági Ildikó és Lukács Sándor főszereplésével, a Dóm teret kicsiben újraépítő Varga Mátyás díszletében. Bemutatkozó dirigensként Oberfrank Géza vezényelte Békés András rendezésében a Nabuccót.

Vámos László 1977-ben sztárszereposztással, Bessenyei Ferenccel, Psota Irénnel, Mensáros Lászlóval és Kállai Ferenccel állította színpadra a Lear királyt. A külföldi szólistákkal bemutatott Aidából a Ramfist alakító Gregor Józsefet méltatták a kritikák. A szegedi basszus Zsupán Kálmánt is énekelte a már harmadszor nagy sikerrel műsorra tűzött Strauss-operettben. Simándy József az 1978-as Hunyadi Lászlóban lépett fel utoljára a Dóm téren. Ezen a nyáron Katona Bánk bánját is bemutatták Bessenyei Ferenccel a címszerepben. A János vitéz és az Állami Népi Együttes sikerének is köszönhető, hogy több mint 97 ezer fizető nézővel az évtized legnagyobb látogatottságát érték el. A következő nyáron énekelt először a dómszínpadon Tokody Ilona, aki Ilosfalvy Róberttel és a később ugyancsak világsztárrá lett orosz baritonnal, Szergej Lejferkusszal A végzet hatalmában mutatkozott be Pál Tamás vezényletével. Érdekes kísérlet volt Szinetár Miklós rendezésében Szophoklész Antigonéja Hámori Ildikóval, Szabó Sándorral és Bessenyei Ferenccel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom