Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Szúnyog terjeszti a lázzal járó betegséget

Egy Európában eddig ismeretlen betegség, a sikungunyaláz jelent meg néhány nyugati országban. A szúnyogok által terjesztett kórt Magyarországon még nem mutatták ki, de az eddigi esetek is mind távoli földrészekről behurcolt megbetegedések voltak.
Európában is megjelent a sikungunyaláz, mely az Indiai-óceán térségében már több mint egy éve betegíti az embereket. A kórt szúnyogok terjesztik, és súlyos ízületi fájdalmakkal, magas lázzal, bőrkiütéssel és gyengeséggel jár. Magyarországon még nem jelentettek ilyen betegséget, Franciaországban azonban már 300, Belgiumban pedig 12 esetet diagnosztizáltak.

– A vírus Európában nem honos, az itteni betegségek mind behurcolt esetek – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Csongrád megyei Intézetének járványügyi osztályvezetője. – Egyre többen utaznak a Fülöp szigetekre, Indiába, Délkelet-Ázsiába, Thaiföldre és Afrikába, ahol a betegséget terjesztő szúnyogok honosak, ezért kerülhetett át a kontinensre. Mivel azonban a kórt csak a vérszívók terjesztik, a megbetegedett emberek másoknak ezt nem tudják átadni.

A sikungunyaláz a csípés után még 3-12 napig lappang, majd a maláriához hasonlóan hirtelen magas lázzal kezdődik, mely hol felszökik, hol lemegy. A lázhullámokat hidegrázás, fejfájás és hányás kíséri, majd megjelenik az ízületi gyulladás. A betegséget kiütés is kíséri, a folyadékkal telt hólyagok azonban csupán a végtagokon és a törzsön jelentkeznek. Melléktünetként előfordulhat még kötőhártya-gyulladás is.

A betegség ellen nincs védőoltás, és gyógyítására sincs mód, az ízületi gyulladás kivételével azonban 3-5 napon belül elmúlik. A járványügyi szakember hangsúlyozta: Magyarországon nincs okunk tartani attól, hogy egy szúnyogcsípéstől megbetegszünk. A fertőzött országokba utazók figyelmét azonban felhívta arra, mindenképpen gondoskodjanak szúnyogriasztó szerekről és berendezésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szegedi vállalkozás is bekerült a Top 50-be

Három szegedi vállalkozás is szerepel az ötven legígéretesebb magyar céget bemutató országos… Tovább olvasom