Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tandíjper a bíróságon

A tandíjpróbaper első tárgyalását tartották tegnap a Szegedi Városi Bíróságon. A tárgyalástól távol maradó felperes ügyvédje elmondta, egyetemi képzésnek nem lehet feltétele a magáncégnek fizetés. Szabó Imre dékán szerint a felsőoktatási törvénnyel összhangban jártak el.
Kotroczó Béla ügyvéd sem tudta, hogy Swiderski Erika miért nem jelent meg a tárgyaláson. Szabó Imre dékán (jobbról) az októberi tárgyaláson talán megismerheti őt. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnap tárgyalta a Szegedi Városi Bíróság a Swiderski Erika kontra Szegedi Tudományegyetem ügyet. Ítélet nem született. A tandíjper néven ismertté vált esettel lapunk többször foglalkozott. Megírtuk, hogy az oktatási jogok biztosához fordult három diák azzal, hogy bár államilag finanszírozott képzésben vettek részt, mégis félévente 80-90 ezer forintos tandíjat – úgynevezett fejlesztési hozzájárulást – kellett fizetniük a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézetében (SZTE-BMI).

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége úgy döntött, támogatnak egy diákot a tandíj visszafizetéséért indított próbaperben. A kiválasztásnál szempont volt az is, hogy az illető jelenleg is valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatója legyen. A hallgatói önkormányzat végül Swiderski Erika mellett döntött, aki 2000-től 2004-ig tanult az SZTE-BMI-ben, most pedig a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakos diákja.

Egyetemi álláspont

Az egyetem álláspontja szerint a BMI-ben intenzív képzés folyt, ami a standard képzéshez képest jobb és több technikai feltételt, magasabb óraszámot jelentett. Ezért kellett a hallgatóknak fejlesztési hozzájárulást fizetniük. Szabó Imre hangsúlyozta: a felsőoktatási törvénnyel összhangban jártak el, és kérte a felperes keresetének elutasítását.

A tegnapi tárgyaláson Erika nem, csak jogi képviselője, a makói Kotroczó Béla ügyvéd jelent meg. A bírói érdeklődésre, hogy a felperes miért nincs jelen, az ügyvéd nem tudott egyértelműen válaszolni. Nem képviseltette magát a másodrendű alperes, a képzést lebonyolító, a fejlesztési hozzájárulást beszedő Média Menedzser Oktató Kft. sem. Az elsőrendű alperes, vagyis a szegedi egyetem képviseletében Szabó Imre dékán volt jelen.

Swiderski Erika távolmaradása miatt nem sikerült tisztázni, hogy a lány mióta az ELTE hallgatója. Az alperes szerint már 2003-tól, ami azért fontos, mert egyszerre két intézményben nem vehetett részt államilag finanszírozott képzésben. Kotroczó Béla szerint „e vonatkozásban ennek nincs jelentősége", mert a térítési díj fizetése független attól, hogy Erika egyébként tandíjköteles vagy tandíjmentes lett volna. Az ügyvéd kiemelte: egyetemi képzésnek nem lehet feltétele a magáncég számára történő befizetés.

A következő tárgyalást október 16-án tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új világ – hangulatképek a kulisszák mögül

Ami a nézők számára könnyed, nyáresti szórakozás, az a szereplőknek embert próbáló, kemény munka. A… Tovább olvasom