Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szuperkoncerttel ünnepelt a 100 éves Délmagyarország

Szeged - Több mint hétezren ünnepelték a 100 éves Délmagyarországot a Dóm téren rendezett szuperkoncerten szombaton. A Magna Cum Laude, a Tankcsapda és Ákos óriási rockbulit produkált.
- Erre el kellett jönni, ilyen még nem volt! Rockkoncert a Dóm téren! – lelkendezett a Budapestről érkezett Springer Botond és Kun Zsuzsanna. Két és fél órával kezdés előtt már letáboroztak a színpad előtt, az első sorban. A debreceni Kovács-Pintye Katalin és férje Ákos miatt utazott ennyit. – A Tankcsapda és a Loki kötelező mifelénk, nagy élmény együtt hallani ezeket az előadókat – hallottuk a férjtől, Pétertől, akiből a borfesztivál is hasonló méltatást csalt ki. A szép emlékek mellett néhány üveg bort is hazavitt a Heves megyei Hortról jött Tábi Zsanett, a budapesti Vereb Zsófival és Maszlag Brigittával együtt. – Foglaltunk szállást, és végigjártuk a várost: voltunk a hídi vásárban, megmásztuk a dóm tornyát. A tér akusztikája pedig elképesztő – szögezték le bort kortyolgatva, Délmagyart lapozgatva.

Hétezren buliztak Ákosékkal. Fotó: DM/DV
Hétezren buliztak Ákosékkal.
Fotó: DM/DV

Fél héttől már nem maradtak ülve: Szeged legnagyobb táncterén találták magukat. „Most jött el a rég várt alkalom", énekelte kezdésképpen a Magna Cum Laude – a lemenő nap fényében fürdő árkádokat, a színpadot méltóságteljesen figyelő tornyokat látva egyetértettünk velük. Mező Misi a nézők között énekelt és énekeltetett, olykor megafonnal nyomatékosítva szavait.

Ákos-rajongók a szegedi Dóm téren. A csápoló, tapsoló nézők már a vadonatúj Szindbád dalát is együtt énekelték ikonjukkal. Fotó: DM/DV
Ákos-rajongók a szegedi Dóm téren. A csápoló, tapsoló nézők már a vadonatúj Szindbád dalát is együtt énekelték ikonjukkal. Fotó: DM/DV

A színfalak mögött közben létrejött a nagy találkozás: a 8 és fél éves, Tankcsapda-rajongó Tari Péter beszélgethetett kedvenceivel, fehér filctollal alá is íratta pólóját. „És a zenekar közben játszik tovább" – lépett színpadra a Tankcsapda. A nevem rock – mutatkoztak be Lukács Laciék, pirosban-zöldben villódzva, füstfelhőbe burkolózva. Némi pogó is belefért a közel kétórás hajrázás és gitártépés közepette.

Hibátlan hangulatban: Petrovics Kálmán, Bonifert Gábor...Fotó: DM/DV
Hibátlan hangulatban: Petrovics Kálmán, Bonifert Gábor...
Fotó: DM/DV

Egyre csak gyarapodtunk a téren – több mint hétezren váltottak jegyet. Ahogy ígértük, nem volt eső, ha el is ázott valaki, nem a csapadéktól. Egy középkorú nő epilepsziás rohamot kapott, ellátták a mentők; egy színpadépítő munkás elvágta a kezét, két fiatal fel akart mászni a biofizikai intézet tetejére, de leparancsolták őket a biztonságiak – ennyi rendkívüli esemény történt.

...és Vajda Attila a koncerten.. Fotó: DM/DV
...és Vajda Attila a koncerten.
Fotó: DM/DV

– 100 éves a Délmagyarország! – kiáltotta világgá Ákos, aki bőrdzsekiben, diktátorszemüvegben állt színpadra. Könnyebb volt őt megismerni, mint dalait: mindet áthangszerelte a Szindbád-turné nyitóelőadására. Új köntösben szólt az Adj hitet és a Calypso – utóbbi Lady Gagával megbolondítva.

Tankcsapda a színpadon. Feltekerték a hangerőt. Fotó: DM/DV

Tankcsapda a színpadon. Feltekerték a hangerőt.
Fotó: DM/DV


Dúdolni halkan nem voltak hajlandók a folyamatosan csápoló, tapsoló nézők, akik már a vadonatúj Szindbád dalát is együtt énekelték ikonjukkal. Olyan ritkaságokat is kapott a publikum, mint az Erő és alázat – hozzá pedig fantasztikus látványt, 40 robotlámpával, 7 méteres LED-fallal, animációkkal. Az est meglepetése a közös produkció volt: Ákos Ne fájjon többé című szerzeménye rockos verzióban – megkoronázva az ötórás születésnapi szuperkoncertet.

Már a Magna Cum Laude koncertjét is nagyon sokan hallgatták. Fotó: DM/DV
Már a Magna Cum Laude koncertjét is nagyon sokan hallgatták.
Fotó: DM/DV

Kitüntetés, gitár és aláírás

– A Szegedért Alapítvány a 100 éves Délmagyarország kollektívája részére Szeged város szellemiségének gyarapításában, értékeinek gazdagításában kifejtett tevékenysége elismeréseként alapítványi emlékérmet adományoz – e szavakkal nyújtotta át az alapítvány elismerését Lakatos Jenő soros elnök, a Főszer Electric Zrt. vezérigazgatója és Bódi György titkár lapunk főszerkesztő-helyettesének, Sulyok Erzsébetnek a koncert előtt. Megtisztelték ünnepi fogadásunkat partnerszervezeteink, szegedi intézmények és az önkormányzat vezetői is.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

Sok ismert szegedivel találkoztunk a koncerten: már a Magna Cum Laude alatt az első sorban láttuk Gyuris Lászlót, az A Cappella cukrászda tulajdonosát. Lapunk jubileumi mellékletére kért aláírást kedvencétől, Mező Misitől Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója – aki egy fogadás miatt hamarosan levágatja szakállát. Az ok: bajnok lett a Szedeák férfi kosárlabda-csapata. Ugrált, csápolt a Tankcsapda koncertjén Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, énekelve: üljenek a fiúk ölébe a lányok. A Hotel Forrásban a koncert előtt találkozott Lukács Laciékkal, megmutatta nekik gitárját is. – Annyira lazák, nagyon jó arcok – számolt be lelkesen tapasztalatairól. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója Ákost várta leginkább: a művész összes lemeze megvan neki, szinte minden koncertjén ott van – feleségével ezt az estét sem hagyták ki.

Olvasóink írták

 • 5. Mustang 2010. május 26. 12:39
  „ott voltam, nem hiszem a 7e-et, jó volt, <moderálva> de nem volt szuperkoncert, ahhoz szervezni is tudni kellene (mondjuk több büfé, több eladó, a fellépő együttesek között némi átmenet...)”
 • 4. sylverdevil 2010. május 26. 11:53
  „sőt! szerintem koncert sem volt!”
 • 3. szesistvan 2010. május 26. 09:34
  „A rémhírterjesztés, hazudozás, na az meg még régebbi trükk.
  Kezdj el számolgatni:
  http://www.akos.hu/includes/zoom.php?kep=29266&e=29162&s=29284&mappa=2010_05_22_,_turnenyito_a_szegedi_dom_teren”
 • 2. reagens 2010. május 26. 09:12
  „Egy légifelvétel nem készült a térről véletlenül, vagy a templomtoronyból, de legalább valamelyik emeleti ablakból?
  Szerintem azért fotózták iyen közelről a "tömeget", hogy elhiggyük tényleg voltak hétezren, és nem csak 700-an.
  Régi trükk.”
 • 1. szesistvan 2010. május 25. 19:25
  „Nagyon helyes! ATOM EGY BULI VÓT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyilkosok 40 százaléka ittasan követi el tettét

Az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt - szól a közmondás. Hazánkban az emberölések 40 százalékát ittasan követik el. Tovább olvasom