Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Szünidős gyerekek veszélyes üzemben

Hamarosan véget ér a tanév az általános és középiskolákban, a diákok felszabadultan vetik bele magukat a vakáció örömeibe – és gyakran felelőtlenül is. Ezt támasztja alá a sajnálatos tény, hogy nyaranta megemelkedik a gyerekeket és kamaszokat ért balestek száma.
Közlekedni és strandolni: ez a két leginkább „veszélyes üzem" a gyerekeknek – figyelmeztet Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkára. Egy-egy estébe nyúló kiránduláson vagy éppen buli után gyakran gyalogosan vágnak az útnak a fiatalok, és nem figyelnek arra, hogyan kell közlekedni. Pedig ezerszer is hallhatták: alapvető követelmény látni és látszani. Világos színű ruházat, fényvisszaverők használata, a forgalommal szembeni, úttest széli közlekedés segíthet elkerülni a súlyos következményekkel járó találkozást egy gépjárművel. Amíg egy kamion, teherautó elhalad, még jobb, ha félre is húzódik a gyalogos. Mindig figyeljen arra a gyerek, hogy kellő körültekintés nélkül soha ne lépjen ki álló jármű takarásából, és hogy bármilyen csábító is a látvány, soha ne szaladgáljon át híd, felüljáró úttestjén – ha a következő hónapokat nem akarja nyakig gipszben tölteni.

Egyre több baleset

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint az utóbbi években folyamatosan emelkedik a gyermekbalesetek száma a megye városaiban. Amíg 2005-ben „csak" ötvenöt baleset történt a tizennyolc évnél fiatalabbakkal, tavaly már közel száz, idén pedig – csak júniusig – több mint ötven. Halálos balesetből tavaly és tavalyelőtt még csak egy-egy, idén eddig már kettő történt a megyében. Szegeden szenved balesetet a legtöbb gyermek: 2006-ban összesen ötvenhét esetben kellett az orvosoknak ellátni a nebulók különféle baleseti sérüléseit.

A jó idővel kigurulnak a tárolóból a biciklik is: a szülők feladata figyelmeztetni a gyereket arra, hogy ha még nem múlt el tizenkettő, nem biciklizhet főútvonalon felügyelet nélkül. Rendkívül fontos, hogy a gyerek használja az első és hátsó lámpákat, villogókat, és ha van, a bicikliúton, -sávon kerekezzen az úttest helyett. A biciklire szerelt gyerekülésnek úgy kell állnia, hogy ne akadályozza a tekerő szülőt a vezetésben, a látásban, és ne takarja el a kétkerekű lámpáit. A nagyobb kamaszok között divatosak a robogók: nem árt felhívni a figyelmüket, hogy a bukósisakot a városon belül is használni kell, nem lehet a kismotorral mást is elvinni egy körre, a biciklisáv pedig nem nekik van fönntartva.

A gördeszka és görkorcsolya nem közúti forgalomba való, parkokban, játszótereken lehet vele bemutatót tartani – a járművek között, közutak közelében csak a súlyos baleset esélyét növelik.

A strandokon is könnyű bajba keveredni. Kiadós étkezés, hosszas napozás után veszélyes a vízbe ugrani – előbb „dolgozza le" a gyerek az ebédet, és hűtse le magát, nehogy begörcsöljön a vízben. Aki pedig nem tud biztonságosan úszni, inkább ne menjen mély vízbe – a vagánykodás könnyen tragédiához vezethet. Ahol nincs kijelölt fürdőhely, ott még a jól úszóknak sem ajánlott a vízbe menni. A szülőknek pedig azt kell tudni: egy tízévesnél fiatalabb gyereket nemhogy a vízben, de még a parton sem szabad egyedül hagyni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjnyi por az életmentő műszereken

Folyamatosan dolgoznak a munkások a szegedi Traumatológiai Klinika Baleseti Sebészeti Ambulanciáján.… Tovább olvasom