Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Táborok, napközik, utcák, terek, kalandok az iskolaszünetben

Egyre több gyerek tűnik el a nyári szünetben. Ezért a szülők, ha pénzük van rá, szívesen küldik táborba gyermekeiket. Egy rendelet szerint az önkormányzatnak biztosítani kell a felügyeletre szoruló tanulók napközbeni ellátását. Szegeden nem kellett iskolát kinyitni, mert nem volt rá igény. Ebben az időszakban veszélyt jelenthetnek a gyermekek sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények.
Gyerünk a moziba be! A Százszorszép Gyermekház táboros programjai közül az egyik legnépszerűbb a filmvetítés
Több száz „kulcsos gyerek" cselleng az utcákon a nyári szünetben Szegeden is, mert szüleik dolgoznak, nincsenek olyan rokonok, nagymamák, szomszédok, akik vigyáznának rájuk. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Nagy Pál elmondta: ebben az időszakban veszélyt jelenthetnek a gyermekek sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények, hiszen a lenge ruházatban könnyelműen elhelyezett értékek hamar kerülhetnek zsebtolvajok keze közé. Magyarán: meglopják az utcán a gyerekeket. A nyári nagy szabadságban – a tapasztalat szerint – hamarabb kipróbálják a drogokat is. A rendőr százados hozzátette: ilyenkor több gyerek hagyja el rövidebb-hosszabb időre otthonát, hogy kalandot keresve „felfedezze a világot".

Szegeden tegnap nyitott a Kodály téri általános iskolában az önkormányzati tábor, ahol hetente kétszázharmincan tölthetik napközis térítési díjért a szabadidejüket – tudtuk meg Laluskáné Gneth Zsuzsa táborvezetőtől. A Százszorszép Gyermekház táborozóival együtt hétfőn a Belvárosi moziban közös színházi előadást néztek meg.

Mit csináljunk? Fotók: Frank Yvette
– A nyáron több ilyen előadást szervezünk, amelyet bárki ingyen megtekinthet – jegyezte meg Orbán Hedvig, a gyermekház igazgatója, aki elárulta: az első két hétben hatszázan jelentkeztek táboraikba, és valószínű az idén megdöntik a tavalyi ezres csúcsot. Imre Katalin, Schulcz Rebeka, Szabó Zsófia és Márton Viktória tartalmasan tölti a nyarat, hiszen az Ékszerdoboz egyhetes foglalkozásai után lovas-, angol- és feng-shui táborba iratkoznak be, illetve szüleikkel a Balatonon, Görögországban és Horvátországban nyaralnak majd. – A kézművestáborok nagyon népszerűek – most is huszonnyolcan vagyunk –, kézimunkával hagyományos és indiánékszereket készítünk – mondta Simkáné Kocsis Irén táborvezető.

– Bandázunk, cigizünk, néha piát is vesznek a nagyobbak. Jól érezzük magunkat. Anyám soha nem kérdezi meg, merre vagyok. De reggel mindig azzal búcsúzik: vigyázz magadra, kisfiam! – mondta az egyik padon heverésző gyerek, K. István, aki most végezte el a nyolcadikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt

Az elmúlt hét végén is irtották Szegeden a szúnyogokat. Házi gyérítéshez ingyentablettát ad a… Tovább olvasom