Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Takaréklángon az ünnepek között

A téli vizsgaidőszak egyik kényes pontja a karácsony és szilveszter közötti hét. A bejgli és az újévi malac között kevesen szeretnek az egyetemek felé nézni.
Illusztráció: Miskolczi Róbert
Pontosan hat hét áll rendelkezésükre a felsőoktatásban tanuló fiataloknak, hogy a vizsgaidőszakban számot adjanak tudásukból. Nyáron ez könnyebben megy – télen a karácsony és újév közötti hét nem tartozik a kedvelt időpontok közé. Egyes oktatók nem is vizsgáztatnak ilyenkor. A hallgatók közül viszont akadnak olyanok, akiknek nagy kiesést jelent ez az időszak.

Az egyetemek ennek megfelelően figyelembe veszik a diákok óhajait, bár a tanárt vizsgáztatásra nem kötelezhetik. Az SZTE tizenegy karán – a zeneművészeti kivételével – mindenhol tartanak vizsgát a két ünnep között. A bölcsészettudományi-, az élelmiszeri-pari és a mezőgazdasági karon ugyan hivatalosan „szénszünet" lesz, de utóbbi kollégiumi részében, előbbiek főépületében zavartalan lesz a vizsgáztatás.

A magyar szakos Hellényi Eszternek tizenkét vizsgája lesz ebben a félévben. Az ünnepek között nem akart vizsgázni – a BTK energiatakarékosságból eredetileg minden épületében szüneteltetni akarta a vizsgáztatást, amit a kari tanácsok megvétóztak –, de az új helyzet miatt rá lesz kényszerülve. – Budapesti vagyok, szerettem volna otthon maradni karácsony után. Hogy mégis vizsgáztatnak a bölcsészkaron: le kell jönnöm Szegedre, így karácsonykor is tanulnom kell. Persze sok a tizenkét kollokvium, de úgy gondolom, a két ünnep között kellően fel tudtam volna rá készülni.

– Dehogy vizsgázom! – mondja Dér Gabriella. Könnyű neki: ötödéves német szakon, mindössze három kollokviuma lesz. – Azért ez nem volt mindig így, de lehetett bármennyi vizsgám egy félévben, úgy alakítottam, hogy a két ünnep között ne kelljen bemennem az egyetemre. Ezek a napok a családé.

Kukovecz György, a BTK Újkori Egyetemes Történeti Tanszékének adjunktusa nem vizsgáztat karácsony és újév között. Nem azért, mert nincsen kedve hozzá: vizsganapjai ebben a félévben mindig hétfőre esnek.

Mivel december 26-a véletlenül erre a napra esik, nem hirdetett meg a hétre időpontot. Hosszú tanári pályafutása során egyébként is úgy látja: a hallgatók „vizsgaaktivitása" a két ünnep között a legkisebb. A többség a hivatalos vizsgaidőszak előtti héten, illetve a vizsgaidőszak második felében próbálkozik.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom