Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Támogatás nélkül is dolgoznak

Szeged – Örülünk, hogy dolgozhatunk, de semmilyen elismerést, anyagi támogatást nem kapunk – mondta Zboján Rózsa, a Dél-magyarországi Örmény Kulturális Egyesület (DMÖKE) elnökhelyettese. Tóth Rózsa elnökkel irányítják a mintegy 30 aktív tagot számláló egyesületet. Minden hónap harmadik péntekén gyűlnek össze a szegedi Osztróvszky utcai Nemzetiségek Házában, ilyenkor köszöntik a névnaposokat is.
Megírtuk: 2010-ben a négy évvel korábbi 53 helyett 139-en kérték a felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe. Az addigi kisebbségi önkormányzatot adó DMÖKE elvesztette a választást, jelenleg a Kilikia Kulturális Egyesület képviseli a Szegeden élő örményeket. Horváthné Menyhárt Jolán, a helyi örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke idén júniusban azt nyilatkozta lapunknak, hogy feloszlott a néptánccsoportjuk. A rendezvényeikről is érdeklődött nála kollégánk, akinek azt mondta: értesíti, ha lesz valami. Tóth Rózsát és barátait felháborította ez a hozzáállás.

– Eddig közel 2 millió forintot költöttem különböző kiadványokra és hagyományőrzésre. Ábécéskönyvet, társalgási kiadványt készítettem, 2010-ben pedig megjelent a Magyar–Örmény Szótár. Tavaly egyebek mellett három kiállítást is rendeztünk a Nemzetiségek Házában, előadásokat tartottunk, húsvétkor, Mikuláskor és karácsonykor pedig megajándékoztuk a gyermekeket – sorolta Tóth Rózsa. Ingyenes nyelvoktatást is biztosítanak az érdeklődőknek heti két alkalommal.

Jelenleg 8-10 fő vesz részt az órákon. A DMÖKE vezetői csalódottan mondták: a Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nem örményekből áll, nem képviselik az örmény érdekeket, mégis ők kapják a támogatást. Az örmény kulturális egyesület többféle módon próbál segítséget kérni a munkájához. Írtak már levelet Botka László polgármesternek, de a kormányablaknál is jelezték problémájukat. Bíznak abban, hogy idővel rendeződik a helyzetük.

Olvasóink írták

  • 1. rókus1 2012. szeptember 19. 18:33
    „Megérdemelnék ők is a támogatást! kérdem én? micsoda szégyenteljes diszkrimináció jegyében vannak ők hátrább,mint bármely más nemzetiségiek itt Mo-on? velük vagyok és remélem rendeződik mielőbb sértett helyzetük...... rá,rá,hajrá ! éljenek az örmények!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányok érték tetten a SZIN-en lopkodó férfit

Három lány ért tetten egy budapesti férfit, aki a SZIN területén lévő sátraikban kutatott, míg ők… Tovább olvasom