Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Támadnak az adathalászok

A magyar internetezők közel háromnegyede használ otthoni gépén banki, kereskedelmi szoftvereket. Egy tavaly elvégzett felmérés szerint minden negyedik esetben gyanítható valamilyen támadás, amellyel adatokat próbálnak „elhalászni". A súlyos jogsértések általunk is kiszűrhetők.
Az angol nevükön phishernek nevezett on-line csalók számára egyre ideálisabb a terep: mind többen használják ügyintézésre, vásárlásra vagy pénzügyi tevékenységük lebonyolítására az internetet. Egy nemzetközi felmérés szerint minden negyedik felhasználó kap olyan e-mailt, melyben csalók próbálnak hozzájutni személyes és banki adataihoz.

Az adathalászok igen kifinomult trükköket használnak áldozataik megtévesztésére, így az internetezők gyakran bedőlnek a cselnek. Ennek jól bevett módja: gyakran lemásolják bankok vagy neves e-kereskedelmi cégek weboldalait, és az általuk küldött e-mail is a megtévesztésig hasonlít a hivatalos üzenetekre. Ezekben a levelekben általában arra kérik a címzetteket, hogy ellenőrizzék regisztrációjukat, és ehhez „természetesen" adják meg személyes adataikat és jelszavukat.

A szakértők szerint egyértelmű, hogy azért növekszik a
phishing-támadások száma, mert egyre többen használják pénzügyi műveletekre a világhálót. A felmérés emellett arra is rávilágított, hogy az emberek háromnegyede „érzékeny" tranzakciókat végez számítógépén, úgymint internetes banki ügyintézés, tőzsdézés, vásárlás. A legtöbben viszont sajnos nincsenek tisztában az alapvető biztonsági ismeretekkel, ezért könnyen válhatnak adathalászok, hackerek és kémprogramok prédájává.

A phishing-támadások elkerülése érdekében érdemes odafigyelni arra, hogy amennyiben olyan e-mail érkezik, melyben személyes, banki vagy egyéb „érzékeny" adatokat kérnek, fel kell venni a kapcsolatot az adott intézménnyel. Ilyen levél esetén semmiképpen sem szabad az e-mailben szereplő linkre kattintani, hanem kézzel kell begépelni az adott szervezet weboldalának címét. Alaposan megnehezítheti a csalók dolgát, ha naprakészen tartott tűzfalat és antivírus-terméket futtat a felhasználó, e-mailben pedig soha nem szabad személyes vagy üzleti információkat kiadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom