Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tabu cafe: beszélgetőhely a plébánián

A nehezen barátkozó gimnazistának ez az a hely, ahol felszabadultan tud beszélgetni. A faluba nemrég beköltözött család számára a beilleszkedést könnyítette meg a Tabu cafe.
Szerelem, párválasztás, apokaliptikus víziók, avagy félelem a jövőtől, szegénység, diszkó, drog. És: a nyári szünetben ki vigyáz a gyerekre? Agresszív diák, illetve tanár. Miért nem vállalják nyíltan vallásosságukat az emberek? Ilyen és hasonló témák kerülnek szóba péntek esténként a röszkei plébánián. Tabu cafe névre keresztelték a beszélgetős sorozatot, jelezve, hogy itt nyíltan lehet beszélni kényes témákról is.

Sárga falak, absztrakt képek a falon, ropogtatni-nassolni való és – légy hű a névhez – kávé. Modern környezetben, barátságos légkörben zajlanak a fiatal röszkei plébános, Liszkai Tamás közreműködésével megtartott esték. Több korosztály találkozik – gimnazisták és harmincas felnőttek. Előkerülnek a generációs különbségek is – tanulnak egymástól: ki hogyan látja a világot?

A Tabu caféban bármilyen téma terítékre kerülhet. Az asztalfőn Liszkai plébános. Fotó: Frank Yvette
A Tabu caféban bármilyen téma terítékre kerülhet. Az asztalfőn Liszkai plébános. Fotó: Frank Yvette

– Problémáim voltak az egyik tanárommal, emiatt sokat idegeskedtem. Segített, hogy a kellemetlenségeket itt kibeszélhettem. Nehezen barátkozom, itt felszabadultabban lehet beszélgetni – magyarázta a gimnazista Horváth Anikó, aki barátnőjével, Kisistók Judittal érkezett. Mindketten szerepet vállalnak a plébánia életében. A 37 éves Blazsanik István és felesége, Eszter, illetve kislányuk a kétéves Virág két éve költözött Röszkére. Először csak a templomba jártak, később tudomást szereztek a beszélgetésekről. Az itt megismert kis közösség megkönnyítette a beilleszkedésüket.

Az elmúlt pénteken hétkor kezdődött a társalgás, de tízkor alig tudták befejezni. Liszkai Tamás kezdeményezésére két héttel ezelőtt Szent Antal-napokat rendeztek a faluban. Rengeteg programmal várták az érdeklődőket: kerekasztal-beszélgetésen politikus, teológus, filmrendező és író filozofált. Templomtörténeti kiállítást és hangversenyt tartottak – a programok kapcsolódtak valamilyen módon a szent életéhez.

– Manapság is sok a tabuként kezelt téma, és kevés olyan hely van, ahol különböző korosztályok nyíltan kifejthetik ezekkel kapcsolatos nézeteiket. Mi ehhez próbálunk teret biztosítani. Ide bárki bejöhet, és kötetlenül beszélhet érzéseiről. Sokszor látjuk, hogy valaki valami miatt szomorú, olyankor próbáljuk megkérdezni mi a baj, és ha engedi, segítünk – beszélt az összejövetelek céljáról Liszkai Tamás.

Olvasóink írták

  • 1. b.t. 2008. június 30. 19:23
    „Szerintem más plébániák számára is követendő lehetne ez a kezdeményezés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkatársunk kapta a Sófi Alapítvány sajtódíját

Szeged - Az alapítvány sajtódíját lapunk szerkesztője, Hegedűs Szabolcs kapta a tudományos kutatások… Tovább olvasom