Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Sztárvendégekkel feledtetik az őszibarack hiányát

Szatymaz - Színes programokkal feledteti Szatymaz az őszibarack hiányát a hétvégén rendezendő falunapokon. A bor, a csoki, a fűszerpaprika, a helyi termékek és falusi praktikák mellett Tóth Gabi, Takács Nikolas és a tangóharmonikás Márió ad koncertet.
Idén kikerült az őszibarack neve a szatymazi falunapok programsorozatból: eddig a falusi mulatsággal párhuzamosan tartották az őszibarack-fesztivált, de – ahogy korábban már megírtuk – a téli és a húsvéti fagyok egy szem őszit sem hagytak a homokháti település és a környék fáin. – Annak nem láttuk értelmét, hogy idegen tollakkal ékeskedjünk: olyan barackot nem akartunk bemutatni, ami nem a termőtájhoz tartozik – mondta Kormányos László polgármester.

Az őszibarackról most szóban sem tesznek említést: a 40–50 fő részvételével szombaton rendezendő szakmai fórumon agrár- és vidékfejlesztési aktualitásokról szólnak majd az előadások. Őszibarackot csak a település logójában láthatnak idén a látogatók.

A falunapok történetében először falusi praktikákat oszt meg és mutat be a helyieknek a faluból elszármazott Gémes Katalin. A vendégeket a sztárfellépők – Takács Nikolas, Márió, a tangóharmonikás és Tóth Gabi – mellett a szintén idén debütáló bor- és csokoládébemutató és -kóstoló is vonzhatja. Az ingyenes borkóstoláson erdélyi borok is szerepelnek. A helyi termékek vásárán fűszerpaprikát, kukoricát, kecskesajtot, túrót és mézet is lehet majd venni.

Kormányos László polgármester a felújított művelődési ház előtt. Jövőre már itt rendezik meg a falunapokat. Fotó: Frank Yvette
Kormányos László a felújított művelődési ház előtt. Jövőre már itt rendezik meg a falunapokat.
Fotó: Frank Yvette

Vasárnap a Csongrád megyei településeken egyre népszerűbb palacsintasütésre várják az érdeklődőket: Rácz László királyi szakács a nyugdíjasklub tagjainak segítségével süt óriáspalacsintákat a gyerekeknek.
A sztárvendégek fellépésére 3000 embert várnak az általános iskola udvarára.
– Jövőre már a felújított művelődési ház mellett szeretnénk megrendezni a falunapokat. Az épület belülről teljesen megújult, és egy 100 négyzetméteres bővítményt kapott: a tetőtér beépítésével a könyvtárt bővítettük, a földszintre pedig beköltöztettük a teleházat, amely 10 éve a falu szélén található régi Neszürjhegyi iskola épületében kezdte el működését. A kultúrához kapcsolódó épületek már mind egy helyen találhatók. A beruházás 55 millió forintos uniós támogatással készült el – mondta a polgármester. Májusban indult el a település első bölcsődéje – az intézményben 20 gyerek van, szeptemberre a létszám növekedésével számolnak. Megépítésének egyik nem titkolt célja a szatymazi anyukák munka világába való visszavezetése volt – a vállalás sikeresnek bizonyult. A Szilánk szintén idén költözött ki Szatymazra.

– A helyiek még nem fedezték fel maguknak annyira a Szilánk által meghirdetett munkahelyeket, de a vállalkozás továbbra is nyitott a helyiek foglalkoztatására – mondta Kormányos László.

A település már most készül a falu másik nagy látványosságára: az ötödik szatymazi repülőnapra. – Idén is szeptember második hétvégéjén rendezzük a látványosságot. Időjárás szempontjából is jobb ez az időpont, és a sztárpilóták naptára sincs annyira betelve: újra a román műrepülő-válogatottat szeretnénk vendégül látni, akik már három éve is bemutatták tudásukat – mondta a polgármester.

Program
Július 14., 8 óra: játékos vetélkedő fogatosoknak, 9 óra: sétakocsikázás, 10 óra: ünnepélyes megnyitó, 10.30: szakmai fórum, 13 óra: ebéd, fogatos felvonulás, jó ebédhez szól a nóta, 15 óra: oklevelek átadása, 15.30: Slama Zsófi énekel, 16.30: Wing Tsun Kung-Fu bemutató, 17 óra: kulturális műsor, 17.30: fűszerpaprika-verseny, borverseny eredményhirdetése, 18 óra: fitneszbemutató, 18.30: Pálinkó Lujza tánciskola bemutatója, 19 óra: operett-, musicalműsor, 20 óra: Takács Nikolas, 20.40: Márió, a tangóharmonikás, 21.30: utcabál, 16–19 óra: ingyenes bor- és fűszerpaprika-mustra, bor- és csokoládébemutató, -kóstoló.
Július 15., 8.30: ünnepi szentmise, 9 óra: palacsintaparti, 10 óra: Miniszínház, véradás, 15 óra: helyi csoportok fellépése, 18 óra: BMX flat land bemutató, 18.30: Kedvenc kutyaiskola bemutatója, 19 óra: Tóth Gabi, 20 óra: Garázs band.

Olvasóink írták

 • 3. Zotya100 2012. július 12. 22:00
  „Ki nem állhatom egyik sztárvendéget sem, így ez a program (is) kimarad.”
 • 2. Lámpion 2012. július 12. 18:23
  „A 3+2 helyett Márió...
  Stílszerűen:
  Az idő múlik,
  a karaván halad.
  Ízlésetek ugyanúgy,
  a béka feneke alatt marad!”
 • 1. CsImre 2012. július 12. 10:32
  „A sztárvendégekből lehet lekvárt főzni, vagy befőttet csinálni? De lehet, hogy a palacsintát magában evők majd hallgatnak egy kis Takács Nikolaszt, és átadják magukat a gasztronómiai élménynek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb sarc: emelik az autógáz jövedéki adóját

Emeli a kormány az autógáz jövedéki adóját - a drágítással 280–290 forintra szökhet a ma 220 forintos, eddig legolcsóbb üzemanyag. Tovább olvasom