Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Sztrájkolnak a patikusok

Sztrájkba lépnek a patikusok: holnap még csak két órára, ezt követően azonban egyre hosszabb időre bezárnak, így tiltakozva a patikaliberalizáció ellen. A munkabeszüntetés azonban nem érint minden gyógyszertárat, vannak ugyanis, akik nem értenek egyet a gyógyszerészkamara módszereivel.
Gyógyszerészek a szegedi Kígyó patikában. Helyeslik a sztrájkot, mégis nyitva lesznek. Fotó: Schmidt Andrea
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a patikusok azért, mert az Egészségügyi Minisztérium nem vonja vissza a liberalizációs intézkedéseket. A tiltakozó akció alatt a gyógyszertárak zárva tartanak majd. Hogy ezt melyik napra időzítik, később jelentik be, egyes hírforrások azonban már tényként közölték: holnap tartják az első munkabeszüntetést.

A gyógyszerészek az országos nagygyűlésü- kön eldöntötték: egy hetet adnak a döntéshozóknak, hogy visszavonják a szabad gyógyszertár-alapításra vonatkozó intézkedéseket, valamint a kamarai tagság eltörlését. Mivel ez nem történt meg, a tiltakozás mellett voksoltak. Tóth Tamás, a szegedi Assisi Szent Ferenc Gyógyszertár vezetője szerint természetes, hogy csatlakoznak az országos megmozduláshoz, hiszen a liberalizáció negatívan érinti a patikát. Azt is rossz ötletnek tartja, hogy a gyógyszerek kikerüljenek a boltok polcaira.

Ügyelet lesz

Szeged egyik legnagyobb patikájának, a Kígyónak a vezetője is egyetért a figyelmeztető munkabeszüntetéssel, ám a város ügyeletes gyógyszertáraként eleget kell tegyen ellátási kötelezettségének. Zolnay Kriszta szerint egyébként a munkabeszüntetés arra jó, hogy felhívják a döntéshozók és a laikusok figyelmét a problémákra. Ezek közül pedig véleménye szerint az a legnagyobb, hogy a gyógyszerek kikerülhetnek a hozzáértők felügyelete alól.

A munkabeszüntetésben mégsem minden patika vesz majd részt. Egyre többen csatlakoznak ugyanis a június végén alakult Gyógyszerészek Érdekvédelmi Egyesületéhez, mely az gyógyszerészkamarával sok tekintetben ellentétes álláspontot képvisel. Például azt, hogy a sztrájk nem jó megoldás, azzal ugyanis egyedül csak a betegeket büntetik. A tagok ezenkívül egyetértenek a patikaliberalizációval, és az egyszerűbb készítmények könnyebb elérhetőségével is.

– Magyarországon 7-8 ezer gyógyszerészből kétezernek van patikája, a többieket gátolják hivatásuk szabad gyakorlásában – mondta Tukarcsy László elnökségi tag. – Képtelenség az az állítás, amivel a kamara védekezik, hogy nem nyitnának többen gyógyszertárat. Hozzátette: annak ők sem örülnek, hogy a gyógyszerek kikerülnek a patikákból, de véleménye szerint a liberalizációval ezt is meg lehetett volna oldani. Ha ugyanis bővülnének a patikák szolgáltatásai, bizonyos készítmények lehetnének például önkiszolgálósak, illetve szakemberek felügyelhetnék mondjuk az internetes rendelést vagy a házhoz szállítást.

Tukarcsy László egyelőre nem kívánta elárulni, kik az egyesület tagjai, így azt sem, mely patikák nem lépnek majd sztrájkba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári… Tovább olvasom