Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szúrások biztosítják az ember védettségét

Horvát tengerparti üdülésen is összeszedhetünk fertőző májgyulladást, ha messzebbre utazunk, még inkább indokolt a védekezés a fertőzések ellen. Emiatt az ÁNTSZ szegedi oltóközpontjába is egyre többen jönnek.
Manapság nem kell túl messzire utaznunk ahhoz, hogy különféle fertőzéseket szedjünk össze külföldön. Mint Tombácz Zuzsanna, az ÁNTSZ kistérségi járványügyi osztályvezetője mondja, elég hozzá, ha a földközi-tengeri tengerparton lévő nyaralóhelyeken kevésbé átsütött kagylót, polipot vagy egyéb tengeri ínyencfogást kóstolunk meg, s máris megkaphatjuk a hepatitis, azaz a fertőző májgyulladás A típusát. Aki Törökországba, Egyiptomba, Tunéziába utazik, a tífuszt szedheti össze a gyakran rossz higiénés viszonyok, fertőzött víz, gyümölcsök miatt.

Thaiföldön, Indiában, afrikai és dél-amerikai országokban ennél „egzotikusabb" betegségek is ledönthetik lábáról az európai utazót: a szex és a vérkészítmények útján terjedő hepatitis B és C variánsa, a gyermekbénulás, vagy a szúnyogok által terjesztett sárgaláz és malária.

A védettség ára

Az oltóközpontban az injekciózás ára kilencszáz forint, a vakcinák költsége viszont nagyon változó. Van például nyolcszázért tífusz elleni oltás, ami izomfájdalmat okozhat. A gyengébb oltási reakcióval kísért változat ára már négyezer forint. A hepatitis A elleni oltás ára hét és fél ezer forint – de kettő kell belőle. A kombinált, A és B típusra egyaránt hatékony oltás 6735 forint, ebből hármat kell beadatni a teljes védettséghez.

Nem véletlen, hogy egyre többen keresik föl kedd délutánonként a dél-alföldi régió egyetlen oltóhelyét, a szegedit – ahol a legtöbb összeszedhető fertőzés ellen védőoltást kérhetnek az utazók.

– Legalább két héttel az utazás előtt be kell adatni az oltást, hogy a megfelelő védettség kialakuljon – figyelmeztet a doktornő. Hozzáteszi: vannak olyan oltások – mint a hepatitis B, vagy a kombinált A és B vakcina –, amire viszont legalább egy hónappal korábban már gondolnia kell az utazónak, hiszen egy hónapon belül egy megerősítő oltásra is szükség van a védettséghez.

A huszonnégy éves Varjú Péter nem a nyári üdülés miatt érkezett tegnap délután a Derkovits fasori épületbe. A matematikusnak készülő fiatalember az egyik legjobb amerikai egyetemen, a Princetonon doktori tanulmányokat folytat szeptembertől – a beutazáshoz pedig számos oltást előírnak. Ezt egy sárga, többnyelvű nemzetközi oltókönyvbe vezetik be, amivel a világon mindenhol tanúsíthatja védettségét. Tegnap a kombinált kanyaró-mumpsz- rubeola oltást szúrták a karjába – mert gyerekkorában mumpszra még nem volt vakcina. Igaz, a betegségen átesett, azt viszont nem tudja igazolni – ezért az újraoltás. Saját biztonsága érdekében is fontos a védettség egy olyan országban, ahol – hazánktól eltérően – különböző életkorokban nem írnak elő kötelező védőoltásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom