Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Taj-kontroll – adatok nélkül

Tegnaptól kell taj-kártyájuk alapján ellenőrzni a betegeket: fizetnek-e utánuk egészségbiztosítást. Aki nem rendezi jogviszonyát az OEP-pel, egyelőre megússza figyelmezetetéssel, januártól viszont fizetnie kell az orvosi ellátásért. A rendelkezés szépséghibája, hogy a szegedi háziorvosoknak egyelőre nincs olyan adatbázisuk, amiből ellenőrizhetnének.
Áprilistól az orvosok ellenőrzik, hogy egy taj-kártya mögött áll-e egészségbiztosítási befizetés. Akinél nincs – szakértők egymillióra becsülik a nemfizetők számát –, azt most figyelmezetetik, hogy rendezze jogviszonyát az OEP-pel, különben januártól csak pénzért kap orvosi ellátást. Tegnap a szegedi Debreceni utcai orvosi rendelőben kérdezősködtünk: mit tudnak a betegek az új ellenőrzésről és fizetik-e az egészségbiztosítást.

A taj-vizsgálatról még nem hallott Lipták Anikó, de mint mondta, nyugodtan áll az ellenőrzés elé, hiszen közalakalmazottként nem hiszi, hogy munkáltatója ne fizetne utána egészségbiztosítási járulékot. A béréből legalábbis levonják a rá eső részt.

Fehér Ferenc nem maga, hanem frissdipolmás fia miatt bosszankodott: januárban végzett a fiú a műegyetemen, most állást keres, de akármit nem fogad el. Ezért nem regisztráltatta magát a munkakeresőként. Ha ez januárig így marad, a szülők fizethetik a járulékot a diplomás munkanélküli gyerek után: a minimálbér 9 százalékát, közel havi hatezer forintot.

Zavar a beutalás körül is

Hétfőtől a háziorvosoknak és a szakrendelőben dolgozó orvosoknak az új beutalási rend szerint kell a betegeket a megfelelő fekvőbeteg-ellátóhelyre küldeniük. Mint azonban több szegedi háziorvos elmondta: eddig semmiféle írott információt, „direktívát" nem kaptak arról, hogy ezután kit, milyen betegséggel, hova küldjenek. Kormányos Szilvia szegedi háziorvos azt mondta: amíg erről nincs semmiféle utasítás, mindenkit oda utalnak be, ahová eddig. Egyelőre ugyanez a gyakorlat a szegedi rendelőintézetekben is, tájékoztatott Zsibrita Ágnes orvosigazgató.

– Én nagyjából évente egyszer megyek orvoshoz. Egyszerűbb és olcsóbb is, ha fizetek a vizsgálatért, mintsem szerződjek az OEP-pel – vallja a „kártyátlan" Balogh László, aki közel harminc év után nemrég tért haza Ausztráliából. Mivel ott már elérte a nyugdíjjogosultságot, havi ezer dollárt kap külföldről, amiből szerinte nem okozhat gondot az ellátás kifizetése.

Egyelőre azonban sem neki, sem másnak nem kell meglepetéstől tartania a szegedi háziorvosi rendelőkben. Egyszerűen azért, mert – mint azt lapunknak több háziorvos megerősítette – bár vasárnaptól él az ellenőrzési kötelezettség, a szegedi háziorvosok semmiféle adatbázist nem kaptak az OEP-től, amivel összevethetnék a taj-kártyák információit. Ez az állapot a környékbeli településekre is jellemző. Kovács Zsuzsanna, domaszéki háziorvos elmondta: mivel ő sem kapott adatbázist, megpróbálkozott az OEP internetes rendszeréhez csatlakozni, hogy azon keresztül jusson adatokhoz. A rendszer azonban még csak nem is regisztrálta.

Az egyetemi orvoscentrumban, a városi kórházban és a rendelőintézetekben ugyanakkor már tudják ellenőrizni az ellátási jogosultságot. A szakrendelőkben a kapott fix adatbázisból dolgoznak, a klinikákon online kapcsolatban állnak az OEP-pel. Haiman Éva, az orvoscentrum PR-referense elmondta: már az első napon találtak ugyan valakit, akinél a gép jogosulatlanságot jelzett, mint azonban kiderült, egy nyolcvanéves nyugdíjast „füleltek le" – akinek az ellátását az állam állja. Ez azt jelzi: ahol működik is a rendszer, ott is akadnak adminisztrációs hibák benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom