Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szúnyog Napszámosa

A veszprémi táncfesztiválon tavaly a Jancsó Miklós filmrendező vezette zsűri különdíjat adományozott a Szegedi Kortárs Balett volt tagjának, Kocsis Lászlónak, a Napszámos című darabjáért. A produkció szegedi bemutatóját kedden 20.30-tól a régi zsinagógában tartják a MASZK Egyesület szervezésében.
A veszprémi táncfesztiválon tavaly a Jancsó Miklós filmrendező vezette zsűri különdíjat adományozott a Szegedi Kortárs Balett volt tagjának, Kocsis Lászlónak, a Napszámos című darabjáért. A produkció szegedi bemutatóját kedden 20.30-tól a régi zsinagógában tartják a MASZK Egyesület szervezésében. A táncos-koreográfus – akit a közönség Szúnyog néven ismer – önerőből hozta létre a produkciót, amelynek nemcsak koreográfusa, hanem egyben díszlet- és jelmeztervezője, zeneszerzője és táncosa is.

„Napszámosként kerestem magamban azt a bejáratot, amit egyetlen szál ki nem gyomlált gaz is eltakar… Olvadó tűzön fekszem, a testem izzó jég, vacogok és félek az olvadás látványától, mert mi lesz velem, ha csak egyetlen jégkristály mögé bújhatok már? Lesz-e olyan torz a kép, hogy a valóságot eltakarva tudjak ezer tükörrel szemben kérges tenyérrel tapsolni magamon?" – mondja az előadásról Szúnyog, aki 2004 nyarán ösztöndíjasként Japánban a világ legjelentősebb butoh előadóművésze és rendezője, Min Tanaka tanítványa volt. Három hónapig élt és tanult a hegyekben a mester farmján, a Napszámos a közös munka eredményeképp született. „Megfeszített figyelme lebilincseli a nézőket.

Erős történés tanúi vagyunk. Nem értjük a megérthetetlent, ha értelemmel közelítünk hozzá, nem nyílt odaadással… Mozdulatai kétértelműek. Többértelműek. Titokzatosak. Súlyos. Kegyetlenül kifinomult. Lenyűgöz a gazdag magány. Úgy érezzük, mintha a Merlin terében megjelent volna a lényeg…" – írta a produkcióról Molnár Gál Péter kritikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillogó, villogó járműcsodák Szegeden

Szombattól hétfőig csodajárgányok randevúznak Szegeden, a Mars téren. Az autók szerelmesei a világ… Tovább olvasom