Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Sztrájkoltak a démászosok

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak tegnap a villamosenergia-ipari dolgozók a kedvezményes tarifájuk megtartásáért. Később nyitottak az ügyfélszolgálatok, ami nem tetszett az ügyfeleknek. A sztrájk fogyasztók ellátását nem érintette.
Csak fél 10 után engedték be a várakozókat a Démász ügyfélszolgálati irodájába. Fotó: Frank Yvette
Bosszús ügyfelek ácsorogtak tegnap reggel a Démász szegedi, Kossuth Lajos sugárúti ügyfélszolgálata előtt. Húszan alkották a fáradt, elkeseredett magot, ők érkeztek a legmesszebbről, és ők szobroztak a démászosok kétórás sztrájkja miatt a leghosszabb ideig.

Egy fejkendős asszony Petőfiszállásról buszozott Szegedre számlát reklamálni, a mögötte toporgó röszkei nő mérőórát átíratni jött. Egymást vigasztalták-hergelték: „Mindig a szegény emberrel szúrnak ki, mert a külön kiváltságukat akarják kiharcolni." Egy ideges deszki nő a munkából kéredzkedett el, hogy villanyóraügyét rendezhesse. Csak az ajtóra kiragasztott cetli szembesítette a ténnyel: hiába érkezett a nyolc órai nyitás előtt, leghamarabb fél 10-kor juthat be az épületbe.

Nem volt áramkimaradás

Nem érintette a fogyasztók ellátását a villamosenergia-ipari dolgozók két órás sztrájkja, illetve az amiatt kieső villamosenergia-teljesítmény – összegzett Hunya Eszter, a villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. szóvivője a sztrájk után. Országszerte közel húszezren sztrájkoltak, az áramkiesést a hazai tartalékokból pótolta a társaság. A munkabeszüntetés által okozott anyagi kárt még nem mérték fel. Megkérdeztük a Pick Szeged Zrt.-t is, nem érzékeltek áramingadozást.

Egy sándorfalvi férfi mindenkit túlharsogva ordította: „Már előre sajnálom azt az ügyintézőt, akire ráborítom az asztalt. Merthogy ráborítom, ha nem intézik el a számlámat, az biztos." – Itt mindig ilyen sokan vannak, csak most két óra kimaradt, feltorlódott a sor. Ez nem ügyintézés, hanem méltatlan bánásmód az ügyfelekkel! – méltatlankodott Fekete Mihály a bejárat előtt. – Mi tartjuk el a céget azzal, hogy befizetjük a villanyszámlát. Olyan kedvezménnyel pedig nem értek egyet, amit a többi fogyasztónak kell kifizetne. Ez jogtalan előny.

Ajtónyitásig majdnem kétszeresére duzzadt a tömeg. Visszatértek azok a szegediek, akik nem akartak a sorban ácsorogni, hanem intéztek addig valami mást. Bent lecsillapodtak a kedélyek, ütemesen haladt az ügyintézés, senki nem borogatott asztalt.

Tegnap reggel fél 8-tól a Démász ezer munkavállalója huszonegy telephelyen sztrájkolt a kedvezményes dolgozói tarifa megtartásáért. A Démász-szakszervezet – az országos villamosenergia-ipari érdekképviseletekkel együtt – ma reggel ül tárgyalóasztalhoz a gazdasági minisztériumban. Ha a felek nem állapodnak meg a dolgozói kedvezményekről, a sztrájk és áramkorlátozás holnap folytatódhat.


Mi mennyi?

Braun József, a démászos tagszakszervezet vezetője fűzött kiegészítést keddi cikkünk adataihoz: „Az átlagos éves fogyasztása a kedvezményben részesülőknek a Démásznál 4800 kWh. Ebből 3000 kWh az a mennyiség, amit nappali tarifával ('A' tarifa) kell elszámolni, és itt a kedvezmény mértéke kWh-ánként 22,50 Ft. A 3000 kWh feletti fogyasztás valamilyen hőtárolós készülék fogyasztása (villanybojler, hőtárolós kályha), amit a 'B' tarifával kell figyelembe venni. Ebben az esetben ez 1800 kWh éves fogyasztást érint és a kedvezmény mértéke kWh-ánként 7,50 Ft. Így az összes éves kedvezmény mértéke 83 200 Ft. Ez havi szinten 6900 forintot jelent." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a bál az emlékpark új igazgatója körül

A megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnöke szerint tovább ronthatja az ópusztaszeri… Tovább olvasom