Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Sztárpalántákat kerestek a profik

Szeged - Black metal, punk-rock, népdal és musical. 107 fiatal mérte össze tudását a vasárnapi tehetségkutató versenyen Szegeden, a Százszorszép Gyermekházban, könnyűzene, népzene, klasszikus zene és néptánc kategóriában.
Jimi Hendrix- és Curt Cobain-pólós gitárosok, szalmakalapos, népviseletbe öltöztetett kisfiúk és kislányok lepték el vasárnap a szegedi Százszorszép Gyermekházat. Itt rendezték meg a Sztárpalánta tehetségkutató verseny válogatóját. A könnyűzene kategóriában 68, a népzene, néptánc és klasszikus zene kategóriában 39 gyerek indult.

– Kevés a nagyon tehetséges, profi előadó, de ez nem baj. Nincs szükség a sok naplopó zenészre – viccelődött Pély Barnabás, a könnyűzenei zsűri tagja. – A tehetségkutató verseny jó alkalom arra, hogy a fiatalok felmérjék, hol tartanak a többiekhez képest – magyarázta a 33 éves előadóművész.

Pély Barnabás a Black Sound punk-rock zenekar tagjainak ad jó tanácsokat Fotó: Segesvári Csaba
Pély Barnabás a Black Sound punk-rock zenekar tagjainak ad jó tanácsokat
Fotó: Segesvári Csaba

Néhányan valóban most szembesültek azzal, hogy nem elegendő, ha szeretnek énekelni, vagy ha a szüleik szerint szép a hangjuk. Voltak azonban igazi profi előadók is, mint például a Black Sound nevet viselő punk-rock együttes.

Nyertek

A 10-17 éves fiatalokat felkaroló tehetségkutató verseny késő délutánig tartott. A kiválasztott fiatalok a budapesti döntőben mérhetik össze tudásukat a végső nyereményekért: hangszerekért és egy egyhetes belföldi táborozásért.

– Vétettünk egy-két hibát, de Barnáéknak tetszett. Örülök, hogy jókat mondtak rólunk, mert nekünk nagyon fontos a zene – mosolygott a 17 éves basszusgitáros, Szűcs Ádám.

A három copfos kislány hangja betöltötte a termet mikrofon nélkül is. A deszki Molnár Diána, Molnár Anna és Szabó Tímea másfél éve énekel népdalokat, és öt éve jár néptáncra. Azt mondták, a produkció előtt nagyon izgultak. Mikor kiálltak, már csak az éneklésre és egymásra figyeltek.

– Egy fél hangot rontottunk közben, remélem, a zsűri nem lesz nagyon szigorú – árulták el a 10-11 éves lányok. Megtudtuk: ha valaki mosolyog előadás közben, az már fél siker.

Egy népdalt sokféleképpen lehet elénekelni, ez az egész országban jellemző. Jó énektanár és jó neveltetés mellett lehet valaki igazán profi ebben a műfajban – avatott be Kneifel Imre, az ismert karnagy és népzenész. Mellette még Mikecz Kornél énekművész és Hahn Kakas István koreográfus ült a piros-fehér abroszos zsűriasztal mögött.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2009. február 23. 09:34
    „Kedves Kovács Kriszta!

    Meghatározná, hogy mi az a "sztárpalánta"?

    Tehetségkutató versenyen nem sztárpalántákat keresnek, mert, mint tudjuk, a sztársághoz ma már nem kell tehetség, és a tehetségek nem lesznek sztárokká!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitellel vagy anélkül, de feltétlenül előre

Szeged - Nem hátrálnak, inkább előremenekülnek megyénk nagyobb cégei a fejlesztésekben. Négy olyan társaságnál érdeklődtünk, amelyek jelentős támogatást nyertek uniós pályázatokon. Tovább olvasom