Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Talajtakaró és trágya lesz a karácsonyfából

Szeged - Vízkeresztkor, január 6-án hagyományosan véget ér a karácsony. A feldíszített fenyőktől a hét végén számos lakótelepi család megszabadult. A csupasz fákat a környezetgazdálkodási társaság feldolgozóüzeme újrahasznosítja.
Vízkereszt lévén a hét végén sokan megszabadultak karácsonyfájuktól. Szombaton az újszegedi Csanádi utca tízemeletes háztömbje előtt nőttek a fakupacok a kuka mellett. A szobahőmérsékleten lekopaszodott örökzöldek már csak mutatóban emlékeztettek két hete mutatott fényükre. Imitt-amott csillant egy angyalhaj, zörrent egy szaloncukorpapír. Szabó Géza zseniális megoldást mutatott: liftben is szállítható a fenyő, ha a parkettán lerázza a tű nagyját, átköti az ágakat, mint vásárlásnál, és kukazsákban utaztatja a konténerig. Nincs söprés és nincs életveszély, merthogy a nyolcadikról ledobni sem célszerű.

A tarjáni Csörlő utcában Hajnalka magyarázta el, hogy két fia kedvéért nagy fát vesznek. Ilyenkor metszőollóval segítenek a második emeleti lakásban „összehajtani". A művelet következő fázisában egy fiú lent figyel az utcán, hogy amikor a családfő kidobja a fát az ablakon, senkinek a nyakába ne potyogjon az égi áldás. Ahogy fönt a szobában, úgy lent a lépcsőház előtt is összesöprik a leveleket, és kész.

Már sokan kidobták a lecsupaszított fákat. Fotó: Frank Yvette

A lakótelepi utak mentén két nap alatt megsokasodtak a lucfenyők maradványai. Ez mutatja, hogy a nordmann és az ezüstfenyő jobban bírja a gyűrődést a dekoráció alatt.

Keddtől január végéig pásztázza a lakótelepeket és a két körút közötti utcákat a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. fenyőgyűjtő különjárata – tudtuk meg Lukács Attila műszaki részlegvezetőtől. A három autóra csak dekoráció nélküli fákat célszerű tenni, mert ha rajta marad a vastalp, az akasztó, cukorpapír vagy dísz, problémás a szétválogatás. A negyven-negyvenötezer háztartásból várhatóan 400-500 köbméter fenyő gyűlik össze, ebből 150-200 köbméter talajtakaró mulcsot, illetve szerves trágyát készítenek. Érdemes tehát a hónap végéig kitenni a fákat, mert tavaly a kft.-nek meggyűlt a baja az áprilisban kidobott fenyőkkel.

Hétfő este még utoljára kigyúltak a szegedi díszvilágítás fényei. Keddtől ezeket is leszedik egy évre, hogy csak a Tisza Lajos körúti fákon maradjanak fenn. A város fáját is elviszik a Klauzál térről. A kéttonnás faóriást a helyszínen aprítják fel, ahogyan tavaly, így egyszerűbb a mulcsolóba szállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szánkó nélkül maradtak a szegediek

Szeged - Amíg nem esett le a hó, nem esett le a szegedieknek, hogy szükség lehet szánkóra. Akik… Tovább olvasom