Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Tajvani kutatókkal fejleszthet új gyógyszereket az SZTE

Tajvani kutatókkal fejleszthet új gyógyszereket az SZTE
Egy tajvani orvosi egyetemmel kötött megállapodást a szegedi egyetem. A két intézmény elsősorban a gyógyszerkutatás területén dolgozik majd együtt.
Együttműkődési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem az egyik legjelentősebb tajvani orvosi egyetemmel. A Kaohsiung Medical University-vel az oktatás, a kutatás és a felsőoktatási csereprogramok területén fog együtt dolgozni az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara. Zupkó István, a kar dékánja elmondta, a kooperáció lehetőséget teremt tudományos programok és kurzusok kidolgozására, az intézmények közötti oktatói és hallgatói mobilitásra, valamint közös publikációkra és esetlegesen közös szabadalmakra is.

– A gyógyszerkutatás területén dolgozunk majd együtt, elsősorban természetes vegyületekkel, növényi hatóanyagokkal. Tajvanon olyan növények, természetes adottságok vannak, amelyekhez mi kevésbé férünk hozzá. Ez óriási lehetőség nekünk – részletezte Zupkó István. Megtudtuk, a növényi eredetű vegyületek, gyógyszerhatóanyag-jelöltek kutatása és vizsgálata a céljuk, s ezeket elsősorban daganatos megbetegedések megelőzésére fejlesztenék ki. A két egyetem 2008 óra dolgozik együtt, mostanra egyetemi szintű összefogás alakult ki a két fél között; ezt hétfőn írásban is rögzítették. A megállapodást Yaw-Bin Huang a Kaohsiung egyetem rektora, Zakar Péter az SZTE rektorhelyettese és Zupkó István írta alá. A kar dékánja azt is elmondta, több tajvani hallagató végezte itt tudományos tevékenységét, büszke arra, hogy olyan tudást tudtak nekik biztosítani, ami pluszt adott a munkájukhoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezték a nyomozást: 2017 augusztusában ellenőrizték a román rendszámú kisteherautót

Befejezték a nyomozást: 2017 augusztusában  ellenőrizték a román rendszámú kisteherautót
Ötvenegy migránst zsúfoltak két kocsiba. Tovább olvasom