Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Tábori igazolás, hatezerért

Az új szabályozás szerint hatezer forintjába kerül a szülőnek, ha a nyári táborban orvosi igazolást kérnek arról, hogy gyermeke nem fertőző beteg. A gyerekorvosok szerint értelmetlen ez az igazolás: olyan, mintha az iskolában minden hétfőn hivatalosan bizonygatniuk kellene a diákoknak, hogy nem betegek.
Felháborítónak tartja a Csörög rovatba betelefonáló Kosztándi Melinda, hogy csak úgy mehet táborba a gyerek, ha orvosi igazolással bizonyítja: nem fertőző beteg. Olvasónknak mindkét gyermeke táborba készül, ami fejenként kilencezer forintba kerül – ehhez jönne az orvosi igazolás hat-hatezres költsége. Az anyuka szerint lehet jogos az igazoláskérés, azt viszont – más olvasóinkkal egyetemben – kifogásolja, hogy a vizsgálatért, illetve a dokumentumért fizetni kell.

A „tábori igazolások" kiállítása és azt megelőző vizsgálat már nem végezhető el az egészségbiztosítás terhére – adott magyarázatot a hatezres tarifára Rósa Ágnes. A szegedi gyermekorvos elmondta: a táborszervezők egy 16 éves miniszteri rendelet alapján, rutinból kérik a négy napnál nem régebbi igazolást arról, hogy a vizsgálat napján nem volt fertőző beteg a gyerek. Azóta azonban olyan új törvények születtek, amelyek felülírták ezt a rendeletet. Emellett szakmailag is értelmetlen egy efféle igazolás kiállítása, hiszen járványügyi szempontból az életkorhoz szabott kötelező védőoltások megléte is elég biztosíték.

Az orvosok ugyanakkor nem jósok, így nem tudhatják, négy nap múlva megbetegszik-e a kicsi. A gyereke krónikus betegségéről viszont minden szülő tud, s erről értesítheti a táborvezetőt. Egyébként a tábor járványügyi szempontból semmiben nem különbözik az iskolától – ezért egy ilyen igazolás olyan, mintha minden hétfőn arról kellene papírt vinnie a gyereknek, hogy nem beteg. Ilyet dokumentumot viszont csak akkor kap, ha előtte beteg volt, s igazolni kell, innentől már közösségbe mehet.

A doktornő azt mondja: a helyi táborszervezők nagy részével már megbeszélték a helyzetet, s azt javasolták, legyen elég egy szülői nyilatkozat arról, hogy nincs a gyereknek semmilyen egészségügyi panasza. Ellenkező esetben olyan pluszszolgáltatásnak minősül a vizsgálat, mint ami például a jogosítványhoz szükséges, így fizetni kell érte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elátkozott szegedi ingatlanok

Szegeden több olyan városi ingatlan is van, amit már évek óta nem sikerül az IKV-nak kiadni vagy… Tovább olvasom