Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szürreális fénytörés

Naphal, lámpafényben – ez a címe Farkas Csaba, lapunk munkatársa tizedik kötetének, amely a könyvhétre jelent meg a budapesti Accordia Kiadónál. Holnaptól Szegeden is kapni lehet.
Szépirodalom, a legkülönbözőbb, mégis egységet alkotó stíluselemekkel – tűnhet fel az olvasónak az év elejétől év végéig terjedő, egy évnyi időszakot felölelő kötet tárcanovelláinak olvastán. A lehető legrealistábbnak hat – sőt időnként természeti folyamatokat precízen leíró szikár ismeretterjesztésnek –, mégis végighúzódik a könyv egészén egyfajta szürreális fénytörés. Olykor mesei elemek keverednek a valóságba. A százéves belső udvaron beszélő árnyékliliomok virágoznak, másutt Á. és Thakács, a kötet – a halakon, madarakon, növényeken s társaikon túli – állandó szereplői, az esti tücsökcirpelés hangjának repülőszőnyegén kelnek útra.

De a mesét is természeti tények szabályozzák: „– Éjfélre vissza kell érnünk, akkor kezdik abbahagyni – mondta Á. Visszaérünk – így Thakács." Megint másutt abszurd elemek tűnnek fel, kötet alaphangjára azonban a legjellemzőbb a tűnődő líra. A folyosó – ahol várakozik Thakács – kék műanyaggal borított padlója úgy tükrözi vissza a lámpavilágítást, mint a Balatonon a víz a lemenő nap fényét.

A tavaly megjelent Tenger a telefonban, a korábbi Halak a város fölött, a még korábbi Tó a levegőben című kötetekkel egységet alkot ez a könyv, ugyanakkor továbblépést is jelent egy mágikus ökomeseregény felé.

(Farkas Csaba: Naphal, lámpafényben. Accordia Kiadó, Budapest, 2006)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom