Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Takarítsunk vagy takaríttassunk?

Nem találtunk hatalmas árkülönbséget, mikor azt számolgattuk: mibe kerül a tavaszi nagytakarítás ha magunk végezzük el, vagy a feladattal egy vállalkozót bízunk meg. Utóbbiaknak 2-3 ezer forinttal kell többet fizetnünk, mintha mi fognánk meg a seprű végét. A sok szőnyegre azonban ráfázhatunk.
Bár a március első felében jött szokatlanul meleg tavasz után ismét borongósabbá vált az időjárás, az ablakon beszűrődő napfény sok háziasszonyt és az agglegényéletet kedvelő férfit szembesített azzal, hogy elodázhatatlan lakásukban a tavaszi nagytakarítás. Ilyenkor jobban látszik, hogy piszkosabb az ablak, hogy a szobák laminált padlóját finom porréteg borítja, és hogy a szekrények felülete sem úgy csillog, ahogy azt szeretnénk.

Az alapos munkára azonban nem csak lélekben kell felkészülni: a komplex takarításhoz több flakon tisztítószer – ilyen például az ablaktisztító, a vízkőoldó, a bútorápoló és a különféle padlótisztítók – beszerzése alapkövetelmény. Ha a különböző tévécsatornák reklámjaiból ismert és jó minőségűnek mondott vegyszereket vásároljuk meg – kosarunkba egy flakon fürdőszobai tisztítószer, egy bútorápoló aeroszol, ablaktisztító, folyékony súrolószer, padlótisztító és vízkőoldó kerül –, pénztárcánk majdnem 4 ezer forinttal lesz könnyebb. Ha takarítógépet is kölcsönzünk egy napra, a kiadásaink plusz 3 ezer forinttal növekednek. Úgy adtunk ki 7 ezer forintot, hogy a lakásunk semmivel sem lett tisztább – a munka csak ezután következik.

Persze van más lehetőség is. A megyei hirdetőújságban többen hirdetik: magánlakások kitakarítását vállalják. Vegyünk egy 55 négyzetméteres, 2 szoba hallos panelt. A vállalkozóktól ablakpucolást, az összes helyiség felsöprését, felmosását, a fürdőszoba kitakarítását, ülőgarnitúránk portalanítását, porszívózást, valamint bútoraink ápolóval való áttörlését kértük.

Kiss Tímea régebben másodállásban, most már vállalkozóként, számlaképesen jár takarítani. Vagyis járna. Az asszony munkanaplója ugyanis üres, hiába hirdet hetente az apróban. – Az a tapasztalatom, hogy a magánszemélyek inkább a nagyobb cégekkel takaríttatják ki a lakásukat, pedig én mint háziasszony sokkal inkább bíznám olyanra a feladatot, aki rutinból dolgozik – mondta. De hogy az árakról is szó essék: fenti munkát 10 óra alatt tudná teljesíteni és attól sem zárkózott el, hogy a tisztítószereket mi adjuk hozzá. Így 6 ezer forintot kérne. Mint mondta, van takarítógépe is: a szőnyeg-, és ülőgarnitúra ezzel való kitisztítása a 6 ezer forint felett négyzetméterenként további 500 forintjába kerül a megrendelőnek. Az általunk felhívott vállalkozók közül azonban ő volt a legolcsóbb: a többiek munkadíjként – szintén a szőnyegtisztítás költsége nélkül – pont egy ezressel kértek többet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár… Tovább olvasom