Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szűrővizsgálatok a rák felismerésére

Szeged - A daganatos megbetegedések korai felismerését számtalan vizsgálat szolgálja. Biztos diagnózis a csontvelő vizsgálata után állítható fel. A vérsejtsüllyedés értéke adott esetben számos kérdésre választ ad a beteg egészségi állapotával kapcsolatban. Az alábbiakban a Park Egészségközpont partnere foglalja össze az általa erre a célra legalkalmasabbnak tartott módszereket.
A vérképvizsgálatok a vérképzőszervi daganatok, elsősorban a leukémiák felismerésében játszanak szerepet. A fehérvérsejtek számának jelentős emelkedése leukémiára utalhat.

Biztos diagnózis azonban csak a csontvelő vizsgálatából állapítható meg, továbbá alkalmas az általános egészségi állapot felmérésére, és különböző betegségek – például vérszegénység és fertőzések – szűrésére.

A vérsejtsüllyedés a daganatos betegekben gyorsabb a normálisnál, a gyorsult süllyedés azonban nem feltétlenül jelent daganatot. Magasabb értékeket kapunk gyulladásos folyamatokban, vérszegénységben, autoimmun betegségben, terhességben stb. is.

AFP: a máj, a here és a petefészek bizonyos daganatainak szűrésére és a terápiájuk monitorozására alkalmas. A beta-2 mikroglobulin a myeloma multiplex, illetve a limfómák – nyiroksejtekből kiinduló rosszindulatú daganatok – bizonyos típusainál mutat emelkedést, és a kezelésük ellenőrzésére is alkalmas.

CA 15-3: az invazív emlőrák kezelésére adott válasz monitorozására és a betegség kiújulásának megfigyelésére alkalmazható.

CA 19-9: segít különbséget tenni a hasnyálmirigyrák és az epevezetékrák, valamint egyéb állapotok között; jó a hasnyálmirigyrák terápiájára adott válasz monitorozására, valamint a rák kiújulásának a megfigyelésére.

CA 12-5: a petefészekrák kezelésének monitorozására alkalmas. Érdemes elvégeztetni a vizsgálatot, ha nagy a valószínűsége a petefészekrák kialakulásának, valamint időnként a kezelés alatt és után.

CA 72-4: az emésztőrendszer és a petefészekrák mutatója, a gyomorrák nyomon követésére használják.

CEA: általános tumormarkerként ismert vegyület. Segítségével következtetni lehet a tumor jelenlétére a szervezetben, meghatározásával követni lehet a daganatellenes kezelés hatékonyságát – főként az emésztőrendszerben.

A humán chorio-gonadotropin (hCG) a heredaganatok korai markere, nőkben a tüsző környezetéből kiinduló trofoblaszt eredetű petefészek-daganatok esetében is emelkedik. A terhesség első időszakában normálisan termelődik.

A prosztataspecifikus antigén (PSA) vizsgálatot a prosztatarák diagnózisának elkészítésére használják mind a tünetekkel nem rendelkező, mind a tünetekkel rendelkező férfiak esetében. A prosztataspecifikus antigén szabad frakciójának (fPSA) meghatározást a PSA vizsgálat kiegészítéseként végzik. Amennyiben a PSA érték 4 ng/ml-nél magasabb, javasolt az fPSA meghatározása is. Ha az fPSA PSA-hoz viszonyított aránya 10% alatti, akkor a rosszindulatú megbetegedés gyanúja nagy, ilyenkor a részletes urológiai kivizsgálás mindenképpen indokolt.

Az S-100-as fehérje a rosszindulatú festékes anyajegyek – melanoma malignum – egy részében már igen korán emelkedést mutat. A diagnosztizált melanomák nyomon követésére, az áttétképződés korai felfedezésére alkalmazzák.

A szöveti polipeptid antigén (TPA) meghatározása általánosságban a ráksejtek szétesésekor felszabaduló építő fehérje komponensek kimutatásán alapul. A legtöbb rák esetében igen korán, gyakran a tünetek megjelenése előtt már emelkedik a szintje.

Amennyiben Ön rendszeresen részt vesz a célzott szűrővizsgálatokon, és elvégezteti a javasolt laboratóriumi vizsgálatokat, nagymértékben csökkentheti annak az esélyét, hogy későn kerüljön felismerésre az esetleges daganatos megbetegedése.

Dr. Bezzegh Attila laborszakorvos,
orvosszakmai igazgató, Corden Laboratóriumi Hálózat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltett bábok

Szeged - Mikor kel életre egy báb? Míg az asztalon hever, a tüll, a polifoam vagy a formára faragott… Tovább olvasom