Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

''Táblatornyok'' a belvárosban

Sok szegedi közlekedési tábla alsó része évek óta veszélyesen alacsonyan állja útját a járdán közlekedőknek. A helyzet megoldását nehezíti, hogy egy oszlopon gyakran két cég táblái vannak elhelyezve. A KRESZ-táblák karbantartása a környezetgazdálkodási kht., a fizetőparkolásra vonatkozóké pedig a Szepark feladata.
Aki lehajol, azért átfér a táblák alatt... Fotó: Schmidt Andrea
Olvasóink gyakran panaszkodnak a szegedi közlekedési táblákra. A legtöbben azt kifogásolják, hogy nagyon sok olyan oszlop van elhelyezve a járdákon, amelyekre veszélyesen alacsonyan van felszerelve a legalsó tábla. Ezek közül akad, amelynek éles sarka alig másfél méteres magasságban van – leginkább a gyerekek épségét veszélyeztetik. Szinte minden belvárosi utcában találkozhatunk azonban olyan táblával is, amelybe a keskeny járdán siető átlagos magasságú felnőtt ütheti be a fejét.

Van olyan oszlop, amelyen egész táblatorony van. A Fekete Sas és a Nagy Jenő utca sarkán két KRESZ-táblát egy áruszállításra vonatkozó követ, alatta még elfér a parkolási zóna jelzése. Legalul a biciklisforgalmat irányító és a parkolás módjára figyelmeztető hatodik tábla zárja le mintegy egy méter magasan a kompozíciót. A Belvárosi mozi esti előadásáról kilépők is jobb, ha vigyáznak. A Deák Ferenc utcára kanyarodva a parkolás rendjét szabályozó tábla már a sarkon kiverheti fejükből a film emlékét.

Kellemetlen élmény egy ilyen objektummal való találkozás, pedig a szabályok szerint a járdán csak úgy lehet KRESZ-táblákat elhelyezni, hogy azok ne akadályozzák a gyalogosforgalmat. Eredetileg ezeknek a kívánalmaknak még meg is feleltek az útjelzők. Az évek során viszont az eredeti oszlopra több tábla is kerül, amelyeket egymás alatt helyeznek el.
A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. feladata a közúti KRESZ-táblák karbantartása. Serege János városüzemeltetési részlegvezető elmondta, a múlt évben egy toldalék behelyezésével felemelték a táblákat azokon a helyeken, ahonnan konkrét jelzéseket kaptak. A cél az, hogy legalább 1,8-2 méter magasságban kezdődjön a táblasor. – Jó néhány helyen magasabbra szereltük a táblákat, ahol a közúti jelzések vannak legalul – számolt be az intézkedésekről Serege János. – Sok helyen azonban a fizetőparkoló táblái foglalják el az alsó helyeket, ezeket a Szepark tartja fenn – tette hozzá.

A Szepark tábláival kapcsolatban a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója, Dózsa Gábor úgy nyilatkozott, a fizetőparkolással közvetlen kapcsolatban álló táblákat megvizsgálják, és ahol rosszul helyezték el azokat, a problémát orvosolják. – Csak a parkolási zónákkal kapcsolatos táblák karbantartása a Szepark feladata, a parkolóhelyet jelző nagy „P" betűs kék tábla, és egyéb a parkolással összefüggő KRESZ-táblák kezelése nem – tájékoztatta lapunkat Dózsa Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom