Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tanévnyitó a 110 éves iskolában

A Tisza-parti Általános Iskolában tartották tegnap a szegedi központi tanévnyitó ünnepséget. Az újszegedi általános iskola idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját.
A Tisza-partiban 450 diák kezdte az iskolát. Fotó: Frank Yvette
Minden évben abban az intézetben van a szegedi városi tanévnyitó, ahol van ok az ünneplésre: évforduló vagy felújítás. A Tisza-parti Általános Iskola 110 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Ferenc József szegedi látogatása után építették és 1897/98-as tanévben egyetlen osztállyal kezdődött meg a tanítás a Csanádi utcában. A második világháború után újjáépítették, akkor már öt tanteremben tanulhattak a szegedi kisiskolások. 1969-ben újabb 12 termet alakítottak ki. 1960-tól az iskola Mező Imre nevét viselte és 1990-ben kapta vissza eredeti nevét.

Szegeden összesen 1181 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait az idén.
Közülük 60-an a jubiláns iskolában. – A mi iskolánk órarendjében szerepel az asztmás úszásoktatás, valamint a sakk, mint választható tantárgy. Ez nemcsak Szegeden egyedülálló, hanem az országban is – tájékoztatott Máté Eszter igazgató. A Tisza-parti Általános Iskolában mostantól egészen a karácsonyi koncertig különböző programokkal ünneplik meg a 110. évfordulót.

Tegnap az ünnepélyes tanévnyitón Botka László polgármester és Czene Attila úszó olimpiai bajnok, az intézmény egykori diákja avatta fel az iskola emléktábláját.


Kinevezések

A polgármester a városi tanévnyitón adta át az iskolaigazgatói kinevezéseket. Újabb öt évre szóló megbízatást kapott Kis Gábor a Deák, Kühn János a Tömörkény, Mustos Tamás János a Gábor Dénes Gimnázium igazgatója, valamint Bikárdi Melinda a Fő fasori, Szil Elemérné a Fekete István, Szűcs Ferencné a Bálint Sándor Általános Iskola igazgatója. Gera Tibort az Eötvös József, Szabóné Virág Katalint a Móra Ferenc és Horváth Attilát a Kossuth Zsuzsanna igazgatóját egy évre bízták meg. Az újonnan kinevezett igazgatók megbízatása öt évig tart: Kissné Szamosközi Brigitta a Gedói, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna a Kossuth Lajos és Tibai József az Alsóvárosi Általános Iskolát vezeti. Botka László Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adott át Mészáros Rezsőnének (Gedói iskola) és Imreh Balázsnénak (Alsóvárosi Általános Iskola); az intézményvezetők nyugdíjba vonultak. 


Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a pénteki tanévkezdés

A pénteki tanévkezdés miatt a kollégisták már ma beköltöznek a diákotthonokba. Az évnyitó időpontja… Tovább olvasom