Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Tágult vénák megszüntetése

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal az alsó végtagi varicositas kezeléséről olvashatnak összeállítást.
Néhány hónappal korábban már a „szép lábak" kapcsán szót ejtettünk az alsó végtagok visszeres tágulatairól és a kezelési lehetőségekről. Most kicsit bővebben az ambuláns körülmények között talán a leggyakrabban alkalmazott szklerotizáló kezelésről. Ennek lényege, hogy a vénába fecskendezett anyaggal gyulladáshoz hasonló reakciót hozunk létre, és a végtagra helyezett szoros kompresszióval nyomjuk az ereket melyek fala így szinte összeragad, és a kezelés ideje alatt hegesedik. Megszüntetjük a tágult vénákat, ezzel a kóros keringést.

Amennyiben megfelelő mennyiségben, töménységben és helyre jutattuk a szklerotizáló anyagot, és megfelelő erősséggel és ideig alkalmazzuk a kompressziót, a javulás jelentős. Igen jó eredményt érhetünk el a fájdalmak csökkentésében, a duzzadás mérséklésében. A vizsgálat során az orvos szó szerint feltérképezi mindkét aló végtagot, és kezelési tervet készít. Erre azért van szükség, mert az esetek jelentős többségében egyszeri injekciózás nem elég. Gyakran két-három alkalomra is szükség van.

Az első alkalom előtt a beteget pontosan fel kell világosítani. Tudnia kell, hogy a végső siker nagymértékben kitartásán múlik. Egy teljes kezelés ugyanis az utolsó injekciót követő 6 hétig tart, folyamatos combtőig érő fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett.

Alkalmanként 1-4 szúrást végzünk, és szúrásonként maximum 1 ml szklerotizáló anyagot juttatunk a vénába. Különböző töménységű szert használhatunk. Vastagabb varixok esetén töményebb, enyhébb esetben hígabb lehet. A beadott vegyszert megpróbáljuk minél távolabb eljuttatni a beadás helyétől, hogy minél hosszabb beteg érszakaszt tudjunk elzárni.
Eközben a lábujjaktól kiindulva aránylag nagy kompresszióval fáslizzuk a végtagot a következő szúrás magasságáig. Miután az utolsó injekciót is beadtuk a fáslit egész combtőig tekerjük, és két-három napra még kompressziós harisnyával is kiegészítjük a kezelést. Az első napok – főleg az első éjszaka – az erős kompresszió miatt sok kellemetlenséggel, időnként fájdalommal is járhatnak. Ennek az első fáslizásnak három napig kell tartania este-reggel, hidegben-melegben. Ez bizony nagy türelmet és együttműködő készséget igényel a betegtől, de a tapasztalatok szerint megéri.

Mint korábban említettem, több alaklomra is szükség lehet egy kezelési tervben, és minden alaklommal az előbbi kezelést kell megismételni. Az utolsó alkalomtól számítjuk a 6 hét fáslizási időszakot. Ekkor azonban már naponta cserélhetjük a fáslit és a kompressziós harisnyát. Semmilyen mozgáskorlátozás nincs a kezelés alatt, sőt kifejezetten sok mozgást, sétát kérünk. Nagy nyári melegben azonban így is jelentős megterhelést jelent a betegeknek. Ezért is javasoljuk a kezeléseket hűvösebb időszakokra. A közelgő ősszel ennek megfelelően szaporodnak a jelentkezők. A kezelések eredménye meggyőző. Az évenkénti ellenőrző vizsgálatok azonban mindenképpen javasoltak.

Dr. Bartha László
Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Tiszában Szegeden

Szeged - A folyóban lévő elhunyt személyre a Bertalan hídnál sétálók figyeltek fel. Az elhunyt… Tovább olvasom