Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szülésturizmus a szegedi klinikán

Szeged - Ismerősökhöz, rokonokhoz jelentkeznek be ideiglenesen és csak papíron azok a nők, akik bár területileg nem ide tartoznak, a szegedi klinikán szeretnének szülni.
„Mondja azt, hogy bevásárolni jött Szegedre, de elfolyt a magzatvize! Még biztonságosabb, ha megbeszéli egy szegedi ismerőssel, hogy ideiglenesen bejelentkezik a lakásába" – ilyen tanácsokat kapnak azok a kismamák, akik Szegeden szeretnék világra hozni gyermeküket, de lakóhelyük szerint nem a szegedi klinikához tartoznak.

Beszélgetőpartnereim Bács-Kiskun megyeiek, sosem éltek vagy tanultak Szegeden, de első kisbabájuknak mindketten a Tisza-parti városban adtak életet. Elégedettek voltak orvosukkal és a női klinikán tapasztalt körülményekkel, így a második terhességgel sem akarnak a kiskunhalasi kórházba menni. Inkább trükköznek. A kórházak ugyanis kötelesek ellátni a területükhöz tartozó betegeket, de azontúl csak akkor fogadhatnak pácienseket, ha „belefér a volumenkorlátba". Hogy biztosan itt szülhessen, a két kismama nemsokára ideiglenesen Szegedre költözik. Legalábbis papíron.

– A férjem családjában előfordult egy bizonyos genetikai betegség, amit a klinikán a hathetes magzatnál kiszűrnek – magyarázta Szőgyiné, hogyan került először Szegedre. Most újra terhes, és azt szeretné, ha minden ugyanúgy zajlana, ahogy az első babánál.

– Vállalkozók vagyunk a férjemmel, rengeteg tébét fizetünk. A szülésért – ezt mindenki tudja – ezenkívül is fizetni kell. Ennyi pénzért hadd döntsem már el én, hogy milyen körülmények között, kinél szeretném világra hozni a gyermekem! Nem akarok a kiskunhalasi kórházba menni – fogalmazott a másik kismama, Tímea. Mindketten azt mondták, elsősorban az orvoshoz, másodsorban a szegedi klinikához ragaszkodnak.

– Nemcsak Szegeden, országosan sincs finanszírozva a megfelelő számú beteg, ezért sokan folyamodnak ehhez a megoldáshoz – erősítette meg a kismamák által elmondottakat egy szegedi szülészorvos. Hozzátette: szültek nála korábban Szegeden, azóta Budapesten élő anyukák is, akik szintén a fenti módszerhez folyamodtak, vagyis rokonokhoz, ismerősökhöz jelentkeztek be – átmenetileg. Az is előfordul, hogy terhességmegszakítás miatt utaznak másik városba a nők, mert nem szeretnék, ha otthon bárki megtudná, hogy abortuszuk volt.

Ilyen jellegű adatokat nem tartanak nyilván, ezért Pál Attila, a női klinika vezetője nem tudta megmondani, mennyire gyakori jelenség a klinikán a „szülésturizmus".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzáció: Szegeden a himalájai füzike

Szeged - Háromórás türelmes várakozás után kapta lencsevégre a fotós ezt a parányi madárkát.… Tovább olvasom