Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Takács döglött galambjai

Holnapra várható biztos eredmény a Szegeden talált madártetemek ügyében – nyilatkozta lapunknak a megyei főállatorvos, aki a hét végén a Tisza-parton talált húsz döglött galamb előzetes boncolási eredményéről számolt be. Eszerint a vizsgálat egyelőre nem mutatta ki a madárinfluenza jelenlétét, viszont a mérgezés sem kizárt.
Takács József (korábban Nyári Ferenc Józsefként jegyezték) mutatja az áltatla lelt tetemet Fotó: Schmidt Andrea
Nem akart pánikot, ezért rendelt el tegnap hírzárlatot a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szegeden talált galambtetemek ügyében.

A döglött madarakra a hét végén egy szegedi férfi, Takács József (aki korábban Nyári Ferenc Józsefként volt közismert Szegeden furcsa kezdeményezéseivel) hívta fel a hatóságok figyelmét, aki közel húsz állatot számolt össze a Tisza-parton. S bár a helyszínre érkező civil ruhás rendőrök hírzárlatra hivatkozva arra kérték, ne forduljon a sajtóhoz, a négygyermekes édesapa veszélyesnek találta volna, ha arra sétáló gyerekek óvatlanul játszani kezdenek a tetemekkel. Szigeti Sándor megyei főállatorvos is nyilatkozott lapunknak, ugyanis fontosnak tartotta az emberek megnyugtatását. Elmondta, hogy a felboncolt tetemek egyikében sem találtak madárinfluenzára utaló jeleket. Mivel azonban még nem lehet kizárni, hogy a madarakkal ez a kór végzett, a tetemeket az Országos Állat-egészségügyi Intézetbe küldték, ahonnan leghamarabb szerdára várható eredmény. A szegedi boncolásnál azonban kiderült, hogy az elhullott madarak nagy mennyiségű napraforgómagot ettek, ami azt is jelentheti, hogy megmérgezték őket. Húsz madár elhullása a szakember szerint azonban nem kiugró eset.

A megyei főállatorvos szerint ugyan még hivatalos értesítés nem érkezett az Európai Uniótól, melyben legújabb ajánlásával is meg kívánja akadályozni a madárinfluenza terjedését: eszerint a kereskedelmi forgalomba kerülő libát és kacsát csak zárt térben érdemes etetni, itatni. Az állatorvosok azonban már korábban erre kérték az állattartókat, hogy csökkentsék a veszélyt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom