Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

''Szudáni vörös'' nem lehet a paprikában

Jön a paprikaőrlés-szezon, ismét paprikabotrány lehetősége röppent föl. Lehet, hogy jön, paprikaőrleménybe keverve, a színezőként használt, szintetikus, rákkeltő „szudáni vörös"?
A hírek szerint idén ismét kevés lesz a hazai fűszerpaprika-termés. Egyesek attól tartanak: lehet, hogy ez most is oda vezet, hogy a gyártók külföldről behozott termékkel keverik a magyar paprikaport, és az ismét tartalmaz egészségkárosító anyagot. Egészen konkrétan a szudáni vörös – azaz pararot – nevű, rákkeltő hatású színező- anyag megjelenésétől félnek. E szintetikus anyagot a bőriparban alkalmazzák színezőként, s padlófestékként is bevált. Magyarországra bizonyos fűszerkeverékek színezőanyagaként jutott, ám a szudáni vöröst tartalmazó termékeket szupergyorsasággal be is tiltották.

– A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ideiglenes jelleggel már két, Görögországból importált fűszerkeveréket is betiltott az idén, melyből laboratóriumi vizsgálattal kimutatták a Sudan I. és Sudan IV. elnevezésű anyagot – tudtuk meg Klima Katinkától, a főfelügyelőség munkatársától. Ezek a termékek: a „Captain's fűszerkeverék hamburgerhez", illetve a „Captain's fokhagymás bors fűszerkeverék".

Került-e Csongrád megyei üzletek polcaira szudáni vöröst tartalmazó termék? Nem került – tudtuk meg Pálkuti Istvánnétól, a Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatójától. Miután a megyei felügyelőséghez az országos főfelügyelőségtől megérkezett a betiltandó termékek fölsorolását tartalmazó lista, az említett termékek közül egyet sem találtak a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzések során. Tehát nem áll fönn az a veszély, hogy háztartásokban rákkeltő anyaggal dúsított őrleménykeveréket tartalmaznak a spájzok. Ám nem árt az óvatosság, tudjuk a tavalyi, aflatoxinos paprikabotrány tapasztalatai nyomán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom