Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szúnyog meditatív butoh-produkciója Újszegeden

A természet visszhangjának mondja Kocsis László azt az egyszemélyes, különleges, meditatív produkciót, az Őszi csendet, amelyre ma este fél 6-kor az újszegedi ligetbe várja a közönséget.
Kocsis László, alias Szúnyog Japánban tanulta a sajátos kifejezésmódot. Fotó: Frank Yvette
A Szegedi Kortárs Balett egykori táncosa, Kocsis László – alias Szúnyog – a világhírű butoh-táncos és koreográfus, Tanaka Min tanítványa volt Japánban. Tavaly részt vett azon a nemzetközi kurzuson, amit a Tokiótól kétszáz kilométerre fekvő hegyi villájában tartott a japán mester. Tanaka Min azt vallja, minden előadás a színpadon kívül történik. Arra buzdítja követőit: olyan produkciókat hozzanak létre, amelyeknek üzenetértékük van. Szúnyog ennek jegyében készítette el tavaly a Karácsonyi hullócsillag című produkcióját, amivel szentestén járta Szeged utcáit.

Most hasonló dologra készül: az Őszi csend című egyszemélyes darabját ma este fél 6-tól az újszegedi ligetben láthatja a közönség. Az előadás mottója – és egyben szinopszisa is – saját versikéje: „Meghajolt az őszi csend, / S a fátyolos ősi szél, / A hajnali viharvirág, / Kapaszkodik könnyes sziklán, / Bíbor fényű kúszó indán, / Vad erőket rejtegetve, / Madártollon megpihenve, / Azon harmatsebet ejtve, / Elidőzve arasz léptét, / Véreztetve minden vétkét."

– Ez az előadás a természet visszhangja. Nem a tudatot célozza meg, hanem érzelmi síkon igyekszik befolyásolni a nézőket. Az is inspirált a létrehozására, hogy kivágták az újszegedi liget legöregebb tölgyfáját.
Az elmúlásról, az őszről szeretnék beszélni az érzékek fölötti színház, a keleti filozófiákra épülő butoh sajátos eszközeivel. Nem megváltani akarom a világot, csak az arányain finomítani – mondja Szúnyog, aki a kora esti harangszó után az újszegedi templom közelében lévő kivágott tölgyfához várja a meditatív, figyelemfelkeltő produkcióra kíváncsi és az új kifejezési formák iránt nyitott nézőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom