Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Szűk a bérelt járművel bejárható világ Szegeden

Autóból több cégtől és akár a legmenőbb típust is kölcsönözhetjük, de kerékpár bérbe adásával egyetlen helyen foglalkoznak Szegeden. A vízi alkalmatosságok közül a kajakot, a vízibiciklit kipróbálhatjuk, de a Tiszán motorcsónak, jetski hivatalosan nem bérelhető. A Szegedre vonattal érkező négytagú család számára kerestünk bérelhető járműveket.
Óránként 400 forintért kajakba és folyóra szállhat, aki lapátolni szeretne. Fotó: Karnok Csaba
A balatoni üdülőhelyek, vagy a görög tengerpart nagy részén természetes, hogy bérelt biciklivel, robogóval járjuk be a környéket. Szegeden szárazföldi kalandozásra kölcsönözhető autót könnyen találhatunk. De e piacon is a nyár a főszezon, ezért a különleges márkákra – például a Chrysler újabb típusaira – várni kell a harminc kocsi forgatásával foglalkozó Exkluzív Rent a Car nevű kölcsönzőnél. De mondjuk a Toyota Corolla akár azonnal is elvihető. A kaució 150 ezer és napi 15 ezer forint a bérleti díj, amelyet előre le kell perkálni, továbbá érvényes jogosítvány és igazolvány fölmutatása szükséges.

Motort a 100 lóerős fölötti kategóriában ugyancsak Toyotát bérelhetünk. Ehhez mélyen zsebbe kell nyúlni, hiszen az ár felének megfelelő letétet kérnek, csekély 1,5 millió forintot. A napi 30 ezer forint kölcsönzési díj előzetes kifizetése, a szükséges iratok felmutatása után vihetjük a mocit. A borsos ár ellenére nagy a kereslet: a kölcsönzéssel is foglalkozó márkakereskedés hat bérelhető kétkerekűje közül öt éppen fut az utakon. Bérbe vehető robogót azonban hiába keresünk Szegeden: állítólag belebukott ötlete kivitelezésébe az a vállalkozás, amelyik a kismotorkerékpárok ilyenféle kóstoltatásával próbálkozott.

– Minden „megbeszélés kérdése" – fogalmaz a nevét el nem áruló úszóházi nagymenő, mikor bérelhető vízi alkalmatosságot keresünk vendégeinknek. Azt sejteti, hogy ami hivatalosan nem kölcsönözhető, az is bérbe vehető, ha sikerül megegyezni a motorcsónak, a jetski tulajdonosával. „Tavaly a Sárgán motorcsónakot is kölcsönzött valaki, de csúnyán befürdött, mert itt mindenkinek lehet ladikja-jachtja, aki szereti a vízi életet, a bérlő pedig kevés" – fogalmaz informátorunk. A Fokán megy az üzlet: egy kajakot 400 forintért próbálhat ki a folyóra merészkedő. Sétahajót kapitánnyal együtt és könnyedén kölcsönözhetünk. A 10-12 fős társaság számára kényelmes járgány 15 ezer, míg a nagyobb hajó 40 ezer – óránként.

Drótszamarak

Az Alföld fővárosában, Szegeden egyetlen helyen kínálnak bérdrótszamarat: a Dugonics téri Tourinform-irodában és csak nyitvatartási időben (hétfőtől péntekig 9–18, szombaton 9–13 óra között). A kölcsönszerződéshez csatolják a fényképes igazolvány másolatát, majd előre kérik a meglehetősen borsos bérleti díjat (1 órára 900, 3 órára 1500, 1 napra 2500, 3 napra 5500, 1 hétre 7000 forint), aztán indulhat a városi kerékpártúra.

Aki nem bánja a másokkal való közösködést, az megtekintheti a Szegedet a „Tisza főutcáról" a Mahart kikötőből szerdán, pénteken és vasárnap 17 órakor induló nagy hajóval 800 forintért. Az ottani magnós idegenvezetés szárazföldi változatát az Árpád térről mindennap 15 órakor induló kisvonat 600 forintért szolgáltatja.

„Ha mennél, de nincs szükséged csicsergő turistákra, nálunk természetesen bérelhetsz – akár tengeri kajakot is!" – hirdeti magát az interneten is az egyik, kölcsönzéssel foglalkozó cég. Úgy tűnik, az ottani árak – egy üvegszálas kajak napi 5, egy 9 személyes autóbusz 1-3 napra 12 ezer forint – versenyképes, mert virágzik a bolt. Ezzel szemben a szegedi Szikin üzlete fölszámolására készül Kecskeméti Sándor kölcsönző, mert a hét végén is gyér forgalom miatt nem éri meg vízibicikli (4 személynek óránként ezer forint), háromszemélyes túrakenu (1 ezer Ft/óra), kis kajakok (500 forint 60 percre) bérbe adásával foglalkozni. Szerinte Szegeden még kevés a bérleményre vágyó vendég, így szűk a kölcsönjárművel bejárható világ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánffi István: A magyar ember az erős szódát szereti

A rendes forgalom másfélszeresét méri a mostani forróságban Bánffi István. A szegedi szódás… Tovább olvasom