Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sztrádán, kerülő nélkül

Megnyitják a szerb oldalon is az autópálya-átkelőt Röszke-Horgosnál, ma reggel hét órakor. Az információt a Külügy- és az Igazságügyi Minisztériumban is megerősítették. Déli szomszédaink több mint egy éve ígérik a korszerű határátkelő megnyitását.
Ma megnyitják a magyar–szerb határon a több mint egy éve átadott új horgosi átkelőhelyet. A szerb hatóságok már értesítették a Külügyminisztériumot, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot.

Tavaly június 8-án az Európai Unió és a szerb kormány képviselői, valamint a kivitelező szegedi KÉSZ Kft. és a Mélyépítő Budapest Kft. ünnepélyesen felavatták a határállomást. Akkor azt ígérték, hogy néhány hét múlva használhatják is az utazók a 10 millió euróból fölépített, új, korszerű épületegyüttest.

Egészen máig csak kacskaringózva lehetett eljutni a horgosi határátkelőig. Nagy volt a titkolózás, senki semmit nem árult el arról, miért halogatják a megnyitást.

Közben Röszkéig is megépült az autópálya, sőt a másik oldalon is elkészült a széles autóút. A közlekedőknek mégis a terelőtáblák és betonakadályok között kellett lavírozni. A horgosi határt átlépve néhány kilométert a régi úton kellett autózni ahhoz, hogy elérjék a településeket elkerülő új utat.

A szerbek az utóbbi egy évben már többször beharangozták a nyitást. Februárban azt tervezték, hogy nyitnak március 10-én, amikor átadják az M5-ös autópálya Szeged–Röszke szakaszát. Sztráda lett, de a röszkei határállomás horgosi mása zárva maradt. Legutóbb, március 24-én egy szerb–magyar kormányközi bizottsági ülésen jegyzőkönyvben rögzítették, hogy Szerbia mindent elkövet a határ mihamarabbi megnyitására.

Kovács Iván, a határőrség szóvivője tegnap délután közölte: a szerb oldalon ma reggel hét órakor megnyitják az autópálya-átkelőt, ami kétszer két sávos autóútban folytatódik Szerbiában. Az átkelőnél szintén hat személyforgalmi, egy teher- és egy buszforgalmi sávot alakítottak ki, és így ugyanannyi sáv fog üzemelni a szerb oldalon, mint a magyaron. Az új határátkelő átadása miatt ma reggel rövid időre leállítják a forgalmat, így várakozásra kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roli ismeretleneknek köszönheti az életét

Ma este hazatérhet Palicsra Szabó Roland, kemoterápiás kezelése befejeződött. A nyolcéves szabadkai… Tovább olvasom