Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Szúnyogirtás: megoldható helyzet

Szeged - Június 12-e óta hivatalosan a katasztrófavédelem felel a szúnyogirtásért. Mi változott Szegeden?
– Mivel hivatalos értesítést nem kaptunk, az eddigiekhez hasonlóan végezzük a szervezett munkánkat, amely nem mindig látványos – tájékoztatott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Nem hivatalos értesülésünk szerint másutt annyira kritikus a helyzet, hogy ahhoz képest Szegedet jó kézben lévőnek, teljesen megoldottnak tekintik. Emiatt várhatóan keresni fognak minket.

Míg korábban egy-egy árvizes évben Szegeden 130 millió forintot is el kellett költeni gyérítésre, ezt az utóbbi években sikerült 30-35 millióra leszorítani a sokkal olcsóbb biológiai gyérítésnek köszönhetően. Idén is be kellett vetni tűzoltásszerűen a kémiai irtást alkalmazó repülőgépeket. Ez két nap alatt 3-3 géppel számolva 5-6 millió forint kiadást jelentett. A gyérítés hatását minden héten kétszer 20 helyszínen, csípésszámlálással ellenőrzik.

Szúnyoglárva-vadászat Szegeden. Fotó: DM/DV
Szúnyoglárva-vadászat Szegeden.
Fotó: DM/DV

Füstölnek

A lokális védekezésben terjed a „füstös", szakszerűbben a földi meleg ködös vegyszeres szúnyogírtás is. A múlt héten a szegedi Dóm térről és a szentesi partfürdőről jeleztünk ilyen típusú védekezést.

A környezettudatos gyérítést a Gajda Zita és Szepesszentgyörgyi Ádám biológus vezette No Mosquito Kft. végzi. A szegedi cég a biológiai készítményeket áprilistól folyamatosan veti be a lakott területen és az ártereken fejlődő szúnyoglárvák ellen. Két éve térinformatikai rendszer segítségével fel is térképezik a tenyészhelyeket. Tavaly ez alapján 145 ilyen vízteret figyeltek rendszeresen 55,4 hektárnyi területen. A www.szunyoggyerites.hu honlap adatai szerint 2012-ben 33 jelentős és extrém csípőszúnyog-sűrűségű víz közül kettőnél részlegesen vagy teljesen megszüntették a lárvafejlődést. Nyolcnál rendezték a terepet, hogy megközelíthessék és hatékonyan kezelhessék a kritikus vizeket. Soha nem volt olyan intenzív a biológiai védekezés, mint tavaly, amikor az előző évhez képest 96 százalékkal csökkent a célterületek mérete. A Szeged 6300 hektáros területén 48 nap alatt 343 alkalommal végzett szúnyogmentesítés a 6300 hektáros területű városban a kémiai irtás indokoltságát jelentősen, 77 százalékkal csökkentette le az előző évhez képest.

A biológiai irtások az idén is minden héten zajlanak, heti két vagy három napot vesznek igénybe, a fertőzött tenyészőhelyek számától függően. A napokban a terepet is rendezték, hogy hozzáférjenek a vízfelületekhez.

Olvasóink írták

 • 9. Magilla-Gorilla 2013. július 10. 00:26
  „5. uborka 2013.07.09. 13:47
  Már ne is haragudj, de szégyellni való tapló vagy !!! Mit irígykedsz? Csak rágalmazol névtelenül és alaptalanul. Te azok közé tartozol, akik megvárják míg a szúnyog megcsípi őket és üvöltenek hogy lepermetezzék őket. Most vannak, akik meg akarják előzni a szúnyogok, hogy ki se fejlődhessenek. Eddig is szép eredményeket értek el a régebbi évekhez képest. És a javuló helyzetnek még nincs vége!
  "Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki ,aki erről nem tud, és megvalósítja."(Albert Einstein)”
 • 8. achilleus 2013. július 09. 19:47
  „5. uborka 2013.07.09. 13:47
  Már ne is haragudj, de mióta élsz te Szegeden? Van fogalmad arról, hogy mi volt itt akár néhány évvel ezelőtt is, amikor ilyen esős tavasz volt? Volt olyan, hogy május elején, fényes nappal nem lehetett megállni beszélgetni a belvárosban, mert szétmarták az embert a szúnyogok, annak ellenére, hogy esténként órákon át szórták a lakosokra a levegőből a mérget.”
 • 7. balihoho 2013. július 09. 15:47
  „Most már legalább tudom, miért marnak agyon újabban Mártélyon, és vásárhelyen, a szúnyogok. Már nem az önkormányzat irtatja, illetve azok legalább, mármint az önkormányzatok irtották a szúnyogokat rendszeresen.”
 • 6. nyomdasz63 2013. július 09. 14:52
  „Még nem kaptam a rosszarcútól szúnyogos sms-t.”
 • 5. uborka 2013. július 09. 13:47
  „Hát érdemes ennyi okos kft-t alakítani,hiszen,mindegyik a tutit mondja, a szúnyog nem fogy, a kiadott pénz is elfogy, a szúnyog marad.
  Röhejes ez a fotó ami fent van az biztos, volt képük adni a munkájukat a fotó miatt . Szégyen, ez Szeged szúnyog írtó brigádja, hát szégyellem magam.Égek és égek! Mennyi pénzt tesznek zsebre ezért a kókler munkáért?? Nem látja a zrt .vezetője,hogy mi folyik itt?? Talán Ő is részese a munka utáni ft-nak? Szégyen!”
 • 4. seheresezade 2013. július 09. 12:38
  „Mi koze Bakondi tuzolto Gyurikanak a szunyogokhoz?Nem halmozott meg eleg cimet,plecsnit a PANCSER,ezt is azonnal atpasszolta azoknak akik eddig is jol vegeztek a dolgukat,csak a Penzbol vettek el egy resz a SEMMIERT!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. szatyi 2013. július 09. 11:08
  „A korrektség kedvéért: A légi szúnyogirtás a SZEMP Air Légiszolgáltató KFT érdeme, illett volna őket is megemlíteni!
  A katasztrófavédelem már éppen elég fényezést kapott az utóbbi időben, ráadásul semmi köze a szúnyogirtáshoz!
  A legtöbb amit megtehet, hogy megrendeli valamely szolgáltatótól, esetleg a vezérkar csapkod maga körül!”
 • 2. zsozso64 2013. július 09. 09:01
  „Végre valamit ismét át lehetett szervezni, ami idáig, ha kisebb zökkenőkkel is de jól működött. A katasztrófavédelem az idei évben már bizonyított: a márciusi hó, meg a dunai árvíz... A civilek mindkettőt megoldották, így a vezéreknek nem maradt hátra csak egymás hátát veregetni, meg kitüntetgetni... Persze nem venném el a valódi érdemeket a katonáktól, tűzoltóktól, rendőröktől sem, akik a folyamatos miniszteri, és miniszterelnöki kotnyeleskedés ellenére is tették a dolgukat.
  Valóban köszönetet érdemelnek!! Az átszervezésre visszatérve, a csipet csapat vezetősége rátermettségét már bizonyította, úgyhogy csak reménykedni tudok abban, hogy a jövőévi "hátcsapkodás" nem a tömérdek sok szúnyog miatt lesz!”
 • 1. csillogás 2013. július 09. 06:51
  „Én még a múlt héten a szentesi Tisza parton megszereztem az idei 2. olyan szúnyogcsípésemet, amitől kétszeresére dagadt a bokám, olyan aedema-s jellegű, pedig csak 2 percre szálltam ki a kocsiból. Idén sem kell kimenni többet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkös a hely a Mars téren

Ide-oda lakatolt bringák díszítik a Mars téri buszpályaudvar környezetét. Tovább olvasom