Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Talmácsi István, a Hild-díjas Mórahalom főépítésze

Budapestről hívták Mórahalomra a kisváros eredetileg szegedi főépítészét, Talmácsi Istvánt. Nevéhez fűződik például a fürdő, és az iskola épülete is. A mérnöki rendet, de a játékosságot is kedvelő Talmácsit – többek között – a bioépítészetről kérdeztük.
Talmácsi Istvánt Budapestről hívták. Fotó: Karnok Csaba
A nevéhez fűződik a gyógyfürdő és az iskola, a könyvtár homlokzatának rekonstrukciója és az épülő új buszpályaudvar. Mórahalom az ő főépítészi ténykedése alatt kapott egységes, magas színvonalú fejlesztéseiért Hild János-díjat. Az eredetileg szegedi, de évek óta a kisvárosban élő Talmácsi István 1999-ben lett Mórahalom főépítésze. Budapesten dolgozott, amikor egy közös ismerősön keresztül megtalálta Nógrádi Zoltán polgármester ajánlata, amit azonban nem fogadott el rögtön. Habozott, mert a klasszikus főépítészi feladatokhoz képest több gyakorlati munkára – tervezés, építészeti tanácsadás – vágyott. Kiderült, Mórahalmon éppen ezt várják tőle.

Első feladata az iskolabővítés volt. A tervek már készen voltak, az alapozás is elkezdődött, amikor a városvezetés úgy döntött: karakteresebb iskolaépületre vágyik. Talmácsi dinamikus épületet tervezett „hullámzó" sárga fallal és különleges előtetővel.

– Az önkormányzathoz kötődő tervezési feladataim közül a gyógyfürdővel szemközti társasházat emelem ki. Az emeletes sarokház földszintjén üzletek sorakoznak, a múlt század elején jellemző utcai kirakatportálokra utaló, de mégis mai formálású kirakatokkal. Az épület hangsúlyos saroktornyával a kisváros egyik első valódi „belvárosi" háza kíván lenni.
A főépítész büszke Mórahalom jellegzetes épületére, a fürdőre is. Az épület törökös hangulatú, kupolás kialakítása a városvetetés kívánsága volt.

A munka folyamatáról így beszél: „Rajzolgatok addig, amíg belemennek a kezembe az épület alapformái. Aztán amikor az ember nem is figyel oda, egyszer csak helyükre kerülnek a puzzledarabkák." Az éppen divatos építészeti irány, az „új modern" számára – mint mondja – „túl steril". Kedveli ugyan a határozott geometriai formákat, a mérnöki szerkesztettséget, a rendet, ugyanakkor a játékosságot is.

A kérdésre, hogy az újdonságokra nyitott Mórahalmon lesz-e szerepe a bioépítészetnek, Talmácsi elmondta: hamarosan három épületből álló mintatanya projektbe kezdenek, ahol a megújuló energiaforrások használatára hívják fel a figyelmet. A hagyományos tanyaformát a mai kor igényeihez alakítják, így építenek egy lakóépületet, egy gazdálkodásra alkalmas tanyát – többek között – napkollektoros aszalóval és egy közösségi épületet, amely kisebb rendezvények helyszínéül szolgálhat. A városban ezenkívül egy megújuló tanácsadó központ létrehozását is tervezik, ahol a fenntartható építéssel kapcsolatos kutatások, fejlesztések folynak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán.… Tovább olvasom