Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Takarítás Vértón

Szeged - Kitakarították a Vértót, működik a nyáron használatos vízforgató berendezés. És jó erőben vannak a vértói Európa liget platánjai, amelyeket öt éve városi politikusok ültettek.
Lekaszálták a rézsűt a Vértó mentén a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai, a víztükör szélén keskeny sávban levágták a nádat. Ezzel az elmúlt napokban elvégezték ennek a szegedi záportározónak a rendes évi „nyáriasítását" – tájékoztatott Maróti Tibor, a Szegedi Vízmű Rt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője. A növényzet közül eltávolították a sok szétdobált hulladékot, és kimerték a tóba hajigált papírszemetet, fóliazsákokat és nejlonflakonokat.

Lekaszálták a rézsűt a Vértó mentén Fotó: Karnok Csaba

Lekaszálták a rézsűt a Vértó mentén
Fotó: Karnok Csaba


– Beállítottuk a levegőztetőt, amely minden évben októberig megfelelően szellőzteti a vizet, vagyis ha apad a szintje, akkor is elegendő oxigénhez juttatja a víz élővilágát. Nem fordul fel a tó – mondta a szakember. A Zápor-tóéhoz hasonlóan nem tervezik leengedni a Vértó vizét, mert ennek nem ugyanolyan burkolt az alja, hanem földes. Ennek is egyedül az eső biztosítja a vízutánpótlást, utántöltésre tehát nincs szükség. Igaz, hulladékkal nem is annyira szennyezett, mint a tarjáni tó.

Áll az Európa liget

Öt éve írtuk, hogy az 1848-as szabadságharc 155. évfordulóján a szabad demokraták helyi szervezete 15 platánt ültetett a Vértónál, Európa ligetnek keresztelték el. Ezzel Szeged egyike lett annak a 48 hazai településnek, amely 1848 facsemetét helyezett el. Megnéztük: a platánok erősödnek; az emléktáblát ugyan áthelyezték, de megvan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalmi agárkosbor

Ásotthalom - Akárcsak egy agár heréje, olyan páros ikerhagymából bújik ki az agárkosbor nevű… Tovább olvasom