Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szűrővizsgálatok felnőttkorig

Szegeden lesz az ország két anyagcsere-vizsgálati centrumának egyike, ahol a ritka anyagcserezavarban szenvedő gyerekek betegségeit is korán kiszűrhetik. Az idén életbe lépett, új szűrővizsgálati rendszer a két centrum létrejöttével válik majd teljessé.
Az év elejétől módosult az egészségügyi szűréseket szabályozó miniszteri rendelet. Ennek értelmében mostantól nem csak a csecsemők 6 hónapos koráig kötelező elvégezni a különböző szűrővizsgálatokat: féléves korukig legalább kéthavonta, majd egyéves korban, hatéves korig évente, hat és tizennyolc éves kor között pedig kétévente kell megjelenni különféle vizsgálatokon. Kibővült a vizsgált betegségcsoportok köre is. A családban előforduló, örökletes, rosszindulatú betegségeket éppúgy vizsgálják majd ezentúl, mint a cukorbetegséget vagy a kóros elhízást.

A gyermekek egészségét védő szűrővizsgálatok rendszere idén, a második félévben válik teljessé, amikor Szegeden, illetve a fővárosban megalakul az a két anyagcsere-vizsgálati centrum, amelyben a jelenlegi 4 helyett már 25 típusú anyagcserezavart lesznek képesek kiszűrni a szakemberek. Így azon ritka betegségben szenvedő gyermekeken is segíteni tudnak majd az orvosok, akiknek későn felfedezett anyagcserezavaraik eddig sok esetben a halálukat okozták.

Átalakul a felnőtteket érintő egészségügyi szűrővizsgálati metódus is. A rendelet alapján a háziorvosok kötelessége lesz, hogy 21 éves korban állapotfelmérést végezzenek pácienseiken. A felmérés alapján mindenki személyre szóló kockázatelemzést kap testsúlya, testmagassága, dohányzási szokásai, a családban előforduló szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek, a tápláltsági állapot, vérzsírszint, vércukorszint illetve egyéb tényezők alapján. Ennek birtokában az orvos pontosan tudja majd, hogy páciensének milyen gyakorisággal, milyen vizsgálatokra kell jelentkeznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a… Tovább olvasom