Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szúnyogok ellen: Szegeden hetvenmillió forinttal

Ma dönt a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.: folytatódik-e a napokban a szegedi szúnyogirtás. A tiszai kubikgödrök most is tele vannak vízzel az augusztus végi, rendhagyó áradás miatt, sok a belvizes terület is – mindezért megtöbbszöröződtek az idén a szúnyogok.
Fotó: Karnok Csaba
Csapadékos év az idei, emiatt a szokásosnál jóval nagyobb területen tudtak és tudnak szaporodni a szúnyogok. Többet is áldoz szúnyogirtásra a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. – Az év elején, amikor még nem lehetett tudni, mennyire lesz szúnyogfertőzött a város, 40 millió forintot irányzott elő a kht. szúnyoggyérítésre, ám várhatóan 70 millió forint lesz belőle – mondja Szabó Ferenc, a kht. ügyvezető igazgatója.

Az invázió a sok csapadék egyenes következménye. A Tisza nagyon hosszú ideig volt kinn a hullámtéren – teljesen szokatlan módon még augusztus végén is bekövetkezett egy újabb áradás, így a kubikgödrök most is tele vannak vízzel –, a töltésen kívül pedig a belvizes területek nyújtottak szaporodási lehetőséget a szúnyogok számára.

A múlt héten, hétfőn biológiai szúnyoglárvairtást végzett a kht. repülőből is, csónakból is a szaporodóhelyeken – szerdán, csütörtökön, pénteken pedig légi, kémiai kezelés következett, a város teljes területén.

A tegnapi csípésszámmérés után ma dönt a „szúnyogstáb": szükséges-e további gyérítés. Biológiai irtás akkor történik, ha a lárvaállomány közvetlenül az átalakulás előtt áll; ez esetben el sem hagyhatják a vizet a szúnyogok, már lárvakorukban elpusztulnak. Nagy mennyiségű, már repülő szúnyog esetén jön a kémiai irtás. Ha csak kis területre terjed ki a szúnyogfertőzöttség, akkor földi melegköd-képző gépeket alkalmaznak, gépjármű segítségével vagy gyalog juttatva a helyekre a kémiai szert – amennyiben pedig nagy területet özönlöttek el a rovarok, akkor felszállnak a repülők.

A légi irtás elrendelése egyébiránt anyagilag nem kockázatnélküli. Hiszen, ha váratlanul esni kezd az eső, fújni a szél, illetve csökken a hőmérséklet, akkor az irtás nem lesz eredményes, elvész a rendkívül sokba kerülő hatóanyag; egyetlen, teli permetezőtartállyal fölszálló repülő több millió forint értékű vegyszert visz magával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltcsíkot húznak a szegedi reptéren

Várhatóan a jövő héten kezdi el építeni a szegedi reptéren az ezerkétszáz méteres futópályát a… Tovább olvasom