Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Sztrájkoltak és kiszolgáltak

A legtöbb gyógyszertár zárva tartott tegnap 8 és 10 óra között Szegeden, de ez idő alatt is kiszolgálták azokat, akik becsöngettek vagy bekopogtak. A betegek nagy része megértő volt. Az egészségügyi miniszter tegnap szakértői tárgyalásokat ajánlott a Magyar Gyógyszerész Kamarának.
Fotó: Frank Yvette
„Tájékoztatjuk kedves betegeinket, hogy a kormány patikaellenes döntést hozott. Tiltakozásunk jeléül gyógyszertárunk ma csak 10 órától áll rendelkezésre. A tiltakozás ideje alatt csak sürgős esetben szolgálunk ki gyógyszert" – volt olvasható több gyógyszertár zárt ajtaján tegnap reggel.

Nem sztrájktörő

– Miért nem mehettünk be? – kérdezte anyját egy kisfiú az Assisi Szent Ferenc Gyógyszertár előtt fél kilenckor, miután az ajtóban megkapták a gyógyszerüket. A válasz ez volt: azért, mert sztrájkolnak a patikus nénik.

– Igazuk van! Ráadásul még a betegeket sem hagyják cserben – mondta Balázs Jánosné, akinek szintén beváltották a receptjeit. A patikusok egyébként nem mérlegelték, hogy valóban sürgős-e a készítmény. Aki bekopogott, kiszolgálták.

A szegedi Dugonics téri patika reggel is tárt kapukkal várta a betegeket. Fotó: Frank Yvette
– Menjen bátran, kiadják a gyógyszert – biztatták egymást a vevők, ám egyikük így tiltakozott: nem akar sztrájktörő lenni.
– Ez nem sztrájk, hanem tiltakozás – mondta a gyógyszerész, és elvette a receptet.

Egyetértett a gyógyszerészekkel Sipos Ferencné is, aki úgy gondolja: ne áruljanak medicinákat ott, ahol az autókat mossák. Szerinte így is sok pirulát szed a lakosság, ha pedig könnyebben hozzájuthat, még többet fog.

Nem csenget

Zárva volt a Kristály gyógyszertár is, aki innen akart pirulát, csengetnie kellett. A Széchenyi patika viszont nyolckor kinyitott, a patikusok azt mondták, a környéken több gyógyszertár is nyitva van, nincs értelme zárva tartani. A Kígyó gyógyszertár ügyeletes patikaként működött 8-tól 10-ig, ami azt jelenti, hogy az ügyeletes ablakon adták ki a készítményeket.

– Biztos igazuk van, de ez most mélyen érintett. Főleg, hogy már dolgoznom kéne. Csak Neocitránt akartam, az nem sürgős, így biztos nem fogják kiadni – dohogott egy fiatalember, és továbbállt.
– Csengetni kell? Én nem csengetek, menjenek a fenébe! – háborodott fel egy idősebb férfi.

Mások viszont úgy gondolták: jogos a tiltakozás. Egy középkorú nő azt mondta, gyógyszert csakis gyógyszertárban vásárolna, a máshol árult medicinában nem bízna.

Egy volt zárva

Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos tájékoztatása szerint Szentes, Makó, Szeged, Hódmezővásárhely körzetében 59 gyógyszertárból tegnap 57-et ellenőriztek. Az ÁNTSZ csupán azt vizsgálta, hogyan történik a betegek ellátása. Egy patika technikai okok miatt tartott zárva, kettő teljes körűen nyitva volt. Tizennyolc gyógyszertár csak sürgős esetben szolgált ki, a többi – kérésre – minden esetben.

Nem módszer


A Dugonics patikában Hegyesné Márta Ágnes elmondta: a forgalmuk 8 és 10 óra között olyan volt, mint más napokon. Ők nyitva voltak, hiszen – mint fogalmazott – a betegek érdekeit tartják szem előtt. A demonstrációt nem tartják jó módszernek, a patikaliberalizációt különben sem ellenzik.

A betegek érdekeire hivatkozott Zolnay Kriszta, a Kígyó patika vezetője is. Közölte: veszélyes lehet, ha az emberek szabadon hozzájuthatnak olyan gyógyszerekhez, amelyek önmagukban nem, de egymással kombinálva károsak. Hangsúlyozta: a tiltakozással azt szeretnék elérni, hogy a döntési mechanizmusokból ne hagyják ki a gyógyszerészeket.
A jelek szerint ezt el is érték, hiszen Molnár Lajos egészségügyi miniszter tegnap szakértői tárgyalásokat ajánlott a Magyar Gyógyszerész Kamarának.

 

Versenyhivatali verdikt

A patikai demonstráció túlterjeszkedik a legális eszközök körén, „összehangolt volta miatt" a versenytörvénnyel ütközik. Ez a tartalma a versenyhivatal tegnapi végzésének. A hatóság eljárást indított a gyógyszerész kamara ellen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí magyar hangja: Gesztesi Károly

Dalí ürügyén a magánéletéről – Liptai Claudiáról, a két hónapos Pankáról és más élvezetekről… Tovább olvasom