Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Takarítás és szitkozódás a sárban-vízben álló Sárgán

A Tömörkény üdülőtelep jelentős részét még mindig víz és sártenger borítja, de itt-ott már nekikezdtek az idei második árvíz nyomainak eltüntetéséhez. Vannak, akik nyáron még egy árvíztől tartanak, mások szerint három évig nyugalom lesz. Az Öreg Kőrössy háromhavi szünet és a második renoválás után holnaptól várja a vendégeket.
A mélyebben fekvő részeken még magasan áll a víz az üdülőtelepen. Fotó: Karnok Csaba
Két méter magas homokbuckákon és pallókon keresztül sikerült tegnap délben megközelíteni a Tömörkény üdülőtelepet, kocsink – kis túlzással – tengeralattjáróvá alakult volna, ha azzal próbálunk behajtani. A Sárgát eddig szokatlan módon idén tavasszal-nyáron kétszer is magas árvíz borította el.

A kisebb utcákban még mindig szennyes víz fodrozódott, az üdülők többségében vastagon állt a sár és az agyag. Itt-ott egy szétázott fotel, szekrénydarabok, letört gallyak halmai és háztartási szemét – elszomorító a látvány.

A lehajtó elején állt a jeles nevet viselő Petőfi Sándor kocsija, a férfi gondterhelt arccal mondta el, legalább százötvenezer forintos kár érte az áprilisi és a júniusi áradás következtében. Bútorai, gáztűzhelye is szétázott, hiába pakolta föl őket az üdülő legmagasabb pontjára. Keserűen viccelődve mesélte, hogy díványán akár a pontyok is ívhattak volna, hiszen megvolt hozzá a kellő víz.

– Szeretem a vizet, el is fogadom, hogy évente kiönt a Tisza, de ez azért már sok volt. Augusztusra újabb árvízre számítok, nem is tudom, van-e értelme egyáltalán a takarításnak – beszélt a sziszifuszi munkáról a férfi. – Takarítok és szitkozódok. Mi mást tehetnék? – tette fel a költői kérdést.
– Megtisztítottam a kertet a sok uszadéktól, kitakarítottam a házat, erre újabb árvíz jött. A hetvenes évek óta van itt üdülőnk, de ennyi és ilyen magas áradást még nem láttam sosem – mondta felindultan Budai András. Őt is több százezres kár érte, de azon nem gondolkodott, hogy eladná az ártéri ingatlant.

Az Öreg Kőrössynél tegnap még bőven volt takarítanivaló. Fotó: Karnok Csaba
Talpra kell állnia az Öreg Kőrössy és a Kis Kőrössy halászcsárdának is. Tegnap mindkettőt takarították. Noha a víz őket többszörösen sújtotta: a berendezésben és az ingatlanban esett többmilliós kár mellett a két árvíz miatt kimaradt a ballagási szezon és az esküvői szezon egy része is. Kérdésünkre, hogy ezen mennyit buktak, csak azt válaszolták: több milliót.

Az Öreg Kőrössyben az étterem és a terasz állapotán az ár nyoma kevéssé látszik, tegnap nagy volt a sürgés-forgás, a szállítók a különféle árukat hozták, pakolták. A második „nagytakarítás", a festés és a fertőtlenítés után mától ugyanis kinyit a turistavonzó, neves halászcsárda. A régi terasz mellett éppen alapoztak: itt új grillterasz működik majd.

– Kétszer egy hétig takarítottunk az árvizek után, több teherautónyi hordalékból ástuk ki a halászcsárdát, a teljes nádtetőt ki kellett cserélnünk, de szombattól már várjuk a vendégeket. A diplomakiosztók most zajlanak, és esküvői előfoglalásaink is szép számmal vannak – mondta Rádai Róbert üzletvezető. Később megmutatta a csárda falán lévő emléktáblát, ami még 961 centis 1970-es vízállást jelzi – és ami fölé hamarosan másik kerül, az idei áradásra emlékező 1090-es felirattal. Közben megérkezett Tóth István séf is, egyik kezében a nem éppen konyhai eszköznek számító csavarhúzóval – a konyhában is akad még szerelnivaló.

– Egyszer el kell, hogy múljon ez a sok árvíz. Az elmúlt tíz évben mindig magasan öntött ki, szerintem most három évig nyugalmunk lesz – erősítette magát is. Azt mondta, abban bízik, hogy a kihagyott hónapok miatt most megrohanják az eddig nélkülözött vendéglátóhelyet a szegediek és a turisták. Ők felkészültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság a Sasnak

Több százezer forintra büntette első fokon az etikai bizottság a szegedi Sas patikát. Elsősorban a… Tovább olvasom