Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Talajvíz uralta sírkertek Csongrád megyében

Szeged - A magas talajvízszint miatt már csak hamvasztva vagy fojtott kriptában, fémkoporsóban lehet temetni a mindszenti temetőben. A megye többi sírkertjében még akadnak vízmentes területek. Több helyen figyelőkutakkal mérik a talajvíz szintjét, másutt próbaásást végeznek.
Szentesen még nem okoz gondot a talajvíz a temetőkben, ám a megye jó néhány sírkertjében ismét akadályba ütközik a hagyományos koporsós temetés. Utoljára 2005– 2006-ban fordult elő hasonló helyzet, akkor sokan hónapokon át kriptát béreltek szerettük földi maradványainak. Most más lehetőség is akad a hamvasztáson kívül.

A vásárhelyi római katolikus temető ravatalozó mögötti részén, az apácák nyughelyei közelében már a múlt hét elején próbaásást kellett végezniük a temetkezési szolgálat munkatársainak, hogy kiderüljön, lehet-e oda temetni. Nem lehetett, mert gyorsan megjelent a gödörben a talajvíz, s csak a földfelszíntől 70 centi magasságban állapodott meg. Márpedig ha 2 méter fölé kerül, akkor a törvények szerint tilos a hagyományos, fakoporsós temetés. A Kincses és a Dilinka temető alacsonyabb részeiben is hasonló a helyzet. Mint azt Boros Árpádtól, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a makó-újvárosi református temetőben és a mindszenti sírkertben is működtetnek figyelőkutakat. Az utóbbiban 75–80 centi magasságban jelent meg a talajvíz, ezért ott tilos a hagyományos koporsós temetés. Aki nagyon ragaszkodik ehhez, választhatja az úgynevezett fojtott kriptát. Ez egy, a földfelszín alá, vízzáró vasbetonból épített sírgödör. Ebbe kerül a kettős, belül fém, kívül fa, vagy teljesen fém koporsó. A nyughelyet betonlapokkal zárják le, melyre homok, majd műkő lap kerül. A föld feletti kripták használatának most sincs akadálya. Ott azonban csak fémbetétes vagy fémkoporsó használható.

Folytott, azaz szigetelt kriptában talajvíznél is lehet temetni. Fotó: Karnok Csaba
Folytott, azaz szigetelt kriptában talajvíznél is lehet temetni.
Fotó: Karnok Csaba

A homokháti települések közül Mórahalmon és Üllésen várható, hogy a talajvíz szintje 2 méter fölé emelkedik. A helyzet azonban folyamatosan változik, hiszen a talajvíz folyamatos mozgásban van, s szintjét nemcsak a megyében, de a környező régióban leesett csapadék, illetve a folyók vízmagassága is befolyásolja.

Makón és Csongrádon nem probléma a talajvíz

Szerencsére Csongrádon nincs számottevő talajvíz, és általában nem is szokott problémákat okozni. Amikor áradás után visszahúzódik a Tisza vize, akkor egy kicsit megemelkedik a talajvíz, de nem jelentősen. Ha netán egyszer mégis gondokat okozna a település köztemetőjében, rábeszélnék az elhunytak családtagjait, hogy kérjenek hamvasztásos temetést, vagy ha nincs még kiváltott sírhely, javasolnának olyat, ahol száraz a talaj. Horváth-Varga József, a makói újvárosi református temető csősze elmondta: szintén nem tapasztalták, hogy emelkedne a talajvíz. A körülbelül kétszáz éves temető az utca szintjénél jóval magasabbra, egy dombra épült.

160 centi a vízválasztó

Az egészségügyi szabályok szerint a holttestet legfeljebb 15 napig lehet hűtőkamrában tárolni. Ezen túl gondoskodni kell a hamvasztásáról vagy a koporsós temetéséről. Test temetést csak 160 centiméteres talajvízszintig lehet végezni. Ha feljebb emelkedik a víz, akkor még az urnák elhelyezéséhez is más terület kiválasztását, megvásárlását, esetleg bérkriptás tárolását javasolják.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

A megye városaiban túlnyomórészt a koporsós végtisztesség jellemző, Szegeden már megfordult az arány: a temetések 70 százalékát  urnával kérik. Ha a hozzátartozók ragaszkodnak a hagyományos testtemetéshez, régi sírjukra ugyanakkor tilalom érvényes, felajánlja a temetkezési cég a Belvárosi temető bérkriptáját, és abban tárolják az elhunytat havi néhány ezer forintos bérleti díj fejében. Ha az időjárás és a talajviszonyok megengedik, akkor a temető értesíti a családot, hogy a végső nyugalomba helyezésről gondoskodhasson.

Meddig tárolható egy koporsó bérelt sírboltban? Elméletileg az idők végezetéig.

Drágább, de biztonságos a szarkofág

Leállhatnak pár héten belül a koporsós temetések Szegeden. A talajvíz a Belvárosi temető egyes részein, Alsóvároson és a Dugonics temetőben több helyen akadályozza a hagyományos szertartásokat. Megoldást a legnagyobb sírkertben a csatornázás, a koporsófal és a bértárolás jelent.

Figyelőkutak vagy próbaásás segítségével ellenőrzik a talajvíz szintjét. Fotó: Karnok Csaba
Figyelőkutak vagy próbaásás segítségével ellenőrzik a talajvíz szintjét. Fotó: Karnok Csaba

Néhány héten belül a tíz évvel ezelőtti kritikus helyzetre számítanak a szegedi sírkertekben a talajvíz miatt. Tápén, Gyálaréten és Dorozsmán egyelőre nincs akadálya a végtisztesség megadásának. A Belvárosi temetőnek a régi részében sem jelent gondot a víz, az újabb osztásokban viszont több helyütt akadályozta meg a koporsós szertartásokat. Ezekben a parcellákban jóval a megengedett szint fölé ér a talajvíz. A Dugonics temetőben halasztottak már el hantolást, és egyre magasabb a talajvíz az alsóvárosi sírkertben is. Szegeden a Bajai úti temető VII-es parcellája a legmélyebb, legvizesebb rész; a vízállást a belvíz és a Tisza áradása is befolyásolja.

Naponta ellenőrzik a vízhelyzetet a figyelőkutakban. Pangó víz nem áll a legnagyobb önkormányzati temetőben, de a Fonógyári út–Bajai út sarkon elterülő gyártelep és a sírkert között kiépült csatorna már megtelt vízzel. Ez is mutatja: nagy segítség lenne, ha továbbépítenék a vízelvezető árkot. Ezt az idén tervezik – tájékoztatott a temetőt kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezetője, Molnár Tamás. Jelenleg mérik fel a lejárt kriptákat, és azokat is értékesíteni fogják. Terveznek szigetelt aljú kriptákat is, de mivel a módszer jócskán megdrágítja a temetést, a megvalósításáról jövőre lehet szó. Átmeneti megoldásként felmerült, hogy a sírhantot zsaluzzák, vagy ha a közvetlen közelében kutat fúrnak, akkor a sírgödörben dolgozhatnak a sírásók. Azonban az agyagos földrétegek csúsznak, omlanak, emiatt egyik technológia sem bizonyult biztonságosnak, így nem használják.

Jároli Jenő, a Belvárosi sírkert vezetője a koporsófalnál. Fotó: Frank Yvette
Jároli Jenő, a Belvárosi sírkert vezetője a koporsófalnál.
Fotó: Frank Yvette

Két éve alakították ki a Belvárosiban a föld fölötti, szarkofágos temetkezési helyet, ami minden időszakban lehetővé teszi a testtemetést – mutatta Jároli Jenő temetővezető. Ez a megszokott kriptás és a hamvasztásos, urnafalba helyezéses eljárás ötvözete: a holttestet kettős koporsóba fektetik, és egy, az urnafalhoz hasonló, csak annál jóval mélyebb „koporsófalba" emelik be. A kolombáriumhoz hasonlóan a megrendelő választ hozzá márvány vagy gránit előlapot, amelyre az elhunyt adatait vésik. A koporsó helyét a kriptákhoz hasonlóan hatvan évre lehet megváltani.

Olvasóink írták

 • 1. seawasp 2010. március 18. 12:13
  „,, A magas talajvízszint miatt már csak hamvasztva vagy fojtott kriptában, fémkoporsóban lehet temetni a mindszenti temetőben. ,,
  Ezt nem értem! Búvárok ássák ki a fémkoporsós - fojtott kripta - gödröt? Mert ha igaz, a halott el lesz földelve, csak a feltámadás lesz neki nehezebb! :-(

  Addig élt egy ember, amíg az élők között egy is akad, aki személyesen ismerte! Aztán, már csak nyűg lehet a családtagok számára, akik nem is tudják, ki is fekszik a sírban!

  Én mondtam az asszonynak, se pap, se Biblia, csak a forró sütőlap! Ott majd lefogyhatok, a saját zsíromban megfőve! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kereskedők játszanak az árakkal

A piacon a magyar alma kilója 70–120 forintba kerül, a messziről ideszállított narancsért pedig 250–270 forintot kérnek. Ez így is van rendjén. Tovább olvasom