Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Támogatásra érdemes a nyelvészeti diákolimpia

Budapest, Szeged - A szervezők bíznak benne, hogy három eredményes év után a nyelvészeti diákolimpia is bekerül jövőre az EMMI által támogatott nemzetközi versenyek közé. Mint emlékezetes, idén adományokból tudott a két magyar csapat kijutni Pekingbe.
Ahogyan tavaly, idén is díjjal tért haza a nyelvészeti diákolimpiáról a magyar csapat: az egyik szegedi versenyző, Tímár Veronika különdíjban részesült. Harmadik éve vesz részt Magyarország ezen a tanulmányi versenyen, és hamar bebizonyosodott, diákjaink a világ élmezőnyébe tartoznak. A szervezők éppen ezért szeretnék elérni, hogy több más nemzetközi diákolimpia mellett ezt is támogassa a minisztérium.

– Már 2013-ban is nehezen tudtuk megoldani a csapat elutaztatását – mondta el lapunknak Prószéky Gábor, a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság elnöke. – Tavaly sikerült végül egyedi pályázatot benyújtanunk a költségek megtérítésére, amelyet a minisztérium utófinanszírozással támogatott: a Hiteles Ember Alapítvány segítségével tudtuk állni a manchesteri utazáshoz szükséges összeget, amit utólag visszakaptunk.

Idén viszont a pekingi út már túl nagy falat lett volna utófinanszírozással, ezért már az év elején megkezdtük a tárgyalásokat a támogatásról. Folyamatosan kaptunk ígéreteket az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ezért a döntőt is azért tettük meglehetősen későre, gyakorlatilag az utolsó pillanatra, mert abban bíztunk, hogy végül sikerül megoldani valahogyan, hogy a legjobbak részt vegyenek a világversenyen – magyarázta Prószéky Gábor – , végül azonban nem sikerült. Tehát az már a magyarországi döntő előtt világos volt – és ezt írásban előre jeleztük is a döntőre készülő diákoknak –, hogy a győztesek nem tudnak elutazni a pekingi olimpiára, hiába is nyernék el erre a jogot a döntőben.

Szó sem volt tehát arról – amint ez korábban tévesen jelent meg lapunkban –, hogy bármiféle elszámolási hiányosság miatt nem kapott volna támogatást a magyar csapat idén. A fenti tények ismeretében kért segítséget a sajtón keresztül a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, ugyanis az elvileg nevezhető két magyar válogatottba három szegedi diák is bekerült.

A radnótis versenyzők: Laczkó Adrien, Tímár Veronika és Kosztolányi Kata az utazás előtt. Tímár Veronika különdíjat nyert. fotó: Frank Yvette
A radnótis versenyzők: Laczkó Adrien, Tímár Veronika és Kosztolányi Kata az utazás előtt. Tímár Veronika különdíjat nyert. fotó: Frank Yvette

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság most azon dolgozik, hogy a matematika, biológia, fizika, kémia és egyéb nemzetközi tantárgyi diákolimpiák mellett a nyelvészeti is legyen központilag támogatott verseny, ne kelljen minden évben küzdeni az anyagiakért.

– Két egymást követő versenyről is díjjal tértek haza a gyerekek, ezért bízunk benne, hogy a döntéshozók is belátják, nem érdemtelenül támogatnák ezt a versenyt – mondta az elnök, aki szerint a nehézséget leginkább az okozza, hogy itt nem tudnak könnyen szaktanári lobbit tenni az ügy mögé.

– Az olimpiákon feladott nyelvészeti feladatok megoldása komplex tudást igényel: matematikait, informatikait és nyelvit egyaránt. Tehát a felhasználandó készség nem egyetlen konkrét szakterülethez kötődik, így a középiskolai tanárok általában kevésbé érzik magukénak az ügyet. Pedig nagyon elmélyült gondolkodást igénylő érdekes világról van szó, amelyben sok kiaknázatlan lehetőség rejlik még.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Détár Enikő: szexistennő után csodálatos Júlia

Détár Enikő nagy sikerrel játssza a másodvirágzását élő szexistennőt, Tanyát a Mamma Mia! szegedi előadásain. Tovább olvasom